השרת: פייסבוק לפי בזק וצבא מצרים
המועצה הצבאית של הצבא והכוחות המזויינים במצרים הודיעה בתחילת החודש כי היא מקבלת את התפטרותו של ראש הממשלה אחמד שפיק וממנה תחתיו את עסאם שרף. שפיק מונה בסוף ינואר על ידי הנשיא דאז חוסני מובארק, כתגובה לפעולות המחאה נגד השלטון.
כשמובארק רצה לכבות את אש המהפכה הוא הורה לחסום את הגישה לאינטרנט, בנסיון לשתק את התקשורת הפייסבוקית. המועצה הצבאית דווקא אימצה את פייסבוק, אם מרצון ואם מכורח, ומתקשרת שם עם הציבור בדף פייסבוק רשמי שצבר למעלה מ-700 אלף חברים מאז נפתח בסוף פברואר. דיווח באל ג’זירה מדגים את הרצינות שבה מתייחסת המועצה לנוכחות הרשת שלה: “ההודעה [על החלפת ראש הממשלה; ע”ק] פורסמה בדף הפייסבוק של הצבא ביום חמישי, ולאחר מכן אישר אותה דובר של הצבא”. קודם כל דיבור ישיר עם הציבור, רק אחר כך קומוניקטים.
ובמעבר חד-למחצה: לאחרונה פרסמתי טור ובו ביקורת על בזק, שלא מפרסמת באתרה מחירון לתשתית אינטרנט. העליתי את טרונייתי בדף הפייסבוק של החברה, ובטור ציטטתי את התשובה שקיבלתי שם.
אחרי הפרסום, דוברת של בזק התלוננה שלא פניתי לקבל תגובה רשמית. אני חשבתי שהתלונה מגוחכת. בזק נשאלה שאלה בדף הפייסבוק הרשמי שלה, והשיבה עליה לעיני כל. מה זה אם לא תגובה רשמית? האם בזק לא עומדת מאחורי הדברים שנכתבים בשמה בדף הפייסבוק שלה? האם כשעיתונאי יפנה לדוברות עם אותה שאלה, היא תתכחש לתשובה בפייסבוק ותתן תשובה שסותרת אותה?
דף פייסבוק של ארגון הוא רשמי לא פחות מאתר האינטרנט שלו ומהודעותיו לעיתונות. מה שנכתב שם הוא פומבי, רשמי ומחייב, והארגון חייב לקחת אותו ברצינות. מסתבר שלחברת התקשורת יש מה ללמוד מהצבא המצרי.
_________________________
הפוסט התפרסם במקור כחלק ממדור "השרת" בגליון 3.2011 של מגזין פירמה של גלובס
אני חושב שאתה טועה בענין בזק. החובה לפנות לארגון בבקשה תגובה מוטלת עליך, אין חובה על הארגון ליזום תגובה. גם אם נניח שעמוד הפייסבוק של בזק מתופעל ישירות בידי הדוברות (ולדעתי הוא מתופעל בידי אנשי השיווק), הרי שכידוע לך אינטראקציה בין עיתונאי לנשוא כתיבתו היא שונה מהאינטראקציה בין לקוח לחברה. בדף הפייסבוק של בזק אולי קיבלת תשובה לקונית, אבל סביר להניח שבפניה לדוברות היית מקבל גם הסבר (שעימו כמובן יכולת גם לא להסכים).
יש בעייתיות מסויימת בכך שדף פייסבוק מהווה תגובה רישמית ולו רק בגלל העובדה שכל אחד יכל היה לפתוח דף בזק לתפעל אותו מספר חודשים לצבור אוהדים ולהראות כדף “רישמי”, לא?
אבל,
ככל שהזמן עובר (וארגונים נלחמים בדפים מזוייפים) התגובות הרישמיות יעברו בצורה ברורה לדף הפייסבוק / בלוג / טוויטר.