יו”ר סיעת מרצ ליו”ר הכנסת: אפשר התקנת תוכנות חופשיות במחשבי הכנסת
י”ט אייר תשס”ט
13/05/2009
עבור
יושב ראש הכנסת
חבר הכנסת ראובן ריבלין
הנדון: אפשר תוכנה חופשית ורשת אלחוטית במשכן
שלום רב,
1. בכנס תדרוך לחברי הכנסת הנכנסים שנערך בפברואר 2009 טרם השבעת הכנסת ה-18 נמסר לנו על ידי מנכ”ל הכנסת דאז מר אבי בלשניקוב כי עבודות התקנת הרשת האלחוטית הסתיימו והעיכוב היחיד הוא סיום התקנת רכיב האבטחה. מאז עברו שלושה חודשים ורשת אלחוטית אין. לשכתי פנתה מספר פעמים אל מנכ”ל הכנסת, הן היוצא והן הנכנס, ולא חלה שום התקדמות במצב. טרם החזרה מן הפגרה נפוצו שמועות שעם פתיחת המושב תיחנך הרשת האלחוטית אך גם תקווה זו התנפצה.
2. אי הימצאותה של רשת אלחוטית פוגעת בעבודה הפרלמנטרית. לא ניתן להתעדכן ולעבד מידע בזמן ישיבות בוועדות, במליאה או במזנון אלא רק בעזרת המחשבים השולחניים המוצבים בלשכות. למעשה, המצב הקיים מנטרל אותנו חברי ועובדי הכנסת משימוש במחשב נייד. הימצאותה של רשת אלחוטית יסייע גם לעוזרים הפרלמנטרים, ליועצים המשפטיים, העיתונאים ונציגי הממשלה המגיעים לדיונים בכנסת בעבודה השוטפת.
3. לשכתי פנתה אל יחידת המחשב של הכנסת בבקשה להתקין את דפדפן האינטרנט Mozilla Firefox על מחשבי הלשכה. יחידת המחשב סירב לכל הפניות. לא ברור לי מדוע הכנסת מסרבת לאפשר שימוש בתוכנה חופשית, מבוססת קוד פתוח, חינמית, בטוחה ויעילה. על הכנסת לעמוד בראש החזית הטכנולוגית ולא להיגרר אחרי שאר הרשויות במגרש הטכנולוגי. במחשבי הכנסת אין שום אפשרות להתקין תוכנה חופשית דוגמאת הדפדפן הפופולארי Firefox, נגן המדיה החופשי VLC או מערכת ההפעלה לינוקס.
4. מעבר לאמור בסעיף הקודם, הרשה לי להציע לך לפעול למען הטמעה של תוכנה חופשית במערכת התקשוב של כנסת. לא רק יביא לירידה בעלויות עקב ויחסוך מאות אלפי שקלים בשנה עקב חוסר הצורך ברכישת רישיונות אלא גם להגדלת הנגישות של אנשים עם מוגבלויות למחשב.
5. מובטחני כי כפי שאתה מנהל את הדיונים במליאה בהגינות וללא משוא פנים ומגן על מעמדה של הכנסת, כך תפעל גם למען מערכת מחשב מתקדמת ומבוססת קוד פתוח. יש להפוך את הכנסת למוסד הנמצא בחוד החזית הטכנולוגית.כנסת טכנולוגיות וממוחשבת יותר היא כנסת נגישה יותר לציבור, יעילה יותר, חוסכת במשאבים ובעלת טביעת רגל אקולוגית קטנה יותר”
6. בכבוד רב,חבר הכנסת אילן גילאון
יושב ראש סיעת מרצ
(אירוניה: הקומוניקט על זה נשלח במסמך וורד)
תגובות
24 תגובות לפוסט “יו”ר סיעת מרצ ליו”ר הכנסת: אפשר התקנת תוכנות חופשיות במחשבי הכנסת”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
יו”ר מרצ הוא ח”כ חיים אורון. אילן גילאון (כמו שכתוב בתחתית המייל שלו), הוא יו”ר סיעת מרצ.
זו לא באמת אירוניה, אתה יודע.
