מהפכת הפייסבוק של תוניסיה

“האם תוניסיה עשויה להיות מהפכת הטוויטר הבאה?”, שאל אנדרו סאליבן באתר המגזין אטלנטיק. אולם נראה שההפיכה בתוניס תיקרא דווקא על שם וויקיליקס או פייסבוק. אתר הדלפות המסמכים המושמץ סיפק את חומר הבערה במברקי השגרירויות האמריקאים, שבהם נכללו מסמכים שדיברו על שחיתות “המשפחה”, משפחתה של האישה הראשונה של תוניס, לילה טרבלסי. הממשל הגיב בחסימה של וויקיליקס ואתרים אחרים שהפנו אליו (ממשל אחר שחסם את וויקיליקס ואתרי חדשות שפרסמו את מסמכיו הוא זה האמריקאי; לזכותו אפשר רק לומר שהוא חסם את הגישה רק ממחשבים ממשלתיים). מתנגדי השלטון, בחיפוי אש קיברנטית של חבורת “אנונימוס” שהתקיפה והפילה אתרי ממשל, המשיכו להפיץ חדשות בנושא ולארגן את המחאה דרך הרשת החברתית. הגפרור הצית את חומר הנפץ ב-17 בדצמבר כשמוחמד בועזיזי, רוכל בן 26, העלה את עצמו באש במחאה על החרמת דוכן הירקות הלא-מורשה שלו על ידי המשטרה.

ב-14 בינואר הודיע הנשיא זין אל-עבאדין בן עלי בנאום טלוויזיוני לאומה כי אחרי 23 שנות נשיאות, לא יתמודד על כהונה נוספת כשהנוכחית תסתיים ב-2014. הוא גם הפתיע כשהבטיח לעם חופש אינטרנט. תוניס חוסמת אתרים ברמה שדומה לזו שבאיראן ובסין, לפי דוח OpenNet Initiative ל-2010, והיא אחד המקומות המסוכנים לכתוב מהם בלוג, לפי דוח של הוועדה להגנה על עיתונאים מ-2009. זמן קצר אחרי הצהרת הנשיא הוסרה החסימה מאתרי וידאו, ובהם יוטיוב ודיילימושן. באל-ג’זירה ציטטו משתמש טוויטר שהזכיר לחבריו בציניות כי בועזיזי לא הצית את עצמו במחאה על כך שנמנע ממנו לגלוש ליוטיוב. אולם עוד באותו יום נמלט הנשיא מהמדינה וביקש מקלט בסעודיה.

באופוזיציה האיראנית, שהמהפכה הירוקה שלה כשלה בהחלפת הנשיא המכהן מחמוד אחמדינג’אד, עוקבים ודאי בעניין אחרי הסיפור, עד כמה שאפשר לעקוב אחריו דרך מסנני הצנזורה הממשלתיים. המערב עקב בעניין אחר המהפכה הירוקה דרך העדכונים בטוויטר, והממשל האמריקאי אף ביקש מהחברה להימנע מהשבתת האתר בשעות קריטיות. זמן קצר לפני הבחירות חסם הממשל האיראני את הגישה לפייסבוק ולטוויטר, ואחריהן הקים יחידת משטרה שתפקידה לאתר ולהעניש גולשים איראניים שמפרסמים ביקורת באינטרנט, או כפי שהמשטר קורא לה, “שקרים” ו”עלבונות”. באחרונה איתרה האופוזיציה האיראנית צייצן מפתיע – המנהיג הרוחני אייתוללה חאמנאי, שעומד ככל הנראה מאחורי פרופיל הטוויטר @Khamenei_ir. “אם זה אסור”, שאל-האשים מנהיג האופוזיציה האיראנית מיר-חוסיין מוסאווי באתרו הרשמי, “מדוע לשכתו של המנהיג מחזיקה בחשבון טוויטר?”

_________________________
הפוסט התפרסם במקור במוסף פירמה של גלובס, 1.2011

תגובות

7 תגובות לפוסט “מהפכת הפייסבוק של תוניסיה”

  1. יובל on 20 בינואר, 2011 14:32

    מיר-חוסיין.

  2. יעל on 20 בינואר, 2011 17:45

    ובהמשך לתיקון התעתיק של יובל: בועזיזי. ‘עזיזי’ הוא שם שמקורו במלה ‘עזיז’, יקר (או ‘חזק’, בדיוק מאותו שורש כמו ‘עַז’ בעברית). אין סיבה לכתוב את זה באל”ף. אגב, אם כבר אני בעניין, התחילית ‘בו’ היא בעצם קיצור של ‘אבו’ שנפוץ בארצות צפון אפריקה – ומכאן בוטבול, בובליל, בוסקילה וכד’. The more you know.

  3. מתפרקים: מפלגת העבודה, תוניסיה וסטיב ג’ובס : חדר 404 • הבלוג של עידו קינן on 20 בינואר, 2011 17:51

    […] ג’ובס ולקחת חופשת מחלה? תתכונן שידחקקו עליך. כריש, מורד בשלטון התוניסאי? תתכונן שיתעלמו ממך. כל מה שקרה במולטיספירה […]

  4. עידו קינן on 20 בינואר, 2011 18:03

    ניר היה שגיאת הקלדה, בואזיזי היה מבורות. תודה לשניכם על התיקונים.

  5. בפירוק: מפלגת העבודה ותוניסיה : חדר 404 • הבלוג של עידו קינן on 25 בינואר, 2011 13:35

    […] קיבל את ההצעה לשמש שר בממשלת המעבר של תוניסיה של אחרי ההפיכה, והתווכח עם פעילים שיצאו נגד החלטתו להצטרף לממשלה, […]

  6. בישראל (עדיין?) ההמונים אינם יוצאים לרחובות on 31 בינואר, 2011 06:02

    […] בשנתיים האחרונות להקרא "מהפכת הטוויטר" (1, 2, 3, 4). עכשיו רק נותרות שתי שאלות: איך לגרום לכל האנשים […]

  7. המהפכה האיראנית בפייסבוק: סיבוב שני? : חדר 404 • הבלוג של עידו קינן on 15 בפברואר, 2011 15:04

    […] האחרונים עקבו האיראנים בעניין רב אחר המתרחש בתוניס ובמצרים, תוך שהם מביעים תמיכה מלאה בעם המצרי ומייחלים […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.