מדברים עם המתים ברשתות החברתיות: מזלטובים ליורם קניוק, גידופים לאדולף היטלר
היום ה-2 במאי, יום הולדתו של יורם קניוק. חברבוקים שלו שקיבלו הודעה אוטומטית על יום הולדתו הגיעו לאחל לו מזל טוב על קיר הפייסבוק שלו. קניוק מת ב-8.6.2013. כתבתי על מקרה דומה בעבר, ושם אמרתי שמדובר בכשל בממשק בין הטכנולוגי לחברתי – חברים בפייסבוק אינם בהכרח חברים מחוץ לפייסבוק. הם לא תמיד מתעדכנים במצבו הקיומי של ה”חבר” שלהם, ואין עדיין פיצ’ר שמעדכן את פייסבוק אוטומטית כשאדם נפטר.
אמיר בן דוד כתב על כך:
מה שקורה הבוקר על קיר הפייסבוק של יורם קניוק (yoram kaniuk) הוא די לא ייאמן. יורם היה אמור לחגוג היום יומולדת, אלא שאתרע מזלו והוא מת. זה לא מפריע לעוקבים רבים לברך אותו, לאחל לו בריאות טובה, לשמח אותו בשירי יומולדת חמודים מיוטיוב. כשנזכרים שקניוק עסק ביחס למתים ברבים מספריו – סוסעץ, פוסט מורטם, נבלות ועיטים ועוד – זה אפילו עוד יותר משעשע.
יובל בן-עמי כתב:
היום יום הולדתו של אהוב נפשי המנוח יורם קניוק. לא מעט אנשים, שכנראה עובדים על אוטומט, כותבים לו ״יומולדת שמח!״ ו-״מזל טוב!״ בוול, וגם חולקים שם תמונות של עוגות וכדומה. כבר עכשיו. לפני שבע בבוקר, הספיק לפחות חבר אחד שלי להתבעת מבורותם ולחלוק צילום מסך של הברכות. אז כן, זה קצת מוזר ומורבידי והכל, וכן, חלקם כנראה קצת מנותקים, וכן, יש כאן הוכחה נאה לעומקו האמיתי של הקשר שאנחנו חווים עם חברי הפייס שלנו, קשר שלפעמים הוא עמוק כל כך שאנחנו לא שמים לב שהם מתים. מצד שני, מה? למתים לא מגיע שיגידו להם יומולדת שמח? אני נזכר בסיפור שסיפר לי פעם יורם. בשנות התשעים מצא את עצמו יום אחד מתהלך לאורך הטיילת בתל אביב. היה חם והוא נכנס לרחוב צדדי לחפש צל – רחוב הירדן שמאחורי מגדל האופרה. תוך התהלכות נזכר יורם שפעם גר באותו רחוב מקס ברוד, שהיה סופר ועורך יהודי בפראג לפני המלחמה. ברוד ידוע במיוחד בזכות בגידה ברוכה שלו בהבטחה שהבטיח לאדם גוסס: קפקא ביקש ממנו לשרוף את כתביו לאחר מותו. הוא לא שרף אותם, ובזכותו אנחנו קוראים את ״המשפט״ ו-״הטירה״. ברוד עצמו מת עשרות שנים לפני היום החם ההוא, ויורם ניסה להזכר באיזו כניסה בדיוק השתכן לאחר עלותו ארצה והרהר בדירה עמוסת הספרים בה ביקר כילד עם אביו. כשפסע לתוך אחת המבואות, בנסיון לשחזר את הזכרון, מצא שקבועה על הקיר בה תיבת דואר גדולה, שמימדיה מתאימים לאיש ספר המקבל כתבי יד וכתבי עת. על התיבה היו רשומות בבירור המילים: מקס ברוד. ״אתה מבין?״ סיכם בהתרגשות, ״הוא מת, ועדיין מקבל מכתבים!״
להבדיל, גם עם אדולף היטלר יש לגולשים דיאלוג, כפי שגילה אוריה כנף, שחיפש את השם “היטלר” בטוויטר ביום הזכרון לשואה. הגולשים כועסים עליו, מקללים אותו ומאחלים לו דברים איומים.
היטלר מת ב-30.4.1945 ממנת יתר של ציאניד.
פייסבוק מחקה את החברים של יהונתן פז ז”ל בנוהל חסר עקביות והגיון
רס”ן יהונתן פז נהרג לפני ארבע שנים בתאונת דרכים, וחבריו הקימו קבוצה לזכרו בפייסבוק. כ-750 ממוקירי זכרו הצטרפו לקבוצה, והשתמשו בה כמקום מפגש, שיחה, העלאת תמונות וסרטונים, החלפת זכרונות והזמנה לאירועים לזכרו. בסוף החודש תיערך אזכרה לפז, ולמנהלי העמוד אין דרך להודיע על כך לחברים: לפני שבוע וחצי מחקה פייסבוק את כולם.
