הליכוד: ספאם הוא “מתן מידע לציבור”, מצע הוא מיותר, בערות היא כוח
ספאם הבחירות המטריד בסמסים, בשיחות טלפון ובשיחות טלפון מוקלטות הוא נושא שיצטרך לקבל טיפול במושב הכנסת הקרוב (אנחנו נצטרך להטריד את הח”כים בנושא זה; רצוי בשיחות, שיחות מוקלטות וסמסים בשעות לא נוחות). מירב קריסטל פרסמה בוויינט כתבה בנושא, וקיבלה את התגובה המופרכת הבאה מהליכוד:
אנחנו מתנצלים בפני מי שחש טרדה, אבל המחוקק בחר לאפשר שימוש במאגרי מידע לצרכי בחירות, כיוון שמתן מידע לציבור על עמדות המפלגות מחזק את הדמוקרטיה ומאפשר בחירה מושכלת יותר במי שינהל את ענייני המדינה.
זהו שקר. בחירה מושכלת כוללת דיון, ספאם הוא חד-צדדי ולא מאפשר דיון. מטרת הספאם היא תעמולה שתשלח אנשים להצביע לליכוד ואיסוף פרטים של מצביעים פוטנציאליים כדי להמריץ אותם להגיע לקלפי ביום הבחירות. איך אני יודע שהם משקרים? אם הליכוד היה רואה חשיבות במתן מידע לציבור על עמדות המפלגות כדי לחזק את הדמוקרטיה ולמאפשר בחירה מושכלת יותר במי שינהל את ענייני המדינה, נציגיו לא היו מתחמקים שוב ושוב מהשתתפות באירועים ציבוריים שבהם יצטרכו להשמיע את עמדתם ולהתמודד עם שאלות ועם מתנגדים; ראש הליכוד נתניהו לא היה נמנע באופן עקבי מראיונות לתקשורת הישראלית, חרם שהוסר רק בימים האחרונים והוחלף באסטרטגיה של התעלמות משאלות המראיינים והפצצתם בשורות מדף המסרים; והמפלגה לא היתה נמנעת מפרסום מצע בנימוק ש”איננו רואים חשיבות גדולה לעניין פרסום המצע” (השר גלעד ארדן) וכי “אין מצע, יש מציאות” (שר התחבורה ישראל כץ).
ידיעות אחרונות – אילו מפלגות הוא מקדם ואילו הוא מסתיר?
ידיעות אחרונות פרסם ב-25.12.2012 בכותרתו הראשית את “הפתקים שתראו בקלפי”, כלומר האותיות שקיבלו המפלגות. 34 מפלגות מתמודדות בבחירות לכנסת ה-19 (המידע מופיע בוויקיפדיה, שם כמובן לא ויתרו על הדיון על הצורך בקטגוריה למפלגות המתמודדות בבחירות; אין דבר שוויקיפדים ישראלים אוהבים יותר ממטא). אולם בתמונה בידיעות מופיעים רק עשרה פתקים (“רשימת האותיות המלאה ||| עמ’ 5”).
אילו מפלגות נבחרו למדגם עשרת הפתקים שבשער? לפי הסדר: הליכוד ביתנו, העבודה, הבית היהודי, התנועה, יש עתיד, ש”ס, מרצ, יהדות התורה, קדימה והישראלים.
“הישראלים”, מפלגה שראשה דוד קון השווה הומואים ולסביות לזואופילים, כנראה ממש חשובה למישהו בידיעות, אחרת לא היתה זוכה להיסקר (בסקר של מינה צמח שפורסם בידיעות ב-14/12) ולקבל פתק בשער העיתון, בעוד מפלגות שוות לה (עוצמה לישראל) וגדולות ממנה (חד”ש, רע”ם-תע”ל ובל”ד) באותו סקר לא זכו להופיע שם. אולי ידיעות עושים פה אפליה מתקנת לאיש שמוחרם על ידי התקשורת הרוסית הישראלית?
אז איפה חד”ש, רע”ם-תע”ל ובל”ד, המפלגות שנהוג במקרה הטוב לאגוד יחד כ”המפלגות הערביות” ובמקרה הרע להעלים מהסקרים כליל? ואיפה ארץחדשה, שהקדישה סרטון בסדרת “השיטה” למו”ל ידיעות אחרונות נוני מוזס? היא לא חשובה. כל כך לא חשובה שבידיעות וב-ynet בכלל לא מזכירים אותה. ואם מזכירים אותה, מיד מוחקים, כפי שגילה ארד אקיקוס, שמייעץ למפלגה.
רק “סופהשבוע” החדש סקר את ארץחדשה (סקר גיאוקרטוגרפיה, פורסם ב-14.12.2012), והיא לא עוברת שם את אחוז החסימה. הביצה והתרנגולת: האם החרם התקשורתי מצד עיתון גדול נובע מזניחותה, או שזניחותה נובעת מהחרם התקשורתי מצד העיתון הגדול? והאם הישראלים היתה זוכה לשני מנדטים אלמלא קידומה באותו עיתון?
איך נבחרו המפלגות וסדר הופעת הפתקים שלהן בידיעות אחרונות? לא לפי הסקר של צמח שפורסם שם ב-14/12. הנה שוב סדר הפתקים בכותרת, ולצדם בסוגריים מספר המנדטים בסקר: הליכוד ביתנו (35), העבודה (19), הבית היהודי (11), התנועה (11), יש עתיד (8), ש”ס (11), מרצ (4), יהדות התורה (6), קדימה (0) והישראלים (2).
אם ידיעות היה מציג את עשרת הפתקים של המפלגות לפי גודלן בסקר, זה היה נראה כך: הליכוד ביתנו (35), העבודה (19), ש”ס, הבית היהודי והתנועה (11 כ”א), יש עתיד (8), יהדות התורה (6), חד”ש, רע”ם-צע”ל ומרצ (4 כ”א).
ההבדלים: קדימה והישראלים לא היו נכנסות, חד”ש ורע”ם-תע”ל כן. ידיעות אחרונות, רואים לכם את האג’נדה.
דובי קננגיסר, לשעבר מתמודד בפריימריז של מפלגת העבודה, מסכם:
בוקר טוב לידיעות אחרונות, שממשיכים להעלים את המפלגות הערביות. אלו הפתקים שידיעות אחרונות חושבים שתראו בקלפי. אין בל”ד, אין רע”ם-תע”ל, אין אפילו חד”ש (שבכל זאת מקבלים איזה קול או שניים מהמגזר היהודי). מי יש? את “הישראלים” – מפלגה שידיעות אחרונות מפמפמת אותה בשצף קצף למרות שאף סקר לא סופר אותה — חוץ מסקר אחד, של ידיעות, כמובן.
הממיסט עמיר שיבי מציג את הפרשנות שלו לפתקי המפלגות, ואת התגובה המשוערת של ישראל היום לפתקים של ידיעות אחרונות.
התפרסם במקור בגירסה שונה ב”העין השביעית”, 25.12.2012