📼 נטפליקס האמריקאית, הלא טי.וי הערבי וטריפל סי היהודית מערערים על איסור השידור בכיפור
מדי שנה מחשיכות מפעילות הטלוויזיה הרבערוצית הוט ויס את שידוריהן (העצמיים והתרגום לעברית) ביום הכיפורים, כדי שגם החילונים שלא צמים יוכלו לסבול, ואליהן מצטרפת חברת האינטרוויזיה פרטנר טי.וי.
אלא שהשנה יש שלושה ארבעה שינויים משמעותיים: האחד, הרבערוצית החדשה בישראל, נטפליקס, מסרה בתגובה לפנייתי שהיא לא תפסיק את שידוריה בכיפור (השערה שלי: כי 2017); השני, יו”ר מועצת הכבלים והלוויין, ד”ר יפעת בן חי שגב, הודיעה שתאשר להשאיר ליסהוט להשאיר את ה-VOD פתוח, אם רק יבקשו, ובכפוף להצבעת שאר חברי המועצה; השלישי, המדינה אישרה לערוץ הערבי-ישראלי הלא טי.וי לשדר בכיפור, ותענה בהמשך לטענות הערוץ על אי חוקיות האיסור לשדר בכיפור; והרביעי, טריפל סי לא תכבה את ה-VOD של שירות smart.tv שלה בכיפור.
בן חי שגב מהמועצה הפתיעה עם הנכונות לאשר פתיחת VOD בראיון לניר גונטז’ ב”הארץ” (₪), לצד עוד כמה הצהרות מפתיעות:
השאלה שלי היא אם גם השנה תורו/ תבקשו/ תדרשו מהוט ויס לסגור את הווי־או־די שלהם בחג.
אני אגיד לך, אני לא… אני באמת לא חשבתי על זה. למיטב זיכרוני מהשנה שעברה — מדובר בתקנות כאלה. זאת אומרת… אני צריכה לתת איזושהי הוראה… אני לא זוכרת מה מצב החוק, ניר. אני צריכה לבדוק. עד כמה שאני זוכרת, זה החוק.
לא מצאתי חוק של הכנסת בעניין הזה.
לא לא חוק, לא, תקנות. תקנות עזר, מה שנקרא. תראה, הן גם כן משחקות טריקי בעניין הזה, אם יורשה לי לומר לך אוף רקורד.
לא, לא. בלי אוף רקורד.
לא, אז אם זה לא אוף רקורד, אז אני רוצה לבדוק את העניין. אני לא זוכרת. יש תקנות שמתייחסות לעניין הזה. אני גם יודעת שהיו פסיקות בעניין הזה.
[…]
אני כן יכולה לומר לך און רקורד, שלצערי הרב הרבה מאוד מהתקנות מנהלות את חיינו. הן לא הגיוניות, כן, ועדיין הן מחייבות. אבל אני רוצה לבדוק.
[…]
אני רוצה לומר לך, אני מגדירה את עצמי כאדם מאמין. עם זאת, אני יודעת לעשות את ההבחנה בין רשות הפרט לרשות הציבור. מה שמתרחש ברשות הפרט הוא עניינו של הפרט, לא ענייני.נו, את הרגולטור כאן. בשנים קודמות יס והוט טענו שהן סגרו את הווי־או־די בהוראה שלכם.
הם משדרים את הווי־או־די שלהם על גבי האינטרנט. באינטרנט אין רגולציה [כפי שהבהיר בעבר דובר משרד התקשורת; ע”ק]. אני מתעקשת שזה יהיה אוף רקורד.
[…]
בתפיסת העולם שלי — אני עושה הפרדה בין רשות הפרט לציבורי. זה לא עניינו של הציבור.
והשורה התחתונה של בן חי שגב: “ברמה העקרונית אני מפרידה בין שידור לא־ליניארי, כמו וי־או־די — זו בעצם ספרייה שבה הצופה הוא אקטיבי, ומחפש את התוכן, והתוכן לא מוזרם — לבין שידורים ליניאריים, ואני אומרת לך שבמה שנוגע לשידורי ספרייה — ככל שהוט ויס יפנו אלי בבקשה לשדר — אני מוכנה לבחון את זה בחיוב עוד השבוע”.
