Социальная Правда Трампа
האחראי על האינטרנט בגלצ

מטאוורס? טראמפוורס!
כמעט עשרה חודשים אחרי שהוגלה מכל הרשתות החברתיות הגדולות, איש העסקים הלגיטימי תושב פלורידה דונלד טראמפ הכריז השבוע כי חברת המדיה שלו, Trump Media & Technology Group, תתמזג עם חברת הכלום הציבורית Digital World Acquisition. יחד הן ישיקו בשנה הבאה רשת חברתית חדשה, TRUTH Social.
בנוסף, החברה הממוזגת מתכוונת להתחרות בתחומי החדשות עם TMTG News, ההזרמה (סטרימינג) של סדרות, סרטים, פודקאסטים ומשחקי וידאו עם TMTG+, ובעתיד בתחום התשתיות והסליקה. כלומר, TMTG מתכוונת להתחרות ב-FAANG (פייסבוק, אמזון, אפל, נטפליקס, גוגל). נאחל בהצלחה לשני הצדדים.




הקמת אימפריית התקשורת (בטא) מגיעה על רקע החלטת טוויטר, פייסבוק ורשתות נוספות להעיף את טראמפ מהפלטפורמות שלהן בינואר השנה, לאחר שהביע אהדה לתומכיו שפרצו לבניין הקפיטול בנסיון לעצור את ספירת האלקטורים והכרזה על ג’ו ביידן כזוכה בנשיאות. הבג”ץ הפרטי של פייסבוק קבע במאי כי החסימה מוצדקת, אבל לא בוצעה לפי הסטנדרטים לחסימה, ולא הוגבלה בזמן, וביוני הודיעו בפייסבוק כי קצבו את עונשו של טראמפ לשנתיים, מה שאומר שלקראת ינואר 2023 הם יבחנו מחדש את החלטתם ועשויים לבטל את החסימה. טראמפ המושתק פתח בחודש מאי בלוג עם השם הבומרי “משולחן הכתיבה של דונלד ג’יי טראמפ”, אולם מחר וסגר אותו פחות מחודש לאחר מכן, כנראה בגלל פרסומים על הטראפיק הנמוך שמשך.
טרות’ היא מצטרפת טרייה לשורה של רשתות חברתיות ופלטפורמות חלופיות, ובהן גאב, פארלר, גטר, מיווי וראמבל, ואפילו מייקי של בועז גולן מערוץ 20 וחדשות 0404 (הוא כתב את זה על הכלבה שלו), שנולדו ו/או פרחו בעקבות החסימה של טראמפ, ולפניה גל ה”אלט-דליט-רייט” של חסימת אנשי ימין קיצוני ברשתות החברתיות והשירותים המקוונים אחרי מהומות שרלוטסוויל.
האיש השווה מיליונים מהירושה של אביו
ההיסטוריה הפיננסית המפוקפקת של עסקיו של טראמפ כוללת סכסוכים עסקיים, תביעות, פשיטות רגל, אי-החזרת הלוואות, תכנוני מס, הסתבכויות עם החוק, השקעות כושלות וכשלונות מסחריים – טעים לכם הטראמפ-סטייק? – שלא לדבר על ירידת שוויו בחצי מיליארד דולר מאז דרכה רגלו בבית הלבן והדחתו מרשימת 400 עשירי העולם של פורבס. ובכל זאת, אמן הדילים הודיע ביום רביעי על התמזגות חברת המדיה הפרטית שלו עם Digital World Acquisition באמצעות SPAC, והמשקיעים בבורסה הצביעו עם הכסף שלהם.
El caricaturista vasco Asier Sanz gana el World Humor Awards por su caricatura de Trump realizada con una chuleta de res https://t.co/5d1Kk6GZIV pic.twitter.com/2TNaDIW2rF
— Naiz+ (@naizplus) August 4, 2021
ספאק היא קומבינה בורסאית שמאפשרת לרשום בבורסה חברת שלד ללא פעילות, לגייס דרכו כסף ולהשתמש בו לרכוש או למגז חברה פרטית ולהפוך אותה לציבורית בלי שתצטרך לעבור הנפקה. הספאק שטראמפ השתמש בה, Digital World Acquisition, גייסה בחודש שעבר 300 מיליון דולר, בעיקר ממשקיעים גדולים.
עם ההכרזה על המיזוג, מניות החברה הממוזגת נסקו ביומיים הראשונים למסחר, כשבשיא הגיעו ל-157.50$ למנייה וסגרו את המסחר ביום שישי ב-94.20$, עלייה של 800% מהמחיר של 9.96$ לפני המיזוג, שמשקפת לחברה שווי של למעלה מ-8.2 מיליארד דולר. סמלה של החברה בבורסה, DWAC, היה הטרנדינג ביותר בסברדיט r/WallStreetBets, שם הורצו בעבר הלא-רחוק “מניות הממים” של גיימסטופ ו-AMC, כך שייתכן שחלק מהזינוק במחיר מגיע מספקולציות של טרולים.
זה כמו בפרק הזה של מראה שכונה
טרות’, המילה האנגלית לפראבדה, היא רשת חברתית שתספק חופש ביטוי כשהיא חופשייה מכבלי הצנזורה הליברלית של ענקיות הטכנומידע של עמק הסיליקון (אבל לא באמת חופשיה: החברה שומרת לעצמה את הזכות להגביל או לחסום משתמשים, למשל אם הם מטנפים על TMTG ועל טרות’, או עושים שימוש מופרז באותיות גדולות, סגנון כתיבה שדווקא חביב על טראמפ, כשאפילו שמה של הרשת הוא TRUTH ולא Truth; נשבע שאני לא ממציא את תנאי השימוש הזה, הוא אמיתי לגמרי).
ואכן, כשעתיים לאחר ההכרזה ועוד בטרם נפתחה הרשת לציבור הרחב, הפרופיל של טראמפ, @donaldjtrump, ניצל את חופש הביטוי לפרסם פוסטים – או בשפת הרשת החדשה, “Truths” – שכללו תמונות של חזירים מחרבנים; קללות כלפי ג’ק דורסי, שכמנכ”ל טוויטר חסם את החשבון של טראמפ בעקבות נסיון ההפיכה בקפיטול ב-6/1 השנה; ותהיות לגבי מקום הימצאותה של מלאניה טראמפ, מהגרת דוגמנות והגברת-הראשונה-לשעבר. עדיין פחות גרוע מהביוב שגלש מהמפעל המזהם שטראמפ הפעיל בטוויטר במהלך כהונתו.

