בעיית הסייבראבטחה של הנשיא טראמפ • הנשיא הבא, מארק זאקרברג? » האחראי על האינטרנט

ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ומייסד פייסבוק מארק זאקרברג, 2009. תמונה: שגיא חמץ (cc-by-nd)הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

נשיא חברתי

מארק זאקרברג נושא את עיניו לפוליטיקה.

ביום חמישי הכריז מייסד ומנכ”ל פייסבוק בפוסט שפרסם בפרופיל שלו כי “האתגר האישי שלי ל-2017 הוא לבקר ולפגוש אנשים בכל אחת ממדינות ארה”ב עד סוף השנה. ביליתי כבר זמן משמעותי במדינות רבות, ולכן אצטרך לנסוע לכ-30 מדינות השנה כדי לעמוד באתגר זה”. לדבריו, “אחרי שנה סוערת, התקווה שלי לגבי האתגר הזה היא לצאת החוצה ולדבר עם אנשים על איך הם חיים, עובדים וחושבים על העתיד. […] אני נרגש לחקור עוד מארצנו ולפגוש עוד אנשים כאן. עם כניסתי לאתגר הזה, נראה שאנחנו בנקודת מפנה בהיסטוריה. במשך עשורים רבים, טכנולוגיה וגלובליזציה הפכו אותנו ליעילים ומחוברים יותר. זה יצר יתרונות רבים, אבל עבור אנשים רבים זה גם הפך את החיים למאתגרים יותר. הדבר תרם לתחושת פער גדולה יותר מכזו שחוויתי אי פעם בחיי. אנחנו צריכים למצוא דרך לשנות את המשחק כך שישרת את כולם”.

הדברים שלו לא רק נשמעים כמו נאום של פוליטיקאי, אלא מהדהדים את מסע הבחירות של דונלד טראמפ, שדיבר אל האנשים שעתידם הכלכלי ספג תאונת פגע וברח מידי הקידמה הטכנולוגית – אף שהפתרונות של השניים לבעיה ודאי יהיו שונים.

זאקרברג, שבעוד שנתיים יגיע לגיל 35, שבו הוא יכול להתמודד לנשיאות ארה”ב, שיגר בחודשים האחרונים סימנים נוספים לשאיפות הפוליטיות שלו. באפריל נשא נאום בכנס המפתחים השנתי של פייסבוק, וניצל אותו למתוח ביקורת ישירה על טראמפ בלי להזכיר את שמו, כשדיבר על “אנשים ואומות שפונים פנימה, נגד הרעיון של עולם מחובר וקהילה גלובלית. […] אני שומע קולות מפוחדים קוראים לבנות חומות ולהרחיק אנשים שהם מסמנים כ’אחרים’. אני שומע אותם קוראים לחסום ביטוי חופשי, להאט הגירה, להפחית מסחר, ובמקרים מסויימים בעולם לחסום גישה לאינטרנט. נדרש אומץ לבחור בתקווה על פני פחד”.

F8 Keynote

This speech was personally important to me and I spent a lot of time writing it. Even if it's unusual for a CEO to address world issues and lay out a 10 year roadmap to improve them, I care deeply about connecting the world and bringing people together, so I wanted to put this out there. It's different from any other speech I've given.

It's about why connecting the world is more important now than ever. It's about having the courage to choose hope over fear. This isn't about any one person or country. It's a worldview about connecting all people and nations. And it's a roadmap to help get there.

I hope that after you watch this you're as optimistic about the future as I am.

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, April 12, 2016


סימן נוסף הוא התקרבות לדת, שכפי שיאיר לפיד יכול להסביר, הוא שלב חשוב בהכנה למועמדות לראשות ממשלה. בכריסמוכה בירך זאקרברג את נתיני פייסבוק בכריסמס וחנוכה שמחים, ולשאלת גולש אם הוא כבר לא אתאיסט – הגדרה עצמית שפעם הופיעה בפרופיל שלו – השיב: “לא. גודלתי כיהודי ואז נכנסתי לתקופה שבה פקפקתי בדברים, אבל עכשיו אני מאמין שדת היא מאוד חשובה”.

הסימן המובהק ביותר קשור לכסף וכוח: בדיווחים למשקיעים ובמסמכים שנחשפו במסגרת הליך משפטי התגלה שזאקרברג דאג להכניס סעיף שיאפשר לו לא לאבד שליטה בפייסבוק גם אם יפרוש מניהול שוטף של החברה, לשנתיים או לפרק זמן בלתי מוגבל בכפוף לתנאים שונים, כדי לעבוד בממשל.

ציוץ ששווה מיליארדים

עד שזה יקרה, אם זה יקרה, יש מי שמודאג מהקשר בין הנשיא הנבחר הנוכחי והמדיה החברתית. דונלד טראמפ כותב בטוויטר בחשבון האישי שלו, @realDonaldTrump – את החשבון הרשמי של נשיא ארה”ב יקבל אחרי שיושבע ב-20 בינואר. 19 מיליון איש עוקבים אחרי הטוויטר של הנשיא הבא של ארה”ב, ובאתר באזפיד כינו את הפרופיל הזה “כלי התקשורת החזק ביותר בעולם כיום“.

