“שלא יתבע אותנו המלעון”
צחוקים ושיגועים במחלקת הפיתוח של easy
החמודיפיקציה של הטכנולוגיה: באפליקציית איזי הוכנסו מספר שינויים ועדכונים, ובהם קרדיט ולינק נגד תביעות ובאג אצל לקוחות שהם לא דמיינו לעצמם שקיימים.
סרטונים, תמונות ומידע על מציאת אח”י דקר
שוברים אמברגו
רוצים לראות סרטונים, תמונות ומידע על מציאת אח”י דקר? הקומוניקט נשלח באמברגו לפרסום היום ב-17:00, אבל אני לא הסכמתי לשום אמברגו.
תזכורת: הנחיתו עליכם אמברגו מבלי שהסכמתם? שלחו את החומר אל ת”ד 404 ואפרסמו כאן.
לנשיא ארה”ב אסור לחסום עוקבים בטוויטר
ומה עם שר הבטחון של ישראל?
האחראי על האינטרנט בגלצ
נגן אודיוטראמפ יסיר את החומה בטוויטר – וליברמן?
שר הבטחון, אביגדור ליברמן,מצטיין בעיקר בדיבורים, וביקורת שמזכירה לו את חולשתו מעצבנת אותו. כשליברמן צייץ בטוויטר על “איימן עודה ושות'” ש”מקומם של המחבלים האלה הוא לא בכנסת אלא בכלא”, רבים הזכירו לו, כמקובל באומת הרשת, שהוא עוד לא מימש את איומו נגד איסמעיל הנייה, שאמור היה להתחסל 48 שעות אחרי כניסתו של ליברמן לתפקיד. אחת מאלו שהזכירו זאת היא קרין נהון, וליברמן חסם אותה.
פרופ’ קרין נהון היא חוקרת בנושא פוליטיקה של המידע במרכז הבינתחומי הרצליה ונשיאת איגוד האינטרנט הישראלי. זו כנראה הסיבה שתוך פחות מיממה, ליברמן הסיר את חסימתה והגיב לחדשות 2 כי “שר הביטחון מעודד שיח ברשתות החברתיות ולכן מרבה להתבטא בהן. עם זאת תגובות הכוללות הסתה לאלימות, גידופים, קללות ודיבה הן לא דבר שניתן לעבור עליו לסדר היום. לגבי הפרופ’ נהון, מדובר בטעות אנוש של אחד מעובדי הצוות”.
נהון כתבה בתגובה לאירוע כי “חשבון טויטר או פייסבוק של שר או ח״כ הוא ציבורי ולא פרטי. כשהוא חוסם אותי או אחרים, הוא פוגע בחופש הביטוי שלי וגם בזכותי למידע כאזרח (כי במקביל אני לא רואה את ההודעות שלו מהחשבון שלי). זה צריך להפסק. […] צריך לפתור את עניין החסימות של תגובות לגיטימיות בצורה רוחבית. לפנות ליועמש הכנסת?”
בתזמון מצוין, יום לאחר מכן פסקה נעמי רייס בוכוולד, שופטת בית המשפט הפדרלי בניו יורק, כי לנשיא ארה”ב דונלד טראמפ אסור לחסום משתמשי טוויטר על בסיס דעות פוליטיות, משום שמדובר בפגיעה בחופש הביטוי המובטח לפי התיקון הראשון לחוקה. “אנחנו קובעים שהחלקים של הפרופיל @realDonaldTrump – ‘החלק האינטראקטיבי’ שבו משתמשי טוויטר יכולים להגיב ישירות לתוכן של ציוצי הנשיא – תואמים לדוקטרינת ‘פורום ציבורי’ שקבע בית המשפט העליון”, כתבה השופטת (פדף).
אצלנו מבקר המדינה כבר קבע שחסימת גולשים על ידי אנשי ציבור למניעת ביקורת אינה ראויה, והגדיר קריטריונים לנוכחויות רשת ציבוריות:
■ סוג הדף – האם מדובר בדף ציבורי או ב”דף אוהדים” של איש ציבור או גוף ציבורי שכל אדם בעל חשבון פייסבוק יכול להיחשף אליו באמצעות התחברות לדף (הקשה על “לייק”) או באמצעות חשבונות של חברים אחרים ברשת – או להבדיל מדובר בדף פייסבוק פרטי שאליו חשופים רק מי שמוגדרים “חברים” של בעל הדף;
■ מימון הדף – האם החזקת הדף והפעלתו ממומנות על ידי הגוף הציבורי;
■ הפעלת הדף – האם הדף מופעל על ידי עובדי ציבור מטעמו של איש הציבור או על ידי איש הציבור בעצמו באופן פרטי;
■ תוכני הדף – האם הדף משמש את איש הציבור ועיקר תכניו קשורים למילוי תפקידו הציבורי, או שעיקר תכניו פרטיים ואישיים.
בתוכנית אנחנו מדברים עם פרופ’ נהון על הפסיקה בארה”ב ועל המצב בישראל.
