😷 קורונה-טק וסייבר-בנט 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ 7.3.2020

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

עולם הטכנולוגיה מגלה את העבודה מרחוק

מגיפת הקורונה החדשה משפיעה על ההתנהלות היומיומית של תעשיית הטכנולוגיה: טיסות לחו”ל נדחות, כנסים מבוטלים (רשימה חלקית: SXSW, RSA, כנס מפתחי וואווי, כנס מפתחי גוגל (Google I/O) וכנס שיווק גלובלי של פייסבוק), אורחים מתבקשים לא להגיע למשרדים, ועובדים מתבקשים לעבוד מהבית (פייסבוק סגרו זמנית את משרדיהם בלונדון בגלל עובד שאובחן כנשא; אמזון ופייסבוק סגרו משרדים בסיאטל). חלק מהחברות אף מתחייבות להמשיך לשלם גם לעובדים שעתיים שלא יכולים לעבוד בגלל המגיפה והמגבלות. חברת משלוחי המזון פוסטמייטס הודיעה שתתחיל לספק שירות משלוחים ללא מגע – השליחים ישאירו את האוכל ליד הדלת ויעזבו את המקום.

ארגון הבריאות העולמי (WHO) הודיע השבוע שההתנפלות ההמונית על מסיכות פנים וציוד נוסף מובילה למחסור בציוד מגן לעובדי רפואה. בפייסבוק, שמרשים לפוליטיקאים לשקר בפוסטים וגם במודעות, החליטו להסיר מודעות פוליטיות שיש בהן שקרים על מגיפת הקורונה, וביום שישי הודיעו שהם חוסמים מודעות למסיכות פנים בפייסבוק ובאינסטגרם.

יש מחסור, המחירים עולים, ואנחנו מתנגדים לכך שאנשים מנצלים את מצב החירום הרפואי הציבורי הזה.

מנכ”ל אינסטגרם, אדם מוסרי, מודיע בטוויטר על המדיניות החדשה

תחת מגיפה גלובלית ובהיעדר מוסדות שלטון מתפקדים מזה יותר משנה, משרד הבריאות שלנו מצליח לתפקד אונליין באופן מעורר הערכה. הוא פתח אפליקציה וחשבון טלגרם, והוא מעדכן בהם ברציפות לגבי חשודים ונשאים של וירוס הקורונה החדש – כולל בשישבת. קצת פחות מרשימה ההתמודדות באקסווב – ישראלי שחזר ממדינה שמביאה לבידוד סיפר שבשדה התעופה שלחו אותו לחפש את עצמו בדלפק המודיעין, והוא בחר לקחת מונית אף שיכול היה, עקרונית, לנסוע ברכבת, אם ישראל היתה מדינה מתקדמת שבה גם ביום שישי יש רכבת מתפקדת משדה התעופה העיקרי לעיר העיקרית.

ובינתיים בסין, המדינה שמייצאת לעולם את הצעקה האחרונה בתחום המגיפות: ניסויים טכנו-חברתיים בבני אדם אינם חדשים לסין, ובהם חומת אש סינית לצנזורה של האינטרנט ודירוג חברתי. “עופר סין”, ישראלי שעובד בסין ונמצא עם משפחתו בבידוד כבר 45 יום, מדווח על ניסוי חדש: אפליקציית דירוג רפואי. האפליקציה מתעדכנת במצבו הרפואי-קורוני של כל אדם לפי בדיקות חום שמתבצעות בו במקומות ציבוריים (למשל, בסטארבקס), ומתעדת גם את המקומות שבהם ביקר, למקרה שיתגלה כנשא בדיעבד ויהיה צורך לשחזר את רשימת המקומות שבהם ביקר.

האפליקציה מעניקה לאדם דירוג רמזורי: ירוק = בריא ורשאי להסתובב ברחוב ולהיכנס למקומות ציבוריים; צהוב = בהמתנה, לא רשאי לצאת; אדום = נשא או חולה, חייב להסתגר, לא יכול לנסוע בתחבץ ולא יכול להיכנס למקום העבודה. מי שלא מתקין את האפליקציה ממילא לא יוכל לעשות כלום מלבד להישאר בבית. 

“אתה יודע מה קורה עכשיו בסטארבקס כאן בהאנגזו?”, רמי אומר לי בפלאפון ושולח לי מיד כמה תמונות שצילם בבית הקפה הפתוח.

“אתה מגיע לבית קפה ודבר ראשון אתה מראה את אפליקציית הבריאות שיש לך בטלפון”, רמי אומר לי.

“האפליקציה של הבריאות” היא סיפור פה. זה עניין מורכב. מצד אחד יודעים עלייך הכל, מצד שני – חייבים לנהל את האנשים כדי למגר את הווירוס ובסין נחושים להילחם במגיפה ולסיים אותה. אז בטלפון הנייד יש לכולם אפליקציה עם בר קוד בצבעים משתנים. “אם יש לך צבע ירוק באפליקציה זה אומר שנכון לעכשיו אתה בסדר ואתה יכול להיכנס לבית קפה”, רמי מסביר. “הצבע הירוק מאפשר לך גם להסתובב ברחוב, לפגוש אנשים. אם אתה לא ירוק אלא צהוב זה אומר שאתה בהמתנה ולא רשאי לצאת. אם אתה אדום אז אתה חולה או נשא ולא תוכל לנסוע בתחבורה ציבורית, לא תוכל להיכנס למתחם העבודה שלך. אם אתה לא ירוק אתה מסכן את הציבור וחייב להסתגר ולטפל בעצמך”.

ואם מישהו לא מוכן להתקין את האפליקציה? אני שואל את רמי.

