סקס, סמים והפרת זכויות יוצרים: התעמולה של מיקרוסופט ישראל
שרת החינוך יולי תמיר ומנכ”ל מיקרוסופט ישראל דני ימין, וביניהם קהל שבוי. צילום: ניב קנטור/יחצנות מיקרוסופט ישראל
החודש יתקיים, זו השנה הרביעית, היום הלאומי לאינטרנט בטוח, יוזמה יחצנית של מיקרוסופט ישראל שאומצה משום מה על ידי משרד החינוך. לכאורה, היום הלאומי לאינטרנט בטוח אמור לחנך ילדים לשימוש בטוח ונבון באינטרנט – לא למסור פרטים אישיים סתם כך, לא למהר להיפגש עם זרים שהכירו באינטרנט, לא להתמכר לגלישה על חשבון חיי לימודים וחברה. אבל כאמור, מיקרוסופט ישראל עומדת מאחורי היום הזה, והיא לא תפספס את ההזדמנות להשפיע על התוכן שבו מואבס הקהל השבוי של תלמידי ישראל.
בקומוניקט ששלח משרד החינוך לקראת יום המיקרוסופט הבטוח אמרה דורית בכר, המפקחת על מידענות ואתיקה ברשת במשרד החינוך: “פעילות ההסברה של משרד החינוך מקבל [כך במקור; ע”ק] משנה תוקף בעיקר לנוכח ריבוי המקרים בהם מעורבים ילדים ובני נוער באירועים הקשורים לגלישה ברשת האינטרנט: שיחות עם פדופילים ועברייני מין, חשיפה לאתרי פורנוגרפיה, שטנה, סמים והימורים ועברות על חוקי קניין רוחני וזכויות יוצרים”.
אם כן, אלה הסכנות לתלמידים באינטרנט, אליבא דבכר:
• פדופיליה
• עברייני מין
• פורנו
• שטנה
• סמים
• הימורים
• עבירות קניין רוחני וזכויות יוצרים
משהו כאן לא שייך. אני ארמוז: מדובר בסעיף האחרון. בעוד שאר הסעיפים מדברים על סכנות לתלמידים (ואפשר להתווכח על גודל הסכנה ועל עצם קיומה), הסעיף האחרון מדבר על סכנה למיקרוסופט ישראל. כיצרנית תוכנה במדינה שלא אוהבת לרכוש תוכנות, מיקרוסופט היא קורבן של פיראטיות תוכנה בשוק הפרטי והמסחרי. בפיראטיות בשוק המסחרי נלחמת מיקרוסופט ישראל באמצעות BSA ישראל, הזרוע המשפטית-בריונית של מיקרוסופט ישראל, שמזהירה בתי עסק שלא ישתמשו בתוכנה פיראטית, מפעילה מלשינון שמאפשר לאנשים להתנקם בבוס או במתחרה שלהם, ואף מאיימת להגיע לביקור אצלם (למרות שאין לה שום סמכות לכך, כי היא לא המשטרה). בתחום הפרטי היא עוסקת בעיקר בהסברה, ואין לך הזדמנות טובה יותר להסברה הזאת מאשר היום הלאומי לאינטרנט בטוח, סוס טרויאני שמכניס את מיקרוסופט ישראל לבתי הספר ומאפשר לה להפיץ את התעמולה שלהעל “סכנות הפרת זכויות היוצרים” בקרב תלמידים והוריהם ובחסות משרד החינוך.
תעמולה. מילה קשה, אני יודע, אבל מדוייקת לגמרי. קראו את הציטוט הבא מהקומוניקט של משרד החינוך, שמביא נתוני מדגם מסקר שערך בקרב תלמידי כיתות ה’ ו-ח’ ב-250 בתי ספר:
נקודת חולשה נוספת התגלתה בתחום אי המודעות לצורך בשמירה על זכויות יוצרים: 27% סבורים שמותר להם להוריד כל יצירה ואף להפיצה, באחוזים דומים ציינו תלמידים כי תלמיד רשאי להעתיק עבודות מהאינטרנט ולהגישה למורה. כ-35.5% מהתלמידים סבורים שהאינטרנט הוא עולם פתוח וניתן להעתיק כל חומר הקיים בו ולעשות בו כל שימוש.
מה הקשר בין העתקת עבודות לבין הורדת סרטים, שירים ותוכנות? טכנית, בשני המקרים מדובר בהפרת זכויות יוצרים. דמגוגית, משרד החינוך יוצר קישור מניפולטיבי בין מי שמעתיק שיעורי בית (לא חינוכי) לבין מי שמוריד תכנים פיראטיים בקאזאה או ביטורנט (לא חוקי). לטענת המשרד, שיעור מורידי ומפיצי היצירות דומה לשיעור מעתיקי העבודות. לא הייתם רוצים שהילד שלכם יעתיק שיעורים – אז למה אתם נותנים לו להוריד תוכנות? בסוף הוא עוד ייצא נרקומן פדופיל שמתכנת בקוד פתוח או משהו.
והנה מה שיש ליוצר סדרת הגיקים המצויינת The IT Crowd להגיד על תעמולה אנטי-פיראטית:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qPEeaxI0OPU[/youtube]