דברים שלא נדבר עליהם בפינה
» חוקי ה-GDPR (ר”ת General Data Protection Regulation) נכנסו לתוקף אתמול והאינטרנט כמרקחה: גולשים מוצפים בדרישות שלום משירותים ששכחו שנרשמו אליהם ומבקשים אישור לאסוף את פרטיהם (ולפעמים חושפים את כתובת האימייל שלהם לכל הגולשים האחרים), אתרי חדשות מחוץ לאירופה חוסמים גישה בפני אירופאים או מספקים גישה לגירסה מותאמת שאין בה את כל הרוגלות הרגילות והפרסומות המבוססות על איסוף מידע על הגולשים ולכן היא מהירה וטובה יותר, ויש גם מי ששר:
This wins the GDPR email notification contest! pic.twitter.com/5ciuWp8gHI
— Ian Thornton-Trump (@phat_hobbit) May 25, 2018
» סוכנויות ביון ואכיפה בהודו טוענות שהמכשול הגדול ביותר לחקירות טרור הוא שירותי הודעות מוצפנים – שמאפשרים לטרוריסטים (כמו לכל אדם עם חיבור לרשת) להתכתב בלי שהרשויות יוכלו לקרוא את ההודעות; שמסופקים על ידי חברות זרות – אשר כפופות לחוקי פרטיות של מדינות המקור שלהן. עוד נטען כי חברות אינטרנט זרות, ובהן פייסבוק ו-וואטסאפ, אינן ממהרות לסייע בחקירות כאלו. וואטסאפ מסרה בתגובה שאינה יכולה לפענח את ההודעות משום שהאפליקציה שלה מספקת הצפנה מקצה לקצה.
» ה-FBI דיווחו על סייברמתקפה של “גורמים זרים” שפגעה במאות אלפי נתבים (ראוטרים) ביתיים ועסקיים של יצרנים שונים ברחבי העולם, תוך שימוש בנוזקת VPNFilter, כשווקטור התקיפה טרם נחשף. המתקפה מאפשרת לשתק את הראוטרים ולאסוף מידע על משתמשיהם. בלשכת החקירות הפדרלית המליצו לבעלי ראוטרים לאתחל את המכשירים, ולשקול ביטול יכולות ניהול מרחוק, הגדרת סיסמאות חזקות והצפנה חזקה.
“השופט בן תוכנה!”
לורל ויאני בבית הלבן
האחראי על האינטרנט בגלצ
פיפ”א, הפדרציה הבינלאומית לכדור-הרגל, החליטה להתיר מה שאסרה עד כה – עדכון ממוחשב מקוון של הקבוצות בזמן אמת. האנליסטים של הקבוצות יקבלו ביציע עדכונים של וידאו ונתונים סטטיסטיים בזמן אמת, ינתחו וישלחו לצוותים המקצועיים שיושבים על הספסל. בנוסף, שופטים יוכלו להיוועץ בסרטוני וידאו של המשחק להחלטות השיפוטיות שלהם. אנחנו מדברים על כך עם אושרת עיני, פרשנית כדור-הרגל וכדור-רגלנית אס”א תל אביב.
פיפ"א הודיעה על שינוי חשוב בכל הקשור לניתוח כדורגל בזמן אמת.
במונדיאל לכל צוות מקצועי יהיו שני טאבלטים על הספסל, שיקושרו לאנליסטים של הנבחרת שיושבים ביציע. האנליסטים יקבלו וידאו ונתונים סטטסטיים בזמן אמת, ינתחו, ויעבירו לצוות המקצועי. מעניין לראות איזה החלטות יתקבלו תוך כדי משחק pic.twitter.com/uEsK4idua4— Ori Cooper (@CoopSport) May 17, 2018
דברים שלא נדבר עליהם בפינה
» הבינה המלאכותית היא סופו של עידן הנאורות, טוען הנרי קיסינג’ר, לשעבר היועץ לבטחון לאומי ושר ההגנה בממשלי ניקסון ופורד, במאמר באטלנטיק. פעיל הרשת קורי דוקטורו קוטל את המאמר ואת כותבו.
» סרטים מעניינים לגיקים בפסטיבל דוקאביב השנה: “בראשית 2.0” על הנסיון לשבט את החיה הנכחדת ממותה, ו”הקרב האבוד של תומס ריד“, על חוואי אירי שנלחם באינטל שרוצים לבנות מפעל על אדמתו.
» Mugshots.com הוא אתר תצלומי מעצר, שקוצר תצלומים, פרטים אישיים ופרטי חשדות של המצולמים מאתרי המשטרה השונים בארה”ב, ומתפרנס מגביית תשלום מאנשים שרוצים שתצלומם יוסר. האתר דורש תשלום גם עבור הסרת מידע על אנשים שנעצרו בטעות או שנוקו מאשמה. התובע הכללי של קליפורניה הגיש כתב אישום נגד ארבעה אנשים שנחשבים כבעלי האתר, שניים מהם כבר נעצרו, בחשד לסחיטה, הלבנת כספים וגניבת זהויות. “מזימת התשלום-עבור-הסרה מנסה להרוויח מהשפלה של הזולת”, אמר התובע הכללי קסווייר בסרה, “אלו שלא יכולים לעמוד בתשלום למזימה הזאת לשם הסרת המידע עליהם משלמים מחיר כשהם מחפשים עבודה, דיור או מנסים לבנות מערכות יחסים עם אחרים. זהו ניצל, חד וחלק”. לדבריו, בעלי האתר הכניסו 2 מיליון דולר מכ-5703 אנשים בתקופה של שלוש שנים.