גם אני, ואני משער שגם אתה, הורדנו פיירפוקס באמצעות אקספלורר פעם.
תומכי קוד פתוח יכולים להשתמש בוורד, אבל למיטב ידיעתי DOC הוא פורמט קנייני, והודעות לעיתונות רצוי להוציא בפורמט פתוח כדי לא לאלץ את הנמענים לקנות וורד כדי לקרוא אותן.
הם לא יוכלו לכתוב בפורמט פתוח עד שלא יאפשרו להם להשתמש בתוכנות מתאימות
עידו, לא זכור לי כמעט הודעות לעיתונות שלא מתקבלות כוורד. מה אתה רוצה? לקבל כ-PDF?
OpenOffice, התוכנה החופשית המדוברת, יודעת לקרוא WORD. כך שאין סיבה שאם אתה לא עובד עם וורד, לא תוכל לקרוא קובץ שכזה.
אלה אם כן אין לך לא וורד ולא openoffice, אלה רק notepad. ואז השאלה אם אתה באמת עיתונאי.
אני באמת משתמש ב-notepad.
אגב, אין גירסת פיירפוקס שעובדת בלי התקנה?
אם כן, לע”מ התקשרו וביקשו שתחזיר את תעודת העיתונאי הלא יעילה.
אני מרגיש שהבקשה הזו היא קצת פופוליסטית. את מדיניות מערכות המידע של הכנסת קובע, מן הסתם, מנהל מערכות המידע שלה, ואני מבין שמכתב זה הוא בעצם בקשה של משתמש.
אם בארגונים היו מחליטים אם להתקין לינוקס או חלונות על פי בקשות המשתמשים, המצב היה ממש גרוע.
כן! תנו לו פיירפוקס! ככה כבוד הח”כ יוכל לראות איך האתרים של המדינה נראים זוועה בכל דפדפן מודרני.
אפשר להוריד בחינם Word Viewer מאתר מיקרוסופט.
בתור מי ששאל את נמרוד לפני שהוא שלח את הקומוניקט למה לא לעשות את זה באופןאופיס, הוא הסביר לי שלא נותנים להם אפילו להשתמש בגרסאות Portable שעובדות בלי התקנה.
הבעיה מתחילה מזה שהם לא יכולים להשתמש במחשבים הניידים בכנסת, כי אין WiFi, אז הם תקועים עם האקספלורר ומחשבים שאי אפשר להתקין בהם כלי פרודקטיביות בכלל.
הבקשה מאוד לגיטימית כאשר אין סיבה משמעותית לסרב להתקנת Firefox על מחשבי הכנסת.
איך אפשר לחסום את firefox portable?
ניתן להריץ אותו מזכרון פלאש.
אפילו אצלנו באוניברסיטה שהם חוסמים כמעט כל דבר firefox portable רץ לי מדיסק און קי.
יהונתן – כל עוד יש להם גישה להורדת קבצים למחשב, יהיה קשה מאד לגרום לכך שהם לא יוכלו להפעיל אותם. שינסו להתקין את פיירפוקס בתוך ה־Home directory.
בקשר ללינוקס – אני חושב שזה בהחלט צעד מרחיק לכת, אבל אופן-אופיס ופיירפוקס זו בקשה ליגיטימית, במיוחד אם זה אמור לשמש לצורך הכרת הכלים הללו.
http://www.kan-naim.co.il/artical.asp?id=14267&cid=793
זה לא בדיוק נכון שאין WiFi.
יש כמה רשתות, רק שהם לא עובדות :)
אני חושב שלבקש להתקין לינוקס, זה אולי באמת מוגזם, אלה אם כן זו החלטה של המנמ”ר. אופןאופיס, גם אולי קצת..