“לאחרונה שודרגה הקבוצה לפורמט החדש של קבוצות פייסבוק”, מספר אודי גלילי, אחד ממנהלי “זוכרים את רס”ן יונתן פז-JONATANPAZ“. “השדרוג נעשה אוטומטית משום מה, וכל חברי הקבוצה פשוט נמחקו ממנה. פשוט אין שום אפשרות להגיע לחברים שנאספו במשך ארבע שנים”. בינתיים הצליחו המנהלים לאתר ולהחזיר לקבוצה כ-50 אנשים בלבד.
פייסבוק: תמיד לשדרעק, לשדרעק, לשדרעק
“כמעט כל הפריטים שנמצאו בקבוצה הישנה יהיו זמינים בקבוצה שבארכיון, למעט מספר יוצאי דופן”, מסבירים במרכז התמיכה של פייסבוק על שדרוג הקבוצות. בין הפריטים שיהיו זמינים: תמונות ופרסומי קיר, דיונים, תיאור הקבוצה. בין הפריטים שלא יהיו זמינים: “• הרשת של הקבוצה. • חברי הקבוצה הישנה”. לפי התפיסה המעוותת הזאת, השלד של הקבוצה יישמר, אבל הדם שזורם בעורקיה ייזרק לפח.
איך יכול מנהל קבוצה לשמור על החברים בקבוצה בעת השדרוג? הוא לא יכול. במרכז התמיכה מסבירים: “כאשר הקבוצה הישנה שלך עוברת לאחסון בארכיון, תבניתה מומרת לתבנית הקבוצות החדשה. לפני שהדבר יתרחש, החברים יראו הודעה כשיבקרו בקבוצה. אם החברים יבחרו להמשיך את חברותם בקבוצה, הם יוכלו להמשיך להשתמש בקבוצה לאחר אחסונה בארכיון”. וגם: “עדיין תוכל להוסיף חברים חדשים על-ידי לחיצה על ‘הוסף חברים לקבוצה'”. זאת במידה שהמנהל שמר רשימה שמית של חברי הקבוצה, דבר שאין לו שום סיבה לעשות. שום סיבה חוץ מנוהל השדרוג התמוה של פייסבוק.
נוהל השדרוג תמוה אף יותר כשמשווים אותו לפיצ’ר המעצבן של הוספת חברים בקבוצות החדשות. נוהל הוספת החברים הוא opt-out: מנהל קבוצה (ובמקרה שהוא התיר זאת, גם כל חבר בקבוצה) יכול לצרף חברי-פייסבוק שלו לקבוצה באופן כפוי, בלי שהם יצטרכו לאשר זאת. מרגע שהוכנסו הם חברים בקבוצה ומקבלים עדכונים ממנה, עד שהם נכנסים לשנות את הגדרות העדכונים או להסיר את עצמם מהקבוצה. בכך הופכות הקבוצות למטרד ולמקור לספאם. חוסר ההתחשבות הזה מעיד שבפייסבוק מעוניינים בהצלחתן של הקבוצות, גם על חשבון נוחות המשתמשים. אם כך, היה צפוי שבעת השדרוג לקבוצות החדשות יועברו גם החברים הוותיקים בלי שיצטרכו לאשר זאת. אולם דווקא כאן, פייסבוק מפגינה עודף התחשבות ובוחרת במודל opt-in: אתה לא חבר בקבוצה אלא אם תבקש להצטרף אליה (למרות שכבר ביקשת להצטרף אליה בעבר, שהרי אתה חבר בה).
איך יכול חבר בקבוצה להישאר חבר בה לכשתשודרג? מרכז העזרה מסביר: “אם ביקרת בקבוצה לאחרונה והקלקת על הלינק להמשיך את חברותך, אזי תישאר חבר בקבוצה ברגע שהיא תעבור [לגירסה החדשה]. אם לא ביקשת באופן פעיל להישאר בקבוצה, לא תועבר עם הקבוצה”. ואם לא ביקרת בקבוצה לאחרונה? זבשך.
“מבדיקה שערכתי, מדובר בתופעה גורפת שהתרחשה בקבוצות נוספות”, אומר גלילי מהקבוצה של פז ז”ל. “לדוגמה, קבוצה נוספת, ‘יוצאי דוכיפת‘, שהיו בה אלפי חברים וכעת חברים בה רק האדמינים. פנייה לפייסבוק לא הניבה שום תגובה. העובדה שפייסבוק יכולה במחי צעד חד-צדדי אחד למחוק חיים שלמים ברשת היא לא חדשה, אולם רצוי שמשתמשי פייסבוק אחרים ידעו על העלול לקרות להם”.