צילומי המעצר של סהר סריד ותומאס קיסי, בעלי אתר צילומי המעצר mugshot.com לשכת השריף של פאלם ביץ’ ולשכת השריף של ברווארד
» השבוע הצית את הרשת סרטון ויראלי, שבו נשמע קול מתכתי אומר “לורל”, או “יאני”, תלוי מי מאזין ואיך. הבית הלבן הוציא סרטון תגובה שבו אנשי הצוות מקשיבים לסרטון ואומרים מה הם שומעים – וצוחקים על עצמם, דבר שאינו אופייני לממשל הנוכחי. בסוף הסרטון פותר נשיא ארה”ב, דונלד טראמפ, תעלומה ותיקה.
www.youtube.com/watch?v=1qsRU7C_Gp0
והנה הסבר מסודר בעברית מפי עודד דוידוב:
ספוטיפיי מנקה את הפלייליסט מיוצרים אלימים ותוקפים מינית
ראיון אצל גואל פינטו
https://www.youtube.com/watch?v=DIciKDEA_5U
בימים האחרונים נעלמו שירים של אר קלי מרשימות ההמלצות השונות של שירות המוזיקה ספוטיפיי. אורוניקה אודליה, מייסדת קמפיין #MuteRKelly, שקרא להפסיק לתת לקלי במה, הביעה שמחה על ההחלטה ואמרה, “אני מקווה שזה יהיה אפקט דומינו עם שאר שירותי הסטרימינג”. שתי לבני דומינו נוספות כבר נפלו – אפל ופנדורה הפסיקו גם הן לקדם את קלי. קלי מואשם במספר רב של עבירות מין, אונס סטטוטורי והחזקת קטינות בכת מינית, אך לא הורשע ולא מתנהל אף משפט נגדו, והוא טוען לחפותו.
דיברתי על כך בתוכנית “גם כן תרבות” עם גואל פינטו ברדיו “כאן תרבות”:
נגן אודיוהסרת קלי מתבססת על מדיניות חדשה, שספוטיפיי הכריזו עליה בשבוע שעבר: “אנחנו חסרי סובלנות כלפי תכני שנאה בספוטיפיי – תכנים שמקדמים, מעודדים או מסיתים באופן מוצהר ועיקרי לשנאה או אלימות נגד קבוצה או אדם בהתבסס על מאפיינים שכוללים גזע, דת, זהות מגדרית, מין, אתניות, לאומיות, נטייה מינית, שירות צבאי או מוגבלות”.
לאור זאת, “כשמתריאים בפנינו על תוכן שמפר את המדיניות שלנו, אנחנו עשויים להסירו (בהתייעצות עם בעלי הזכויות) או להימנע מלקדמו או להציבו ברשימות השמעה בשירות שלנו. חשוב לנו שהערכים שלנו ישתקפו בכל העבודה שאנחנו עושים, בין אם מדובר בהפצה, קידום או יצירת תוכן” (אחרי הפגנת הנאו-נאצים והגזענים האמריקאיים בשרלוטסוויל החלו חברות מדיה מקוונות להסיר תכני שנאה כאלו; ספוטיפיי הסירה שירי להקות עליונות לבנה, ובשירות דיזר הודיעו שיעשו זאת גם כן).
בספוטיפיי לא מגבילים את המדיניות לתכנים עצמם, אלא מרחיבים אותה גם להתנהלות היוצרים בעולם האמיתי. “חשבנו הרבה על איך לטפל בתוכן שאינו תוכן שנאה בפני עצמו, אבל נוצר בעיקרו על ידי אמנים או יוצרים אחרים שהציגו התנהגות שנאתית באופן אישי. […] בעוד אנחנו לא מאמינים בצינזור תוכן בגלל התנהגות של אמן או יוצר, אנחנו רוצים שההחלטות המערכתיות שלנו – מה שאנחנו בוחרים לשבץ – ישקפו את הערכים שלנו. לפיכך, בנסיבות מסויימות, כשאמן או יוצר עושה משהו מזיק או שנאתי במיוחד (למשל, אלימות נגד ילדים ואלימות מינית), זה עלול להשפיע על הדרכים שבהן אנחנו עובדים עם, או תומכים ב-, אמן או היוצר”.

לואי סי.קיי בהופעה Rayan Jeroen (cc-by-nc-nd)
קלי לא לבד. בחודשים האחרונים, ספוטיפיי הסירו מההמלצות המערכתיות והאלגוריתמיות גם שירים של, או בהשתתפות, Tay-K, החשוד במעורבות במעשי שוד וירי קטלניים, ושל Pwr Bttm ו-Ducktails, המואשמים בהתנהגות מינית בלתי-ראויה.
עוד הסירו בספוטיפיי המלצות על הופעות ומערכונים של ביל קוסבי ולואי סי.קיי. קוסבי מואשם על ידי עשרות נשים באונס, כשעל רבים מהמקרים חלה התיישנות, והורשע באפריל בשלושה מקרים של תקיפה מינית. סיי.קיי הודה בכך שהטריד מינית נשים ואונן בפני כמה מהן, לטענתו בהסכמתן אך תוך ניצול מעמדו, וירד מהבמה הציבורית.
