💬 4 סיבות לעייפת-זום 🚸 נטישה של תוכנת השגחת בחינות 📻 האחראי על האינטרנט 27.2.2021

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

זום אאוט

שנת הקורונה הפכה את זום מכלי עבודה של הייטקיסטים למקום שבו אנחנו מנהלים את חיי היומיום שלנו – ישיבות עבודה, שיעורים בבית הספר ומפגשים משפחתיים. איתה הגיעו תופעות שליליות, מפגיעה בפרטיות, התפרצויות זום (חדירה והפרעה לשיחה מצד גורמים בלתי קרואים) ועייפת הזום (Zoom fatigue). האחרונה נחקרה במחקר חדש שבחן את ההשפעות הפסיכולוגיות של בילוי שעות רבות ביום בפלטפורמות שיחות וידאו. ממצאיו התפרסמו השבוע בכתב העת המדעי Technology, Mind and Behavior.

פרופ’ ג’רמי ביילנסון, מייסד ומנהל מעבדת ההידודיות האנושית הווירטואלית של סטנפורד (Stanford Virtual Human Interaction Lab – VHIL), ניתח את השימוש בשיחות זום מההיבטים הטכניים, וזיהה ארבע נקודות שתורמות לתחושת העייפת.

1) קשר-עין מוגבר. בשיחות אקסווביות, אנחנו מעבירים מבט בין הדובר לבין המשתתפים האחרים, למחברת או למחשב שלנו, לבהייה בנקודות שונות בחדר וכיוצא בזה. בשיחות וידאו, רוב שדה הראייה שלנו מורכב מפרצופים, ואנחנו נמצאים בקשר עין מתמיד עם הדובר ועם המשתתפים האחרים – כאילו אנחנו אלה שדיברו כל הפגישה וכולם הסתכלו עלינו כל הזמן, וממש מקרוב. הדבר תורם לחרדת קהל ולפגיעה במרחב האישי, וגורם למוח שלנו לפרש את הסיטואציה כמתוחה. פתרון: לצאת מתצוגת המסך המלא ולהקטין את חלון הזום כך שיציג פרצופים קטנים יותר, ולהגדיל את המרחק בינינו לבין המסך.

2) התבוננות עצמית. בעוד בשיחה אקסוובית אנחנו רואים רק את שאר המשתתפים, תוכנות שיחות וידאו מציגות לנו את עצמנו, בין השאר כדי שנהיה מודעים לאיך אנחנו נראים למשתתפים האחרים, ונתאים את מיקום המצלמה כך שהיא לא תציג אותנו בצורה מביכה או תחשוף פרטים בלתי רצויים עלינו (חליפה ועניבה עם מכנסי טרנינג) ועל החלל שבו אנחנו נמצאים (ערימות כביסה בסלון). הדבר גורם לנו להיות יותר מדי מודעים לעצמנו ולהפעיל יותר מדי ביקורת עצמית, כמו זו שאנחנו מפעילים כשאנחנו מביטים במראה כדי לסדר את הלבוש או השיער שלנו, או לבדוק אם עלינו או ירדנו במשקל. יש לזה השלכות רגשיות שליליות עלינו. פתרון: ביטול התצוגה העצמית. ליצרניות התוכנות קורא פרופ’ ביילנסון להפוך את היעדר התצוגה העצמית לברירת מחדל.

3) נייחות. בשיחות אקסווב, אנחנו יכולים לזוז, לשנות תנוחת ישיבה, לעמוד, לזוז מצד לצד ולצעוד בחלל הפגישה. בשיחות וידאו, אנחנו כבולים בחבלים וירטואליים למצלמה ולמיקרופון. הגבלת התנועה פוגעת ביכולות הקוגנטיביות שלנו. פתרון: התאמת חלל וחומרה לתנועה חופשית יותר – מקלדת אלחוטית, מצלמה חיצונית שאפשר להזיז ויכולה לצלם אותנו ממרחק גדול יותר.4) עומס קוגניטיבי. בשיחות אקסווביות, חלק גדול מהשיחה הוא באופן טבעי בלתי-מילולי, מה שמאפשר העברה שוטפת של מידע נוסף על השיחה – לא הבנתי, אני מאבד ריכוז, יש לי משהו להגיד וכד’. בשיחות וידאו, שפת הגוף מצטמצמת לפנים בלבד, ומצריכה מאמץ גדול יותר להעביר את המידע הנוסף – למשל, במקום ניד ראש קל צריך לבצע הנהון אגרסיבי. מצד שני, אנחנו נחשפים למסרים בלתי-מילוליים שאנחנו עלולים לפרש בצורה שגויה – כשמישהו מסיט מבט, אולי הוא מסתכל על אדם מסויים בשיחה (ואין לנו דרך לדעת על מי), ואולי הוא בכלל מגיב למשהו שקורה בבית שלו ולא בפגישה. פתרון: כיבוי מזדמן של הווידאו במהלך פגישות והתרחקות מהמסך, לטובת מנוחה לפה, לעיניים ולמוח.

חוזרים לעיניים בגב

ועוד בשיחות וידאו: וייס מדווחים על גל נטישה של תוכנות השגחה על בחינות.

תוכנה כזו, בשם פרוקטוריו, משתלטת על מחשבי, מצלמות ומיקרופוני התלמידים; אוספת מידע ובו הרעש בחדר, תנועות הראש והעיניים של התלמידים, גלילות עכבר והקשה על מקשים; ומשתמשת בבינה מלאכותית לוודא שההתנהגות שלהם “נורמלית” – אחרת היא מסמנת אותם כחשודים לבדיקת האחראי על הכיתה. 

פרוקטוריו ספגה ביקורת מתלמידים וסטודנטים ברחבי ארה”ב על פגיעה בפרטיות ועל אפליה (התוכנה מתקשה לזהות תלמידים שחורי עור). החברה לא אהבה את הביקורת, והגיבה באיומים משפטיים ובתביעות, וכן בחסימת סטודנטים שביקרו אותה משימוש בתוכנה – כך שהיא סיכנה את יכולתם להשתתף במבחנים.

עסקי החברה גאו בתקופת הקורונה, אבל כעת היא משלמת על מעשיה, פשוטו כמשמעו: היא איבדה לקוחות, חלקם חשובים, שמסרבים לחדש את החוזה איתה. בעקבות מחאה של חברות ועדה בכנס הלימוד-מרחוק הקליפורני החשוב Online Teaching Conference (OTC), החליטו מארגני הכנס לוותר על החסות של פרוקטוריו השנה. באתר החברה הופיעו סמלילי 16 אוניברסיטאות וחברות שפרוקטוריו הציגו באתרם תחת הכותרת “זוכים לאמון ארגונים מובילים”. בעקבות תחקיר של וייס, החברה הסירה 7 מהם.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.