אבל FF? אין שום סיבה לאסור… ושחבר הכנסת יטען שהוא רוצה לבדוק אם אתר הכנסת עומד בתקנים ואם הוא נראה טוב ב-FF. :)
ישי: בזמנו כשעבדתי כעוזר פרלמנטרי בכנסת הקודמת ניסיתי בכל כוחי לשכנע את אנשי המחשוב לאשר לי להתקין פיירפוקס במחשב והגעתי עד מי שכנראה היה האחראי שם (ההיררכיה שלהם עדיין לא ברורה לי), שטען בפני שכרגע התוכנה ‘נמצאת בבדיקות אבטחה’ וכשזה יסתיים הם יאשרו לי להשתמש בזה. מובן שזה לא באמת קרה, היות ובפועל מדובר במדיניות בטחון מידע פרנואידית המוכתבת מלמעלה ושום דבר לא באמת דרש בדיקה. לכן, על פניו הפניה לרובי ריבלין מאתרת בדיוק את הכתובת הנכונה לשינוי המצב. הנחיה שלו והפארסה הזאת תגמר תוך שבוע.
לעניין הורדת השועל:
במרבית הארגון מפעילים מערכות שנועדו להגן דוגמת E-Safe אשר אחת מהפעולות שהיא יכולה לבצע היא הורדת קבצים מסוגים שונים (exe, zip וכו’).
בחלק מהמקומות מטעמי אבטחת מידע נוהגים גם לחסום DOK כך שלא ניתן להריץ את התוכנה משם.
כך שיכול להיות שזאת הסיבה, בכל מקרה ח”כ הוא לא משתמש רגיל וצריכה להיות סיבה מהותית מדוע לא לאשר את בקשתו.
אני כמובן מסכים עם זה שפיירפוקס הוא פיסת טכנולוגיה מצוינת וכנראה אף יותר בטוחה לשימוש מאשר IE. (למשל – חה”כ יוכל לגלוש להנאתו באתרי פורנו מבלי להשאיר סימנים על המחשב).
יחד עם זאת, אני יכול להבין את המדיניות של יחידת מערכות מידע שמתעקשת לשלוט באופן מלא בתצורת מחשבי המשתמשים. לא שאני אוהב את המדיניות הזו.
אני בפירוש גם יכול לראות מצב בו חבר כנסת (או משתמש אחר) מתקין תוכנה על המחשב שמסכנת את המידע הרגיש שבטיפולו, כך שבאמת יש טעם בדרישה לאשר כל תוכנה המותקנת על מחשבי הכנסת.
מצד שני, אנשי המחשוב (או אבטחת המידע) צריכים להיות מסוגלים לאשר התקנת תוכנות (נגיד – לאחר בדיקתן) מסוג זה לאחר פרק זמן סביר.
לו אני הייתי במצב הזה הייתי הולך לסלקום, לוקח מהם ראוטר סלולארי ב 129 ש”ח לחודש ורושם את זה על תקציב הקשר עם הבוחר או הוצאות משרדיות או מי יודע איפה וגומר את הסיפור.
תמהני האם אי אפשר להריץ במחשבים הללו הפצת live Cd
דב, בכנסת באמת אי אפשר להשתמש בילדי-דיסקו. נדמה לי שהדרך היחידה להעביר מידע ממחשב למחשב, שלא דרך הרשת, היא באמצעות דיסקים.
איך משדרגים את כל העותקים של Firefox כשיוצר העדכון החודשי? האם אפשר לסמוך על התוכנה שתשדרג את עצמה? האם אפשר לסמוך על על תוספים? אילו מהם?
סעיפים 1-3 הם סעיפים ענייניים. סעיפים 4-5 נראים בעיקר כמו זריקת ססמאות.
ח”ח על העדכניות שלו.
אני בטוח שמרבית חברי הכנסת לא מודעים לעובדה שקיים “FireFox”, שלא לדבר על VLC ובוודאי שלא לינוקס.
אין שום סיבה לא לבטוח בעידכון החופשי של פיירפוקס, אחרי הכל חלק גדול מהתאגידים בארה”ב, כולל ארגוני ביטחון מסויימים עברו להשתמש בפיירפוקס, עקב רמת הביטחון הנמוכה של אינטרנט אקספלורר.
ורק עכשיו הבנתי שהוא גם צודק בקשר לתקציב הגדול שהולך לכנסת על רכישת רישיונות עבור מאות תוכנות כפול מאות מחשבים.