זהירות, ספוילר: רשימת שיאני השכר במגזר הציבורי ב-2011, כי אני לא חתמתי על שום אמברגו

כסף מגן על התקשורת. איור: יעל בוגן, העין השביעית, cc-by-nc-sa

דוח הממונה על השכר לשנת 2011 יצא היום לעיתונות, אך יתפרסם בתקשורת רק ביום ראשון ב-13:30. למה? כי ככה החליט הממונה על השכר. הנתונים הועברו לעיתונאים באמברגו, כלומר המידע נמסר בתנאי שלא יפורסם לפני התאריך הנקוב. זהירות, ספוילר: הדוח מתפרסם בתחתית הפוסט.

גופים ממלכתיים, ולא רק הם, נוהגים לעתים לשלוח לעיתונאים מידע באמברגו, במטרה לתת לכלי התקשורת זמן לעבור על החומר, לעבדו ולהכין דיווחים ופרשנויות, בלי הלחץ של התחרות על חותמת ה”פרסום ראשון”. במקרה של מבקר המדינה, האמברגו מעוגן בסעיף 28 בחוק מבקר המדינה, שקובע קנס או שנת מאסר למי שיפרסם את הדו”ח “לפני המועד הקובע”, כלומר “מועד ההנחה על שולחן הכנסת […], המועד להגשת הדו”ח, ואם נקבע מועד לפרסומו – המועד לפרסומו” (אם כי המבקר עצמו הפר את האמברגו שלו, לא פעם אחת אלא פעמיים).

דובר בנק ישראל, יוסי סעדון, הסביר את הרציונל מאחורי מוסד האמברגו:

בנק ישראל מקפיד להפיץ דו”חות ארוכים ומורכבים לכלי התקשורת תוך שימוש באמברגו, מתוך אמונה שהדבר מאפשר סיקור מעמיק, מקצועי ואמין של החומרים שאנחנו מפרסמים. השימוש בכלי זה תלוי ביחסי האמון שלנו עם כלי התקשורת השונים ובאתיקה המקצועית של אותם כלי תקשורת.

“האמון הזה נפגע לאור האופן בו בחר ‘כלכליסט’ להתנהל”, כתב סעדון. הסיפור הוא שבחודש יולי החליטו בכלכליסט לשבור אמברגו של בנק ישראל, ופרסמו כתבה על דו”ח ביניים של הצוות לבחינת התחרותיות בענף הבנקאות למחרת שליחתה, בעיתון המודפס, למרות שבנק ישראל קבע אמברגו לשעה 12:00. הבנק הגיש תלונה למועצת העיתונות על פגיעה באתיקה העיתונאית. בכלכליסט טענו כי הסדר האמברגו מנוגד לחוק ההגבלים העסקיים (טענה שנדחתה, משום שבית הדין עסק בתקנון האתיקה, לא בחוקי מדינת ישראל).

בית הדין של מועצת העיתונות פסק כי בשבירת האמברגו הפר כלכליסט שני סעיפים בתקנון האתיקה: סעיף 3ב, שלפיו “הבטיחו עיתון או עיתונאי למקור שהידיעה שמסר או הדעה שהביע לא יפורסמו, לא יימסרו אלה לפרסום אף אם יש בהם ענין לציבור”; וסעיף 22, שלפיו “לא יגלו עיתון ועיתונאי מידע שנמסר להם בתנאי שישאר חסוי”.

כלכליסט ערער על ההחלטה. אחד הטיעונים היה שאמצעי תקשורת איננו מחויב לאמברגו אם לא הסכים לו במפורש. מאחר שבנק ישראל שלח את ההודעה והודיע חד-צדדית על האמברגו, לא מדובר בהסכם ועל כן העיתון לא כפוף לו (אוסיף שכשגוף שולח מידע באמברגו לעיתונאי בלי לברר קודם אם העיתונאי מסכים לאמברגו, העיתונאי עלול ליפול למלכודת – אם השיג את המידע באופן עצמאי ממקורותיו לפני שקיבל אותו באמברגו, הוא יצטרך להוכיח שכך היה, ולא בהכרח יוכל לעשות זאת בלי לחשוף את מקורותיו).

בית הדין שלל את הטענה:

בוודאי שעיתון איננו מחויב לאמברגו כל עוד איננו עושה שימוש במידע שקיבל ממי שהתנה את פרסום המידע בכיבוד האמברגו. לקבל מידע הכפוף לאמברגו ולעשות בו שימוש בניגוד לתנאי האמברגו משול להחזקת מקל משני קצותיו כי בעצם קבלתו טמונה ההסכמה לתנאי האמברגו הרי ברור שמוסר המידע היה נמנע מלמסור אותו אילו ידע שהעיתון יפרסם את המידע בניגוד לאמברגו, ובהתנהגותו זו עושה העיתון מחטף בלתי הגון. העיתון רשאי שלא לעשות שימוש במידע שקיבל כאמור או לשוב למוסר הידיעה בהצעה, שמוסר הידיעה יוותר על דרישת האמברגו. אינני רואה דרך שלישית ראויה.