ספוטיפיי הסירו גם מוזיקה של XXXTentacion, מוזיקאי עם עבר של עבירות אלימות, פריצה והחזקת נשק, אשר נאשם בהכאת אישה הרה ושיבוש עדויות ומואשם בהכאת אישה נוספת, שתועדה לכאורה בסרטון שפורסם ברשת. בתגובה מטעמו של אקסאקסאקסטנטיישן האשימו נציגיו את ספוטיפיי באיפה ואיפה. “אין לי תגובה, רק שאלה: האם ספוטיפיי תסיר את כל האמנים שרשומים כאן מרשימות ההשמעה שלה?”, שאלו נציגי אקסאקסאקסטנטיישן, ומנו רשימה ארוכה של עבירות והאשמות בעבירות ובהתנהגות בלתי-ראויה של מוזיקאים – אונס סטטוטורי של קטינה ע”י ג’ימי פייג’ מלד זפלין ודיוויד בואי, אלימות משפחתית ע”י אוזי אוסבורן, השתייכות לנאו-נאצים של אחד מחברי אייס אוב בייס, אונס, ניצול מיני של קטין ע”י מייקל ג’קסון, רצח ע”י סיד וישס מהסקס פיסטולז, ועוד.
a response from XXXTentacion’s team on Spotify's decision to remove him from playlists pic.twitter.com/ivtEDJ2yGS
— Joe Coscarelli (@joecoscarelli) May 10, 2018
כשנשאל על אמנים נוספים שהמדיניות החדשה עלולה להשפיע עליהם, השיב נציג של ספוטיפיי לוראייטי: “כמו שאתה יכול לתאר לעצמך, זה תהליך מורכב עם מקום לדיון ואי-הסכמה, ולכן אנחנו לא יכולים להיכנס לדיון על כל אמן ואמן. באופן כללי אנחנו עובדים עם השותפים שלנו ומנסים לקבל החלטות בכל מקרה לגופו”.
שיחה מקריפה עם גוגל דופלקס
ספוטיפיי, אפל ופנדורה נגד אר קלי
האחראי על האינטרנט בגלצ
הלו, טיורינג? זה גוגל מדבר
נגן אודיו
בכנס המפתחים שלה I/O הכריזה גוגל על גוגל דופלקס. אנחנו מדברים על כך בפינה עם יובל פינטר, דוקטורנט לעיבוד שפה טבעית בג’ורג’יה טק, שהסביר בראיון מקדים:
מטרתה של תוכנת גוגל דופלקס לנהל שיחות טלפון עם משימה בסופן, כמו קביעת תור למספרה או בירור פרטים אודות שעות הפתיחה של מסעדה. הדוגמאות שגוגל שחררה עוררו את עניין התקשורת וקהילת המחקר בעיקר בשל הנופך האמיתי-מאוד שבחרה החברה לשוות לשיחות. במקום קול מתכתי עם דיקציה מוזרה ואינטונציה אקראית, גוגל נתנה לסוכן המלאכותי שלה קול אנושי מאוד, שמחקה התנהלות שיחה בין בני אדם על כל חוסר השלמות שבה: היסוסים, חזרות על התחלת המשפט, הרמת קול וניסוח מחדש של מידע שכבר ניתן. בדוגמאות שנבחרו, אין סיכוי שאנחנו כשומעים היינו מבינים שלא מדובר בבן אדם אמיתי על הקו אם לא היו אומרים לנו קודם. ניכר שגם הנציגים בצד השני בשיחה לא חושדים בכלום. שני יישומים אפשריים שהוצגו בהודעת החברה הם כאפליקציית עוזר אישי עבור בתי עסק שאין להם מערכת הזמנות מקוונת; וסריקה יזומה מצד החברה של בתי עסק על-מנת לבקש מהם למלא פרטים כמו שעות פתיחה שיהיו זמינים למשתמשי מנוע החיפוש.
מבחינה טכנית מדובר (לפי מה שהוצג) בהישג אינטגרטיבי מרשים. מחקרים בתחום ביצוע משימות נוטים להתמקד בהיבטים הסמנטיים של המשימה – איך לזהות שניתן לנו פרט מידע שחיפשנו, איזה פרט מידע ניתן (״יום שבת״ ו-״12 במאי״ זה אותו דבר, אז לא צריך לבקש שוב אם מה שקיבלנו לא היה בפורמט שציפינו לו), ואיזה מידע לא נצליח לקבל. התמקדות-יתר במטרה הסופית עלולה לגרום לאינטראקציות מאוד מוזרות עבור השומע, למשל, אם כל השאלות יישאלו באותו ניסוח בדיוק, או אי-קבלת תשובה תחזיר את המערכת למצב ההתחלתי וה״תסריט״ יתחיל מחדש. האתגר של דופלקס שאפתני יותר – לנתח את השיחה לא רק בהיבט המידע שעובר אלא גם את מה שנקרא ״פעולות דיאלוג״ (Dialogue Acts). מתי האדם השני לא שמעה אותי והיא מבקשת הבהרה? מתי היא רק מוודאת שהיא שמעה נכון מה שאמרתי ואני צריך לאשר? מתי היא נכנסת לי לדברים ואני צריך לעבור למוד הקשבה? שיחה היא משחק מורכב שכולנו יודעים לנהל ומחשב צריך ללמוד.