“אז אתה לא יכול לעשות כלום. רק להישאר בבית”.

איך מזינים לאפליקציה נתונים על מצב הבריאות שלך? רמי שוב מסביר: “בכל מקום שאתה הולך אליו בודקים את החום שלך. בסטארבקס למשל, שהגעתי אליו עכשיו, בודקים לכל אחד את החום, לוקחים פרטים ורושמים את שעת ההגעה שלך. ככה יאתרו אותך יותר מאוחר אם יהיה צורך”.

“יש אנשים?” אני שואל אותו.

“כן, מתחילים לחזור פה לאט לאט לשגרה, אבל חוזרים בזהירות. תסתכל על השולחנות. לכל שולחן יש כיסא אחד. אסור לשבת אחד מול השני בבית הקפה ואסור להזיז את הכיסאות. יש כאן זוג בבית הקפה. הם הגיעו ביחד, אבל יושבים בשני שולחנות שונים ומשוחחים באלכסון”.

“מה אצלנו?”, אני שואל את ננה, “איך האפליקציה של המחוז שלנו?

היא מחפשת בנייד שלה כי לכל מחוז יש את שיטת הבדיקה שלו. מוצאת את האפליקציה ומראה לי. אנחנו כולנו בצבע שחור. אצל הסינים אין חוכמות.

עופר סין מעדכן בפייסבוק על אפליקציית הבריאות החדשה בסין

שר ביטחון שלא יכול לשמור על חשבון הטוויטר שלו, גם לא יוכל לשמור על ביטחונם של אזרחי ישראל וחיילי צה”ל(📜)

כשר בטחון, נפתלי בנט נפל קורבן לפריצת חשבון הטוויטר שלו אור ליום שבת. ההאקרים פרסמו ציוצים בעד שחרור פלסטין ונגד המערב, ואת דגלי פלסטין וטורקיה. רן בר-זיק, שחשף את דבר הפריצה, סיפק מספר תסריטים אפשריים:

בין המתגלצ’ים היו שהגיבו שפריצת ראווה כזאת, שכוללת רק השחתה של הפרופיל בציוצים, מביכה אך אינה מזיקה או מסוכנת. זה לא נכון. למשל, ההאקרים יכולים היו לצייץ בשם בנט תמיכה ביוזמת כחול-לבן וליברמן לחוקק חוק שימנע מנאשם בפלילים להקים ממשלה, להשמיץ את נשיא ארה”ב או להכריז שישראל יוצאת למבצע קרקעי בעזה.

(זה קרה בצוק איתן, כשהאקרים השתלטו על הטוויטר של דובר צה”ל ודיווחו שטילים נפלו על הכור הגרעיני בדימונה. למרבה המזל אף אחד לא מאמין לדו”ץ, אז לא נגרם נזק).

דקות אחרי הפריצה לטוויטר של בנט, הציוצים של ההאקרים נמחקו – אולי בזכות דיווחים של גולשים ואולי בזכות עירנותם של אנשי הסושיאל של בנט. חדשות 13 דיברו עם לשכתו של השר, משם נמסר להם כי הפריצה נמשכה רק כמה שניות (תירוץ דומה השמיע צוריאל ימין, מנהל אלקטור, בתשובה לעתירה לוועדת הבחירות נגד הדולפה שלו שדרכה דלף פנקס הבוחרים המלא של ישראל עם פרטי 6.4 מיליון בוחרים).

התגובה הזאת מטופשת, מאחר שהיתה פריצה, היא נמשכה די זמן לאפשר להאקרים לפרסם לפחות 3 ציוצים, ואין לדעת אילו עוד מעשים הם הספיקו לעשות לפני שנסגרה (העתקת טיוטות, הורדת עותק ארכיון, קריאת דיאמים). התגובה הזאת גם שקרית, כי הפירצה נמשכה לפחות 7 דקות, הזמן שעבר בין הציוץ הראשון לאחרון, וחלק מהציוצים היו באוויר לפחות 13 דקות.

בתגובה שנמסרה מאוחר יותר לאור הלר, אנשי בנט שינו גירסה:

חשבון הטוויטר של שר הביטחון, נפתלי בנט, נפרץ אמש בסביבות השעה 2 בלילה. הפריצה ארכה מספר דקות. התכנים נמחקו באופן מיידי, וכן הוחלפה סיסמת הגישה אל החשבון. הנושא הועבר לטיפול גורמי הסייבר המוסמכים במערכת הביטחון.

הלר דיווח מוקדם יותר כי “במערכת הביטחון חוקרים האם ובאיזה היקף נגרם נזק בטחוני בפרשה. גורמי מודיעין וסייבר חוקרים האם גם הטלפון הנייד של בנט נפרץ חוץ מחשבון הטוויטר שלו”.

הסבון בכה מאוד

בפתיחת הפינה אנחנו שומעים היום את שיר שטיפת הידיים שהוציאו במשרד הבריאות של וייטנאם.

אבל מי שמתגעגעים לשיר הקבוע, Never Gonna Give You Up, מוזמנים לזמזם אותו לעצמם בזמן שהם שוטפים ידיים לפחות 20 שניות.


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודה להדר בן יהודה ולרומי יצחקי על העזרה באיסוף הידיעות 🔧

תגובות

תגובה אחת לפוסט “😷 קורונה-טק וסייבר-בנט 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ 7.3.2020”

  1. » טראמפ מחפש בפייסבוק פתרונות, נטפליקס מקפיאים הפקות ובאיטליה שרים ממרפסות 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ 14.3.2020 on 20 בספטמבר, 2020 21:23

    […] שעבר דיברנו על מוזיקה לשטיפת ידיים – בוחרים קטע משיר באורך 20 […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.