ביום חמישי צייץ טראמפ לחברת טויוטה שהחברה לא תבנה מפעל חדש בבאחה, מקסיקו, אלא בארה”ב, או שתשלם מס גבול גבוה. הציוץ גרם לנפילה של המנייה ולצניחת ערך החברה ב-1.2 מיליארד דולר תוך חמש דקות. חודש לפני כן גילח מיליארד דולר משווי מניותיה של בואינג בציוץ שבו התלונן על מחירו המופקע, לטעמו, של מטוס אייר פורס וואן העתידי שהחברה בונה.

כוחו הרב של פרופיל הטוויטר הזה הופך אותו יעד לפרצנים, שירצו להשתמש בו לבצע מניפולציות בשוק ההון כדי לעשות רווחים או למוטט חברות. מאחר שטראמפ מתבטא בצורה מאוד עממית ולא נשיאותית, הקראקרים לא צריכים אפילו להקפיד על האנגלית שלהם כדי שהציוצים שלהם יישמעו אותנטיים. והם לא צריכים להגביל את עצמם לעקיצות כלפי חברות מסחריות – הם יכולים לנצל את הבמה לפרסם כל מסר שירצו, ולגרום למיליוני אנשים להאמין בו ולהפיצו הלאה. דברים כאלו קרו בעבר לא פעם, והציבור נפל בפח: ב-2013 פרצו קראקרים שהזדהו כסורים לפרופיל הטוויטר של סוכנות הידיעות AP וצייצו בשמה ל-2 מיליון העוקבים: “מבזק: שני פיצוצים נשמעו בבית הלבן וברק אובמה פצוע”. למשך שתי הדקות עד שפורסם שהציוץ מפוברק, מדד הדאו ג’ונס נפל ב-150 נקודות, והשוק איבד 136 מיליארד דולר.

הבעיה היא שלא ברור כמה מאובטח הטוויטר של טראמפ. החשבון מתעדכן ממספר מכשירים, ומומחה שניתח את השפה של הציוצים משער שטראמפ הוא זה שכותב מאנדרואיד, שנחשבת למערכת הפעלה בטוחה פחות בגלל אינספור גרסאותיה, ואילו אנשי צוותו מעדכנים מאייפון. רמת האבטחה על המכשירים של טראמפ ושל צוותו לא ידועה, אבל היא ודאי לא גבוהה כמו זו של המכשירים של הנשיא ברק אובמה – הבלקברי המאובטח שה-NSA בנה במיוחד עבורו לדרישתו, או הסמארטפון המאובטח והמוגבל שהוא שדרג אליו בהמשך. לא ברור לכמה מכשירים יש הרשאה לטוויטר של טראמפ, אילו אפליקציות אחרות קיימות עליהם והאם הן מהוות פירצות אבטחה. לא ברור לכמה ולאילו אפליקציות נתנו טראמפ ואנשי צוותו גישה לטוויטר של טראמפ, והאם הן בטוחות לשימוש. ולא ידוע אם יש לנשיא הנבחר ולצוותו נהלי אבטחה מחמירים לגבי ניהול מדיה חברתית כמו שיש לאובמה, שמיועדים למנוע השתלטות עויינת על הפרופילים שלו.

מה שכן ידוע, מבדיקה שבאזפיד עשו עם אנשי הניו מדיה של אובמה, הוא שטוויטר עצמה לא סיפקה שום אמצעי אבטחה מתקדמים עבור החשבונות של הממשל לעומת חשבונות של משתמשים פרטיים.

האם יש מקום לחשש? בטח. שני אנשים שמבינים משהו בטכנולוגיה, מנכ”ל גוגל סונדאר פיצ’אי ומנכ”ל פייסבוק מארק זאקרברג, זכו שחשבונות הטוויטר שלהם ייפרצו. וטראמפ אינו מומחה לטכנולוגיה.


משודר בגלצ בפינה “האחראי על האינטרנט” בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר. הפינה משודרת מדי שבת ב-19:30


תגובות

2 תגובות לפוסט “בעיית הסייבראבטחה של הנשיא טראמפ • הנשיא הבא, מארק זאקרברג? » האחראי על האינטרנט”

  1. » 🇺🇸 אינטרבנשן לצייצן טראמפ ✍️ שוכרי דירות, זהירות עם האמוג’י ️>> האחראי על האינטרנט בגלצ on 20 במאי, 2017 19:23

    […] השימוש המרענן של נשיא ארה”ב בחיי-שאני-לא-ממציא-את-זה-אפילו-בדקתי-בסנואופס דונלד טראמפ בטוויטר – ציוצים בלתי מצונזרים ישירות מזרם התודעה של מנהיג הדמוקרטיה השניה בגודלה בעולם – מזיק לאחרים (אנשים פרטיים ואקטיביסטים פוליטיים שסימן בציוצים שלו קיבלו הטרדות ואיומים על חייהם, המניות של חברות שביקר, טויוטה, בואינג ולוקהיד מרטין, איבדו מיליארד ומעלה דולר בבורסה). […]

  2. » 🔥 אילן מאסק שרף 14 מיליארד $ בציוץ 🦾 ג’יי-זי לא מרוצה מהדיפ-פייק שלו 🎞️ אולמות הקולנוע נלחמים ברשת 📻 האחראי על האינטר on 16 במאי, 2020 20:05

    […] מאסק. כמו טראמפ, מאסק נוהג לצייץ את דעתו בלי חשבון. בעבר גרם טראמפ לירידת מניות של חברות שהשמיץ בטוויטר במיליארדי דולרים […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.