גוגל נתנה כמה פרטים טכניים בפוסט לגבי איך המערכת פותחה. בגדול, ברקע עומד מודל לימוד מכונה שאומן על (כנראה) הרבה מאוד הקלטות שיחה, (כנראה) של משתמשי גוגל ווייס, גוגל האנגאאוטס וכו׳. גוגל מדגישה בפוסט שהשיחות עברו אנונימיזציה, אלא שכאן רק מתחילות השאלות המשפטיות והאתיות שנוגעות למערכת הזאת. כמה דוגמאות מתוך ההררים שהצטברו בימים הספורים מאז ההכרזה הן: האם כל השיחות מוקלטות לצורך בקרה, ואם כן האם אין כאן עבירה על החוק במדינות מסוימות? (יש); האם יש פה אלמנט של הונאה כלפי הצד השני בשיחה? האם גוגל פתחה פתח לטכנולוגיה שאפשר להשתמש בה לאלף ואחד שימושים רעים, למשל כאוטומציה של הנדסה חברתית? ומה קורה כשגם המתקושר הוא מערכת אוטומטית?

חתול וג’ימייל בסלולרי quotecatalog.com (cc-by)
חוקרת האינטרנט זיינפ טופקצ’י מתחה ביקורת נוקבת על גוגל וההתחזות של דופלקס לבני אדם:
That the many in Google did not erupt in utter panic and disgust at the first suggestion of this… is incredible to me. What of Google's famed discussion boards? What are you all discussing if not this?!?! This is horrible and so obviously wrong. SO OBVIOUSLY WRONG. *headdesk*
— zeynep tufekci (@zeynep) May 9, 2018
As digital technologies become better at doing human things, the focus has to be on how to protect humans, how to delineate humans and machines, and how to create reliable signals of each—see 2016. This is straight up, delilberate deception. Not okay. https://t.co/XTUn4tvDik
— zeynep tufekci (@zeynep) May 9, 2018
Anyway, back to typing out all the (obvious!!! it's 2018!!!) points on why this is such a bad idea at so many levels. Still flabbergasted that basic dynamics of deploying stuff like that at scale just isn't thought through… IT IS 2018.
— zeynep tufekci (@zeynep) May 11, 2018
"It's just a demo" people aren't getting the full scale of problems. Also Google putting a bot identifier at the beginning of call doesn't solve the many problems.
https://t.co/FEDX0R2v8J— zeynep tufekci (@zeynep) May 11, 2018
מן הארכיב: עוד שיחה עם יובל פינטר על שפה וטכנולוגיה
דברים שלא נדבר עליהם בפינה
ספוטיפיי, אפל ופנדורה יפסיקו לקדם שירים של זמר האר-אנד-בי אר קלי ברשימות השמעה ערוכות ואלגוריתמיות, אך לא יסירו את שיריו משירותי המוזיקה שלהן. זאת בעקבות טענות מרובות נגדו על עבירות מין, שהוא מכחיש, וקמפיין #MuteRKelly (#השתיקו את אר. קלי) שמתנהל ברשת בחודשים האחרונים.
ספוטיפיי, הראשונה להכריז על החרם, הודיעה כי “אנחנו לא מצנזרים תכנים בגלל התנהגות של אמן או יוצר, אבל אנחנו רוצים שההחלטות המערכתיות שלנו – מה שאנחנו בוחרים להציג – ישקפו את ערכינו. כשאמן או יותר עושה משהו פוגעני או שנאתי במיוחד, זה עלול להשפיע על הדרכים שבהן אנחנו עובדים עם, או תומכים ב, אמן או היוצר הזה”. פנדורה הודיעה כי “מדיניות פנדורה היא לא לקדם אקטיבית אמנים עם סוגיות מוכחות מסויימות בהיבט של התנהלות, אתיקה ופליליות. אנחנו מתייחסים לכל תסריט כזה לגופו, כדי להבטיח שאנחנו מטפלים בכך בהתאם לעקרונות של פנדורה, מבלי לעבור את הגבול ותוך הימנעות מצנזורה”.
מההנהלה של קלי נמסר בתגובה ארוכה כי “אנחנו מעריכים את ההחלטה של ספוטיפיי להמשיך ולאפשר למיליוני אנשים גישה לשיריו של אר. קלי […] אר. קלי מעולם לא הואשם שנה, ומילות השירים שהוא כותב מבטאות אהבה ותשוקה. במשך 30 שנה, מר קלי שר על אהבתו ותשוקתו לנשים. הוא חף מפשע מההאשמות השקריות והפוגעניות בקמפיין ההשמצה המתמשך נגדו, שהוכרז על ידי אוייבים שמחפשים להרוויח מכך. הוא מעולם לא הורשע בפשע, ולא עומד נגדו כל אישום פלילי”.
things that make you go hmmm pic.twitter.com/FEcLjZq16t
— Ran Bar-Zik (@barzik) May 11, 2018
הרחבה: אר קלי, ביל קוסבי ולואי סי.קיי מוחרמים מרשימות ההשמעה של ספוטיפיי
ספוטיפיי מנקה את הפלייליסט מיוצרים אלימים ותוקפים מינית
ראיון אצל גואל פינטו
מן הארכיב: אחרי הפגנת האלט-רייט בשרלוטסוויל, ספוטיפיי ודיזר הסירו שירי עליונות לבנה וגזענות, וגוגל הודיע שתסיר שירים כאלו מגוגל מיוזיק ויוטיוב
איפה הנאו-נאצים ימצאו מוזיקה, אופנה ודייטים אחרי שחברות הטכנומידע חסמו אותם?