האם הרבערוציות יפנו למועצה ויבקשו אישור רשמי לספק שידורי טלוויזיה, ולו חלקיים, באחד הימים שהם הכי נחוצים בהם? (יס ממילא השאירה חלק מה-VOD פתוח בכיפור בלי לצאת בהצהרות, והשמועות מפה-לרשת איפשרו לחילונים לצפות בטלוויזיה במקום לצפות בהן באינטרנט).
ובכן:
לא.
מדוברות יס נמסר לי כי “באשר להצעתה של יו”ר מועצת הכבלים והלוויין, לא נוכל להתייחס להצעה זו בלוח הזמנים הקצר. ככלל, העולם הטכנולוגי המשתנה של שידורים על גבי רשת האינטרנט מחייב חשיבה מחדש״
בחברת הוט התעלמו מפנייתי. בשיחה () עם איתי שטרן ב”הארץ” מסר יו”ר דירקטוריון קבוצת הוט, פטריס ג’יאמי, על סגירת ה-VOD: “אני לא חושב שמישהו ביקש שנסגור אותו, אבל אני לא יכול להרחיב, אני לא יודע את כל הפרמטרים”.
שר התקשורת איוב קרא הודיע שפעל נגד אישור השידורים בכיפור:
שוחחתי עם יו”ר מועצת הכבלים והלווין, יפעת חי שגב, בעקבות השמועות על כוונת חלק מכלי התקשורת הרוצים לשדר ביום כיפור ולהלן תגובתי :
” יום כיפור עבורנו במשרד התקשורת הוא בבחינת קודש הקודשים, וכמו שמדינת ישראל התנהגה תקשורתית 70 שנה נשמור גם השנה על הסטטוס-קוו בלי לפגוע באמונתו של איש, ונכבד אחד את השני כבעבר.
פניתי למועצת הכבלים והלווין בעקבות התסיסה שגרמה פרשה רגישה זו, ולשמחתי קיבלו במועצה את עמדתי ויפעלו בהתאם.
טריפל סי מספקת חופש מדת
חברות האינטרוויזיה אינן כפופות לרגולציה משום ששידוריהן מתבצעים על גבי האינטרנט, ואחרי כל כך הרבה שנים, משרד התקשורת טרם גיבש מדיניות בנושא.
מחברת פרטנר נמסר ל”הארץ”: “בפרטנר הסבירו כי בחברה התקבלה החלטה לגבי זמינות השירותים השונים בפרטנר TV, שגם מכבדת את החג וגם משאירה את הלקוח עם תוכן עשיר ומגוון שזמין לצפייה, במידה וירצה בכך, ללא צורך להקליט או להיערך מראש” (זו התגובה המלאה, ב”הארץ” פורסמה גירסה מקוצרת). שטרן דיווח כי פרטנר תאפשר לצפות בהקלטות שנעשו מראש, וגם לצפות בהקלטות של שידורים ליניאריים שבועיים לאחור.
טריפל סי היא היחידה מבין הספקיות הישראליות שתשאיר את ה-VOD פתוח רשמית בכיפור, והיא עושה זאת במופגן. מירב קריסטל דיווחה בוויינט כי מטריפל סי נמסר שהחברה
נערכת ליום כיפור הראשון שלה כספקית שירותי טלוויזיה באינטרנט. לראשונה בישראל, לקוחות Smart.tv צפויים ליהנות ביום כיפור הקרוב מזמינות של הערוצים הבינלאומיים ושירותי VOD הכוללים למעלה מ-4,000 שעת תוכן של סרטים וסדרות בינלאומיות חינמיות – בדומה לגישה המתאפשרת לשירותי תוכן באינטרנט דוגמת נטפליקס ואחרים.
בין הערוצים הזמינים:Travel XP, Duck TV, English Club, Fashion One, Motorvision HD, Nautical HD, Trace Urban HD. בין הסדרות: שובר שורות, המלכה הלבנה, גרייבס, הודיני ואייס. החברה מציעה מגוון סרטים ב-VOD בחינם וכן בהשכרה בתשלום, ביניהם וונדרוומן, היפה והחיה, שומרי הגלקסיה 2, דרדסים, בייבי בוס והמלך ארתור.
האם בכלל חוקי לאסור שידורים בכיפור?