אלא שה”אמיתות” הנ”ל לא נכתבו על ידי איש העסקים הלגיטימי, אלא פורסמו בידי האקרים שמזדהים כחברי מותג ההאקינג אנונימוס, אשר הצליחו להגיע לעמוד הרישום הבלתי מוגן לחלוטין של גירסת הניסוי של הרשת ופתחו שם חשבונות מזוייפים לטראמפ; דורסי; מייק פנס, סגן הנשיא של טראמפ ומועמד לתלייה בידי הטראמפיסטים שפלשו לקפיטול; סטיב בנון, לשעבר האסטרטג הראשי של הבית הלבן תחת טראמפ וחבר דירקטוריון בחברת מניפולציית הבחירות קיימברידג’ אנליטיקה; ורון ווטקינס, הוגה דעות בשדה ה-QAnon. גם עיתונאי הדיילידוט מיקאל תאלן הצליח לפתוח חשבון פיקטיבי לטראמפ, @donaldtrump (אגב, בגירסת ניסוי נוספת של הרשת, צוות טרות’ עצמו הקים חשבונות מזוייפים לטראמפ וכן לבנו המקושקש של ביידן, האנטר, לפיו דווח של כתב הוושפוסט דרו הארוול).
לפי הני”ט, פעילות ההאקרים אילצה את מפתחי טרות’ לחסום אפשרות לפתוח חשבונות חדשים, ולבסוף לסגור את פלטפורמת הפיתוח.

אבל מי צריך את אנונימוס כשטראמפ יכול לירות לעצמו ברגל? לפי צילומסכים של פלטפורמת טרות’ ושל ה-HTML שלה, נראה שהיא מבוססת על מסטודון, פלטפורמה שמאפשרת לכל גולשת לפתוח רשת מיקרובלוגינג בסגנון טוויטר, כפי שעשתה הרשת החברתית הימנית גאב.
השימוש בקוד של מסטודון כפוף לגירסה 3 של רשיון השימוש AGPL, רשיון קוד פתוח שמתיר למשתמשת להשתמש בקוד ולהתאים אותו לצרכיה, אבל מחייב אותה לשחרר תחת אותו רשיון את הקוד עם השינויים שהכניסה בו, כפי שמסביר הרג’יסטר בכתבה מאוד מאוד מאוד מומלצת.
טרות’, מאידך, טוענים בתנאי השימוש שלהם כי “כל קוד המקור” של הפלטפורמה הוא קוד קנייני של החברה. אם אכן נעשה שימוש במסטודון, מדובר בשקר ובהפרה של הרשיון. לפי הודעה של העמותה להגנה על תוכנה חופשית, Software Freedom Conservancy, טרות’ נמצאת כרגע בהפרה של הרשיון, ויש לה 30 יום לעמוד בתנאים – או לאבד לצמיתות את הזכויות שלה בתוכנה ולהיות חשופה לתביעה. SFC הגישו בעבר תביעות נגד חברות שהפרו את רשיון AGPL.
מייסד מסטודון, יוג’ין רוצ’קו, אמר לבלוג טוקינג פוינטס ממו: “עמידה ברשיון ה-AGPLv3 שלנו חשובה לי מאוד, מאחר שזה הבסיס היחיד לכך שאני ומפתחים אחרים מוכנים לחלק בחינם שנים של עבודה”. רוצ’קו, שבכתבה בווייס על הפרת הרשיון ציין “אם אתם רוצים את דעתי האישית על טראמפ, אני לא סובל את הבחור”, הודיע שבכוונתו לקבל ייעוץ משפטי בנושא.
בחברת TMTG לא הגיבו על הטענה להפרת הרשיון.
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (sales@podcasti.co) או בטלפון (051-562-6638), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ
אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תודות: הדר בן יהודה
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.