חדשות הכסף: אפל וגולדמן סאקס ישיקו כרטיס אשראי משותף, ובפייסבוק חושבים על יצירת קריפטומטבע משלהם, שיאפשר למשתמשי הרשת החברתית לבצע באמצעותו תשלומים אלקטרוניים, לפי דיווח של אתר צ’דר. חברת הריגול האזרחי הקימה צוות בלוקצ’יין קטן בראשות דייויד מרקוס, סגן נשיא לאפליקציית מסנג’ר ולשעבר נשיא פייפאל, ועם שני סגני נשיא מאינסטגרם, שמטרתו “להתחיל מאפס ולבחון איך למנף את הבלוקצ’יין בכל רחבי פייסבוק”.
לשכת החקירות הפדרלית (FBI) הסתערה על ביתו של ראכם בלוגאן, פעיל למען זכויות שחורים נושאי נשק ונגד אלימות משטרתית, ועצרה אותו לחמישה חודשים. ה-FBI ציינו כי בלוגאן כתב בפייסבוק על חשוד ברצח שוטר שהוא “גיבור”, ועל שוטרים בטקסס שנרצחו כי “מגיע להם מה שקיבלו”. אולם ב-FBI הודו כי אין להם ראיות שבלוגאן השמיע איומים ספציפיים לגבי פגיעה בשוטרים.
בית משפט השלום בנצרת הרשיע בשבוע שעבר את המשוררת דארין טאטור בהסתה לאלימות ובתמיכה בארגון טרור, בהתבסס על פרסומים שלה בפייסבוק, ובהם השיר “התקומם, עמי, התקומם נגדם“.
רשות התקשורת הפדרלית האמריקאית (FCC) קנסה את אדריאן אברמוביץ’ ממיאמי, שהספים ברובושיחות (הודעות טלמרקטינג מוקלטות) למכירת יחידות נופש וחבילות נופש, ב-120 מיליון דולר (פדף)
חדשות 10 חשפו את שמו של ראש העיר מהצפון החשוד בשחיתות
חדשות 10 דיווחו באתרם כי “ראש עיר מהצפון וסגנו נחקרו בחשד למעורבות בעבירות שחיתות”, וצירפו, כמקובל, תמונה של החשוד בפנים מפוקסלות, אמצעי הסתרה שפעמים רבות אפשר לעקוף אותו על ידי חיפוש תמונות הפוך בגוגל.
אבל בחדשות 10 החליטו להקל על המתגלצ’ים, שאפילו לא נדרשים להיכנס לגוגל: שם קובץ התמונה מכיל את שמו של החשוד.
(הלשין: חוני המעגל פינות)
אומת הרשת האיראנית צוחקת על מצגת הגרעין של נתניהו
האחראי על האינטרנט בגלצ
ישראלים ואיראנים צוחקים על נתניהו
הרצאת TEDxNuclear של ראש הממשלה בנימין נתניהו עשתה, כצפוי, שימוש אלמנטים ויזואליים קליטים, בעיקר מדף הקלסרים וקיר התקליטורים, ואומת הרשת הישראלית הגיבה, כצפוי, בממים (סיקור בסרוגים, פטריה, וויינט, תאגיד כאן).
טוב זה פיפי pic.twitter.com/qudMOoGPBn
— Tal Dayan (@taldaya) April 30, 2018
גם אומת הרשת האיראנית השתתפה, מתחה ביקורת וסיפרה בדיחות, כפי שדיווחה ב”שיחה מקומית” אורלי נוי, עורכת באתר ומתרגמת ספרות פרסית לעברית:
איראני אחר בשם מחמד ג’ורנדי פונה ישירות לנתניהו: “תאמין לי, אם הייתי רואה באיראן פרויקט כלשהו שמגובה בכל כך הרבה מסמכים זה היה משמח אותי מאוד. ככה לא נראית עבודה איראנית”, וברוח דומה כותב מצייץ אחר “אנחנו צריכים להתרוצץ חודשים בשביל מסמך של נייר אחד במדינה הזו, איך נתניהו השיג כל כך הרבה ניירת איראנית?”. איראנית אחרת כותבת “הלך עלינו. נתניהו חשף את התכנית האיראנית לשגר לעבר ישראל 50000 מטוסי נייר”.
בפינה אנחנו מדברים עם נוי על התגובות האיראניות למצגת נתניהו.
ועוד מהנעשה באיראן: הנשיא חסן רוחאני מתנגד לחסימת טלגרם במדינה. ד”ר תמר עילם גינדין מאמ;לקת:
הממשלה הייתה נגד חסימת האינטרנט והרשתות החברתיות, אם הבנתי נכון מהרפרוף, זו החלטה שהועברה מעל לראשו על ידי הרשות השופטת.
לסיום הוא אומר: הבעלים האמיתיים של המדינה הזאת צריכים להיות העם, והם צריכים להיות בעניינים.
בין סולמיתגים (סולמיתגיות?) אין לנו סודי, זרימה חופשית של מידע, זכות בחירה.
המשמעות היא שהנשיא מתייצב לצד העם ונגד השלטון.