ערוץ טלוויזיה אחד שקיבל אישור לשדר כרגיל בכיפור הוא הערוץ בערבית הלא טי.וי. הערוץ פנה לפני כיפור שעבר למועצת הכבלים והלוויין ולמשרד התקשורת בבקשה לשדר כרגיל בכיפור, לא נענה ועתר לבג”ץ נגד שר התקשורת, איוב קרא, והמועצה לשידורי כבלים ולוויין.
בעתירה [פדף] טענו עו”ד מוחמד בסאם ממרכז עדאלה והיועמ”ש של הערוץ, עו”ד נחשון אקסלרד, כי “הערוץ מעצם טבעו והגדרתו, הן על פי תנאי המכרז בו זכתה העותרת והן על פי תנאי הרישיון, הוא ערוץ ייעודי לאוכלוסייה הערבית – מוסלמים, נוצרים ודרוזים, שעפ”י פקודת סדרי השלטון והמשפט ניתנת להם הזכות לקיים ימי מנוחה בחגיהם כפי שנקבעו ע”י החלטת הממשלה משנת 1954 ,ואין לכפות עליהם לקיים ימי מנוחה בחגים של האוכלוסייה היהודית במדינת ישראל”.
טענה נוספת היא לפגיעה בחופש הביטוי: “הוראה המופנית אל אמצעי תקשורת המשדר באופן בלעדי לאוכלוסייה הערבית ובשפה הערבית, ואשר מורה לא לשדר במועד חג יהודי פוגעת בצורה קשה ביותר בחופש הביטוי של כלל האוכלוסייה הערבית וכן בחופש הביטוי וחופש העיתונות של העותרת ועובדיה”.
טיעון כללי יותר, שעשוי לשמש גם ערוצים שפונים לאוכלוסיה היהודית, היה שהאיסור על שידורים עצמיים ותרגום שידורים לעברית בכיפור כלל אינו מעוגן בחוק: “האיסור המוטל על העותרת לשדר ביום כיפור, ובכלל זה סעיף 5א(ד) לכללי התקשורת, אינו מעוגן בדבר חקיקה ראשי או מכוחו. סעיפי האיסור לא נקבעו בהוראה מפורשת בחוק – אין בנמצא שום הוראה בהסדר חקיקתי ראשי, אף לא בחוק התקשורת עצמו, הקובעת כי שידורים בשפה הערבית ביום כיפור הינם אסורים. יתרה מזאת, גם חוקים אחרים המסדירים את הרגולציה על אמצעי התקשורת, כדוגמת חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, התש׳׳ן-1990 וכן חוק השידור הציבורי הישראלי, התשע׳׳ד-2014 אינם כוללים שום הוראה האוסרת על שידור ביום כיפור. וזאת למרות שחוקים אלה כוללים הוראות רבות המטילות איסורים שונים ובמפורש על בעלי רישיון. בהקשר זה, אמנם סעיף 6ה(1)(א) לחוק התקשורת קובע כי המועצה מוסמכת לקבוע את המדיניות לגבי ‘סוגי השידורים, נושאיהם, תכנם, רמתם, היקפם ומועדיהם, לרבות אישור ערוץ לשידור וביטולו’, אולם אין בסעיף זה כל הוראה ספציפית המחייבת החשכת השידורים באופן מלא ביום כיפור או המסמיכה את המשיבה 2 לקבוע הוראה כאמור. סעיף זה צריך להתפרש באופן דווקני ומצמצם בכדי למנוע פגיעה או פגיעה בלתי מידתית בזכויות יסוד חוקתיות”.
אתמול השיבה המדינה [פדף] והודיעה שלא תקנוס את הערוץ אם ישדר בכיפור הנוכחי. בנוסף הודיעה המדינה כי תבחן מחדש את איסור השידורים ביום כיפור, ומציעה לעדכן את בית המשפט בנושא בעוד חודש וחצי. כדאי לעקוב.
(עדכון אחרון: 17:39)
עוד בנושא:
תגובות
תגובה אחת לפוסט “📼 נטפליקס האמריקאית, הלא טי.וי הערבי וטריפל סי היהודית מערערים על איסור השידור בכיפור”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
[…] כיפור”, הממוחזרים מדי שנה, הפכו מעניינים השנה לאור מספר שינויים – נטפליקס וטריפל סי שמאפשרות לצפות בשידורים בכיפור, […]