עם זאת, הוא קיבל את הטענה הזאת בהקשר אחר. בנק ישראל טען שכלכליסט הפר את סעיף 3ב – “הבטיחו עיתון או עיתונאי למקור שהידיעה שמסר או הדעה שהביע לא יפורסמו, לא יימסרו אלה לפרסום אף אם יש בהם עניין לציבור”. ערכאת הערעור פסקה: “אינני רואה כיצד ניתן לראות בפרסום הפרה של סעיף 3(ב) לתקנון האתיקה, שכן שם מדובר במפורש על הבטחה מצד העיתון או העיתונאי. אין חולק שבמקרה שלפנינו הבטחה כזו לא ניתנה”.

לגבי סעיף 22 – “לא יגלו עיתון או עיתונאי מידע שנמסר להם בתנאי שישאר חסוי” (זה חלקו הראשון והרלוונטי של סעיף זה), קבעה ערכאת הערעור כי “אין כל ספק בלבי, שהעיתון הפר את החלק הראשון של הסעיף. העיתון טוען, שההוראה מתייחסת רק למקרה בו נמסר מידע בתנאי שלא יפורסם בכלל. אינני מקבל פרשנות זו: אם יש למקור את הזכות לאסור על פרסום מידע שנמסר על ידו לעיתון, נגזר מכך כי הוא יכול גם לאסור פרסום עד מועד מסוים, או לאשר פרסום בתנאים מסוימים. דובר בנק ישראל מסר מידע לעיתון בליווי התניה כי המידע לא יפורסם עד ליום המחרת, שעה 12:00. זוהי מסירת מידע בתנאי שיישאר חסוי, ואין הסעיף דורש קבלת הסכמה של מקבל המידע”.

אולם ערכאת הערעור קבעה כי כלכליסט לא הפר את התקנון (משום שממכתב שכתב מזכ”ל מועצת העיתונות אפשר היה להבין שאמברגו לא נמצא בסמכות תקנון האתיקה), וכי מעתה והלאה מי שישבור אמברגו יחשב כמי שהפר את סעיף 22 לתקנון.

העורך הראשי של כלכליסט, יואל אסתרון, הגיב בוואלה על ההחלטה: “אנחנו שמחים על הקביעה ש’כלכליסט’ לא הפר את תקנון האתיקה במקרה של בנק ישראל. עקרונית, העיתונות צריכה לקיים דיון מהותי יותר על השאלה האם האמברגו בכלל עדיין רלוונטי לתקשורת של המאה ה-21”. מייקל ארינגטון, כשהיה עורך טק-קראנץ’, פרסם קריאה נגד מוסד האמברגו, ואף נקט במדיניות שבירת אמברגו מכוונת, שאחר כך נסוג ממנה.

בחזרה להיום: אני לא קיבלתי את המסמכים מהממונה על השכר וממילא לא התחייבתי לעמוד באמברגו, לא במשתמע ולא במפורש. אחרי הקיפול, אם כן, מסמכי דוח הממונה על השכר לשנת 2011.

להורדה (PDF, 4.11MB)

להורדה (PDF, 2.45MB)

להורדה (PDF, 1.93MB)

להורדה (PDF, 2.66MB)

להורדה (XLS, 1.11MB)

תגובות

10 תגובות לפוסט “זהירות, ספוילר: רשימת שיאני השכר במגזר הציבורי ב-2011, כי אני לא חתמתי על שום אמברגו”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) on 4 בינואר, 2013 03:38

    […] […]

  2. המפצח on 4 בינואר, 2013 13:00

    לא ברור לי האם זה קשור להתחברותך לאחרונה לעיתון “הארץ”, אך אתה הופך כאן לסוג של אורי בלאו: קבלת לידיך מידע שנמסר למקבל תחת התניה (בה עוסק בהרחבה הפוסט שלך מעלה), ואתה מפרסם אותו באופן אשר מפר ביודעין התניה זו.
    מבחינה משפטית כנראה שאתה מוגן, אך מבחינה אתיקה עיתונאית ברור שאתה מפר את הכללים שתחתיהם הועבר החומר. עכשיו נשאר לבדוק האם את עיתונאי פורמלי (בעל תעודת עיתונאי על כל הכרוך בכך) או לא.
    ברמה הפרקטית תצטרך ועדת האתיקה של מועצת העיתונות להרחיב את הכלל הרלוונטי, כך שיאמר בו “לא יפרסם… ולא יעביר לאחרים…”.