גם ד”ר רז צימט התייחס לדברים:
פחות מתלהב מהביקורת של רוחאני נגד חסימת טלגרם. ברור שהוא נוקט קו עקבי נגד חסימה באופן עקרוני, אבל שרי הממשלה היו הראשונים להתנתק מהאפליקציה ומתחו עליה ביקורת. לא בכדי הציבור האיראני לא ממש "קונה" את עמדתו הביקורתית של רוחאני ורואה בחסימה ביטוי נוסף לכישלונו.
— raz zimmt (@RZimmt) May 5, 2018
דברים שלא נדבר עליהם בפינה
» פוליטיקה: אחרי פייסבוק, גם גוגל תתחיל לסנן מודעות פוליטיות, ובין השאר תסכים לקבל תשלום על מודעות פוליטיות בארה”ב רק מאזרחי ארה”ב.
» חדשות הריגול הסלולרי 1: משרד ההגנה האמריקאי הורה להפסיק למכור טלפונים סלולריים של היצרניות הסיניות חוואוויי ו-ZTE בחנויות הממוקמות בבסיסי הצבא האמריקאי ברחבי העולם. דובר משרד ההגנה אמר שמכשירים של החברות “עלולים להוות סיכון שאין לקבל לעובדי המשרד, למידע ולמשימות”. גורמים במשרד טוענים שסין עלולה להורות ליצרנים לפרוץ למכשירים ולרגל באמצעותם או לפגוע ביכולתם לתקשר. החברות טוענות שלא יעשו דבר כזה.
» חדשות הריגול הסלולרי 2: יצרנית הסלולריים הזולים BLU, חברה אמריקאית שמייצרת בסין, שתלה רוגלה במכשיריה ובמשך שנים מכרה לחברה סינית מידע עליהם (תוכן של סמסים, מיקום לפי תא סלולרי, רישום של שיחות טלפון וסמסים, רשימות אנשי קשר ושימוש באפליקציות). רשות התקשורת הפדרלית (FTC) הגיעה לפשרה עם הבעלים סמואל אוהב ציון, שכוללת התחייבות להפסיק את המעקב והסכמה לבדיקות על ידי צד שלישי בעשרים השנים הקרובות, אך ללא כל קנס או מאסר.
» חדשות החיות 1: ביל בנטר פיתח אלגוריתם שמצליח לחזות תוצאות של מרוצי סוסים והרוויח באמצעותו מיליארד דולר.
» חדשות החיות 2: פרבהו בהטרה ממדינת אודישה שבהודו, ניסה לצלם סלפי עם דב פצוע שבו הבחין ביער בצד הדרך, והבטיח לעצמו מועמדות לפרס דארווין כשהדב הרג אותו.
https://www.youtube.com/watch?v=Rl2NNw2kWmY
אני קורא עכשיו על קרבות של רחפנים נגד עפיפונים, וחייב לציין שמאז שעזבתי את הארץ המלחמות שלכם שם במזרח התיכון נראות יותר ויותר הזויות
— Ori Katz (@OriKatz3) May 4, 2018
ביץ’, פליז: הסלפי עם הכלבה שסיבך את יאיר קיבייקו
שׁרת התרבות, פרק 002
יאיר קיבייקו עשה סלפי עם הכלבה של הוריו והעלה לאתר שמוכר תמונות סטוק. בהתחלה נכנסו סכומים קטנים, אחר כך יותר גדולים. ואז הוא עשה חיפוש-הפוך של התמונה וגילה מה עשו איתה.
קיבייקו התראיין לפרק השני של “שׁרת התרבות“:
https://www.youtube.com/watch?v=xsRSKaqygls
פירצה חשפה חברי ליכוד (גם לשעבר) ואיפשרה להחדיר חברים פיקטיביים 
<סייברשקשוקה>
אתר “המטה הלאומי בליכוד” סבל מפירצות אבטחה ופרטיות, שבאמצעות מספר תעודת זהות איפשרו לברר אם אדם הוא חבר ליכוד בהווה (ובחלק מהמקרים, אם היה חבר בעבר) ולקבל פרטים אישיים שלו, וכן להוסיף חברים פיקטיביים. הפירצות התגלתו בשיתוף פעולה בין חדר 404 ורן בר זיק מ”אינטרנט ישראל“, שפרסם פוסט טכני מפורט בנושא. בעקבות פנייתנו למטה הלאומי, האתר הוסר נכון לשעות הצהריים אחרי פנייתנו למטה הלאומי, ומבדיקה של רן בר זיק ומומחה סייבראבטחה נוסף הפירצות אינן זמינות עוד.
[עדכון: תגובת הליכוד המעודכנת נוספה בתחתית הפוסט]
פירצות דומות גילינו בשנה שעברה באתר מפלגת העבודה ובאתר הבית היהודי. בעבר חשפתי פירצות אבטחה באתרים של עמרם מצנע ממפלגת העבודה ושאול מופז מקדימה. כל הפירצות התגלו על ידי משתמשים או מומחי סייבראבטחה פרטיים, ולא על ידי המפלגות או רשויות הפרטיות והסייבראבטחה הממלכתיים.
פירצת הפרטיות באתר המטה הלאומי, שהיתה קיימת באתר לפחות מנובמבר 2017, גלויה לעין ולא דורשת ידע או שימוש בכלים מקצועיים. בדף הבית של האתר היה שדה שקורא למתגלצ’ים “בדוק מצב התפקדותך, הזן תעודת זהות”. אם המסת”ז שלו לא נמצא במאגר, הוא יקבל הודעה שלפיה “אינך רשום\ה בספר הליכוד. יש למלא טופס התפקדות”, וטופס התפקדות שיש למלא. לעומת זאת, אם המסת”ז כן במאגר, הגולש יקבל טופס התפקדות כשכל פרטיו מלאים שם.
