🤐 חסומים משני הצדדים 😴 אמזן 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ 29.5.2021

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

עם הגב לים

רימיקס של נוי אלוש לנאום ההיסטרי של בנימין נתניהו: 

בת גביר כבודה פנימה

ביום רביעי לפני שבועיים (19.5), יממה לפני ההכרזה על הפסקת אש בין ישראל לחמאס, חסמו פייסבוק את חשבונות הוואטסאפ של כ-30 פעילי ימין קיצוני. בין הנחסמים יו”ר ארגון הגזענות היהודיסטית להב”ה, בנצי גופשטיין, ופעילת הימין הקיצוני איילה בן גביר, אשתו של בעל אוסף סמל הקדילק של רבין, ח”כ עו”ד איתמר בן גביר

עו”ד בן גביר הגיש תלונה במשטרה נגד מנכ”לית פייסבוק ישראל, עדי סופר-תאני, בטענה להאזנת סתר שלכאורה ביצעה ושהמידע שעלה ממנה הביא לחסימה. אולם בן-גביר לא בהכרח חושב שהיתה האזנת סתר, וייתכן שמדובר בצעד טקטי, כדי להביא את פייסבוק להצהיר או להעיד כיצד כן החליטו על החסימה.

פייסבוק טוענים שוואטסאפ מוצפן מקצה-לקצה, ואף הוסיפו לאחרונה הערה ברוח זו במסך הפתיחה של היישומון. ציתות שלהם לשיחות סותר את הטענה הזאת ומסכן אותם משפטית, ציבורית וכלכלית. וכפי שהסביר הקריפטוגרף תומר אשור: “אתה שואל למה אין סיכוי שחברת ענק שנסחרת בנאסדק הכניסה לקוד האפליקציה שלה מנגנון ריגול שמייתר ההצפנה מקצה-לקצה שלהם ואז השתמשה בו נגד איזה קבוצת פרינג’ במזרח התיכון? אין לי הסבר, זו סתם תחושת בטן”.

מה הביא לחסימה? לפי דיווחים של העיתונאים רפאלה גויכמן ועודד ירון, ההסרה לא בוצעה בגלל פנייה לפייסבוק מצד שב”כ או מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה. 

עו”ד יהונתן קלינגר משער שהחסימה נובעת מהתנהלות הנחסמים בפורומים הפומביים או הבלתי-מוצפנים של פייסבוק, שאותה הוא מכנה “הבעלים של תוכנת הריגול שגם יש לה מערכת מסרים”: “יש לה, מה לעשות, את היכולת לדעת מי היה חבר בקבוצה אשר דווח עליה שקראה לפעילות אלימה. היא גם יכולה להעריך מי חבר ביותר מקבוצה אחת כזו, ומי היה גורם פעיל יחסית, וזאת למרות שאינה יכולה לקרוא את ההודעות. כלומר, כדי לחסום את החשבונות של אותם גורמים, היא היתה צריכה להעריך האם הם נמצאים בקבוצה, האם הם הליבה של הפעילות, ואז היתה יכולה, בקלות יחסית לחסום את הגישה שלהם”. 

(תיקון קל לדבריו של קלינגר: פייסבוק כן יכולה לקרוא הודעות בקבוצה. כאשר משתמשת מלשינה לוואטסאפ על פעילות לא ראויה בקבוצה, היא מקבלת הודעה שלפיה “כל ההודעות האחרונות שעלו בתכתובת בקבוצה – יועברו לוואטסאפ”).

תאוריה סבירה, בהתחשב במה שפייסבוק עשו לכוכב הריאלטי דונלד טראמפ, שגילם את נשיא ארה”ב בקדנציה הקודמת, אחרי נסיון ההפיכה העלוב של תומכיו: הם חסמו אותו ללא הגבלת זמן, באופן שאפילו הבג”ץ הפרטי שלהם אמר שנעשה באופן בלתי ראוי, וחסמו גם אפשרות לשתף את קולו, מילולית.

מונופול הרשתות החברתיות פייסבוק נוהג בחוסר שקיפות קיצוני, כהרגלו. אי-התגובה שלהם בנוגע לחסימות: “אנחנו לא מגיבים על חשבונות של אנשים פרטיים, ואנחנו חוסמים גישה לחשבונות שלא עומדים במדיניות שלנו למניעת פגיעה או לא עומדים בחוק”.

פלסתום!

גם פלסטין בנחסמים. סוכנויות AP ו-AFP דיווחו שפייסבוק חסמו חשבונות וואטסאפ של עיתונאים פלסטינים – “בסביבות 100 עיתונאים” בעזה, כך לפי סגן נשיא סינדיקט העיתונאים הפלסטינים, תאשין אל-אסטל, וכן בגדה המערבית ובירושלים.

AP פנו ל-17 עיתונאים פלסטינים שנחסמו, ומתוכם 12 אמרו שהם חברים בקבוצת וואטסאפ שמפיצה מידע על הפעילות הצבאית של חמאס. העיתונאי הפלסטיני העצמאי חסן אסליח (حسن اصليح), שפועל בעזה, העריך שהוא נחסם מוואטסאפ בגלל חברותו בקבוצה שנקראת Hamas Media, ולחץ ישראלי על תאגיד איסוף המידע הפרטי פייסבוק. זה מחק את דף הפייסבוק של אסליח 17 פעמים, וחסם אותו שוב ושוב מאינסטגרם, הזרוע הגרפית של פייסבוק, וכן מטוויטר. אולם, למשל, קבוצת הווצפ של משרד הבריאות העזתי, שמופעל על ידי חמאס, לא נחסמה.

חמאס אמנם מוגדר ארגון טרור בישראל וכן בארה”ב, שממנה פועלת חברת הריגול האזרחי פייסבוק. אולם במסגרת עבודתם, העיתונאים צריכים לתקשר עם הארגון, לשאול שאלות, לקבל תגובות והודעות, ולהעבירן הלאה למערכות שלהם, לקולגות וכיוצא בזה. גם עיתונאים ישראלים מתקשרים עם חמאס, מן הסתם.

אל ג’זירה פנו לפייסבוק לשאול על החסימה, ושם נאמר להם שהחברה חסמה מספרים של קבוצות שפועלות מעזה, ושמספרי הטלפון של עיתונאי אל ג’זירה היו חברים בקבוצות שנחסמו. חשבונותיהם הוחזרו אחרי שלושה ימים.

תגובת פייסבוק לחסימות העיתונאים הפלסטיניים היתה דומה לזו של חסימת הימנים הקיצונים הישראלים, עם תוספת: החברה אמרה שהיתה בקשר עם כלי תקשורת לגבי הנהלים שלה, וכי “נפעיל מחדש חשבונות של עיתונאים אם הם הושפעו”.

רגע האמזן שלכם

אמזון ידועים לשימצה בתנאים המחפירים שהם מספקים לעובדי המחסנים (זכורה לשימצה פרשת ההשתנה בבקבוקים). לאחרונה הם גם הצליחו לסכל נסיון הקמת ועד עובדים.

עכשיו הם עושים בקרת נזקים עם תוכנית ה-WorkingWell (“עובדים היטב”, תרתי משמע), שבמסגרתה הם ומשיקים את ה-AmaZen, מה שזה לא יהיה, שהביא עליהם לינצ’טרנט (אחד המתגלצ’ים השווה אותו לתא ההתאבדות בפיוצ’רמה).

אמזון מחקו את הציוץ עם הסרטון שבו הציגו את תא הרגיעה, אבל האינטרנט לא שוכחת:


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.