    כך או אחרת, לא ברור לי מה היה כל-כך דחוף לך לפרסם את הנתונים לפני המועד “המוסכם”, ותחושתי היא כי יש כאן קנטרנות דווקאית, ותו לא.

    מבחינתי לא רק שלא צברת נקודות, אלא הפסדת כמה. חבל.

  3. D! במולדת on 5 בינואר, 2013 00:09

    הלוואי והיה לי כוח לפתוח את כולם ולקרוא.
    אבל כבוד על היוזמה

  4. צפריר כהן on 5 בינואר, 2013 03:26

    בקיצור: שום ניתוח. שום פרטים. אני מקווה שהמפרסם יסיק את המסקנות ויוציא אותך מרשימת התפוצה שלו.

  5. המפצח on 5 בינואר, 2013 19:15

    חבל שבחרת לצנזר התייחסות מפורטת שהעברתי לכאן אתמול, ובה התייחסתי לכך שאתה מפרסם כאן חומר שהושג בעבירה (על כללי האתיקה) על ידך ו/או על-ידי מי שהעביר לך את זה. אתה מגדיר את עצמך “עיתונאי אינטרנט ומומחה לתרבות דיגיטלית”.לצערי אין כאן, לטעמי, לא עיתונות ולא תרבות.

  6. tryscer on 6 בינואר, 2013 11:26

    צפריר כהן, מתי תעדכן את האתר שלך? יש שם חדשות מ-2004.

  7. עידו קינן on 10 בינואר, 2013 15:55

    המפצח, מבחינה אתית לא הפרתי שום כלל, משום שאני לא התחייבתי לשמור על המידע באמברגו. מי שהתחייב הם העיתונאים שקיבלו את המידע.

    מה שעשיתי פה זה להקדים בכמה ימים פרסום של מידע, שמי שמסר אותו חשב שהוא צריך להתפרסם מאוחר יותר. עשיתי זאת כדי לדון ב, ולערער על, מוסד האמברגו, נחיצותו ואפשרות קיומו (באופן קנטרני – זה נתון לפרשנותך).

    אני עיתונאי, ולא הימצאה או היעדרה של תעודת עיתונאי קובע זאת, בין השאר כי לא ראוי שלממשלה יהיה מונופול על הקביעה מיהו עיתונאי ומי לא. אם זה מעניין אותך, אין לי, כי אני לא מוצא בה שימוש ולא רואה לנכון לשלם למדינה על הנפקתה. עיתונאי שצריך לסקר את הכנסת, למשל, כן יוציא תעודה, כי היא מקלה על הכניסה לשם.

    לעניין אורי בלאו, מידע מודלף הוא מידע שלא אמור היה להתפרסם (אחרת לא היינו משתמשים בפועל “מודלף”). מי שמדליף מידע מן הסתם עובר על התנאים שבמסגרתם המידע הגיע אליו. זו הבחירה הערכית-מוסרית-מצפונית-תועלתית שלו. מרגע שמידע שיש בו עניין לציבור הודלף לעיתונאי, מן הראוי שהעיתונאי יפרסם אותו. בלי מידע מודלף אין עיתונות.

    לא צנזרתי את תגובתך. היא נפלה בפילטר הספאם, ורק היום ראיתי אותה.

  8. שוברים אמברגו: נתוני מעבר בין קופות החולים באמצעות האינטרנט | חדר 404 on 14 בפברואר, 2013 15:12

    […] משרד הבריאות שלח לכתבים הודעה לעיתונות עם נתונים של השנה הראשונה לאפשרות מעבר בין קופות החולים באמצעות האינטרנט. המשרד הנחית אמברגו חד-צדדי על העיתונאים, והתיר לפרסם את ההודעה רק ביום שני. אז הנה זה, ארבעה ימים קודם, כי אני לא חתמתי על שום אמברגו. […]

  9. חדר 404 on 23 באפריל, 2013 17:28

    […] רוצים לקרוא את דוח הוועדה לייעול מנגנוני רגולציה בישראל? הוא נשלח לתקשורת באמברגו לפרסום מחר ב-12:00, אבל אני לא חתמתי על שום אמברגו. […]

  10. שוברים אמברגו // דוח שרת הבריאות על עישון 2012 | חדר 404 on 26 במאי, 2013 17:52

    […] רוצים לקרוא את דוח שרת הבריאות בנושא העישון לשנת 2012? הוא נשלח לתקשורת באמברגו לפרסום מחר ב-10:15, אבל אני לא חתמתי על שום אמברגו. […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.