בבדיקה שערכנו למסת”זים שונים באישור בעליהם, גילינו שהמאגר מכיל הן חברי ליכוד והן אנשים שכבר לא חברים בליכוד, ומחזיר עבור חברים שונים תוצאות שונות – לעתים חושף פרטים אישיים מפורטים על חבר המפלגה כפי שהוזנו בטופס ההתפקדות (שם מלא, שנת לידה, מין, שם האב, מצב משפחתי, ארץ לידה/שנת עלייה, כתובת מגורים, מספרי טלפון ואימייל), ולעתים רק מאשר שהוא חבר מפלגה. שני סוגי המידע לא אמורים להיות חשופים לציבור – אפילו המידע על חברות במפלגה נחשב לפי חוק הגנת הפרטיות למידע רגיש, ויש לכל מי שמחזיק בו אחריות לשמור שלא ידלוף.
דניאל, חבר מפלגה לשעבר שביקש לא לפרסם את שמו המלא, מספר: “הייתי פקוד לליכוד במשך שנתיים עד לפני 5 שנים, לא התפקדתי דרך המטה הלאומי אלא דרך קבוצה אחרת”. כשהזנו את מסת”זו באתר קיבלנו פרטים אישיים עליו – שם מלא, שנת לידה, כתובת מגורים וטלפון נייד וביתי. בדיקה של מסת”זי שני חברי מפלגה, אחד נוכחי ואחד לשעבר, החזירו הודעה שלפיה “התפקדות נמצאה תקינה. אנא עדכן את כתובת המייל שלך”, ללא כל פרטים מזהים.
כניסה ידנית תאפשר להוריד את המאגר רשומה אחרי רשומה. לעומתה, שימוש בכלים מקצועיים מאפשר הורדה של המאגר המלא באמצעות שאילתה שרצה על כל הטווח האפשרי של המסת”זים ומורידה את כל הפרטים שהאתר מספק, זאת משום שאין שם שום הגנת כוח-גס (brute-force), כמו הגבלת מספר שאילתות ברצף, השהייה אחרי מספר שאילתות, חסימת שאילתות רבות מכתובת IP מסויימת או קפצ’ה. ניתן גם, כאמור, להשתיל במאגר משתמשים פיקטיביים, וכך לשבש את פעילות המטה או לסבך אנשים שלא מודעים לכך עם המפלגה ומוסדותיה.
דוגמאות לדרכים לניצול לרעה של מידע על חברי מפלגה:
לך? לא. מאגר מידע מלא עם פרטים מלאים? גן עדן לסקאמרים. אני אדגים.
– שלום, שוף, מדבר משה כהן מתנועת הליכוד.
״כן?״
– מספר תעודת הזהות שלך הוא 124 ואתה גר במעלה מכמש 12?
״כן, בוודאי״.
– כרטיס האשראי שלך לא מעודכן וחברותך בתנועה תפוג. תוכל לתת לי שוב את פרטיו?
וזו רק דוגמה קטנה.— Ran Bar-Zik (@barzik) May 1, 2018
כדי לטרגט אותם בפרסומות, למכור את הרשימה למפלגות מתחרות, לפטר אותם או להימנע מלהעסיק אותם כי אתה מתנגד לליכוד, לפרסם את פרטיהם למרות שהם רצו להסתיר את התפקדותם מהמשפחה/חברים/סביבה
— עידוק (@idokius) May 1, 2018
ביקשנו מדובר הליכוד התייחסות לפירצה, וציינו שאף שהאתר לא שייך למפלגה אלא למטה הלאומי בליכוד, למפלגה יש אחריות על הדרך שבה המידע הזה מועבר ומנוהל. הדובר השיב: “כפי שאמרת, לא מדובר באתר הליכוד. להבנתי מדובר באתר עצמאי של המטה הלאומי והמידע שמופיע שם הוא של מתפקדים דרך האתר שלהם”. עדכנו את הדובר כי באתר יש גם מידע על חברים שלא התפקדו דרך האתר. נעדכן אם הוא ירחיב או יתקן את תגובתו הראשונית.
[עדכון 20:43] היועץ המשפטי של הליכוד, עו”ד אבי הלוי, מסר בתגובה:
לא מדובר באתר הליכוד ולא באתר שמנוהל על ידי מנהלת הליכוד. מדובר באתר עצמאי של קבוצת חברים בליכוד ולמיטב ידיעתנו המידע שמצוי בו נוגע למי שהתפקד דרך אתר זה.
הליכוד מנהל את מאגרי המידע שברשותו בהתאם לנהלים ותוך הקפדה יתרה על פרטיותם של חברי התנועה.
הליכוד ישוב וירענן את הנחיותיו בקרב פעילי המפלגה שעשויים להחזיק במאגרי מידע מסוג זה
[\עדכון]
פנינו למנהל המטה הלאומי, ישי מרלינג, והוא דאג להסרה מיידית של האתר, שנכון למועד הפרסום אינו זמין למתלגצ’ים. נפרסם את תגובת המטה כשתגיע.