גם גוגל רוצה להיות אקטיביסטית מאגניבה

פוסט של שי רינגל


לאור ההצלחה הפנומנלית של אומת האינטרנט כנגד החוק הדרקוני SOPA שאיים עליה כל כך, גוגל החליטה לרכוב על גלי המחאה.

נכון, גוגל לא החשיכה אז את הדף הראשי שלה כאות מחאה, כפי שעשו אתרים רבים ברחבי הרשת ובהם וויקיפדיה, אבל היא כן הפנתה את הגולשים למידע על החוק שאיים להפוך את רוב הגולשים באינטרנט לפושעים ואת רוב האתרים לנרדפי החוק. אך ימיה של גוגל כאקטיביסטית לוחמת אינם מסתיימים בקיץ אחד יפה וזועם. עכשיו היא מבקשת מהגולשים שלה לקחת חלק בשיחה על האינטרנט. בדף שהיא פתחה היא מבקשת ממכם, ציבור הגוגלים, להשלים את המשפט “לאינטרנט יש את הכוח ל…”

למה? כי לדעתה של גוגל, כולנו חייבים לקחת חלק בשיחה על העתיד של האינטרנט. חוקים כמו סופּה מוכיחים שהדיון על האינטרנט והכוח שלו מלא בפחדים. חוקים נגד הפרת זכויות יוצרים לא מנסים לקדם את האינטרנט, הם מנסים להביא אותו למגרש שלהם, שבו חוקי זכויות יוצרים לא התקדמו כבר כמה עשורים. חוקים מתיישנים, תפיסות מתיישנות, אבל האינטרנט הוא כלי שיכול לקדם אותנו, והוא דורש חשיבה מתקדמת. במקום לחשוב על העבר ואיך דברים התנהלו בעשרות השנים האחרונות, גוגל מבקשת מאיתנו לחשוב כיצד עלינו לנהל את העתיד שלנו.

הרעיון של גוגל יפה. גם אם לא תרצו להשלים משפטים כי, ובכן, אתם כבר לא בכיתה ג’. יש משהו מרגש בעובדה שגוגל עסוקה בלנהל שיחה חיובית עם הגולשים שלה. מצד שני, כשנזכרים שאפשר גם להשלים את המשפט הזה ב”לאינטרנט יש את הכוח להציג לאנשים תמונת עולם מצונזרת כדי לשמור עליהם נאמנים וצייתניים למשטר הטוטליטרי הסיני, וגוגל לא תתמיד בחרם עליו כי בסופו של דבר הכסף מדבר”, כל העסק נראה פתאום הרבה פחות חיובי.

עוד בנושא: שמונה עובדות מפתיעות על האינטרנט בסין

תגובות

3 תגובות לפוסט “גם גוגל רוצה להיות אקטיביסטית מאגניבה”

  1. אורי on 10 באפריל, 2012 23:46

    [הערה מקדימה: אני עובד בגוגל. התגובה הזאת אינה מטעם גוגל, ואינה מייצגת, או מתיימרת לייצג, את עמדת גוגל. היא מייצגת את דעתי האישית בלבד].

    גוגל מעולם לא הכריזה חרם על סין או על המשטר בה, ולכן לא יכלה “שלא להתמיד” בו (המילים boycott או embargo כלל לא מופיעות בכתבה שמקושרת ל”לא תתמיד בחרם עליו”).
    מטרתה של גוגל היתה תמיד לספק את השירות הטוב ביותר האפשרי לתושבי סין (ולהרוויח מזה כסף, כמובן). במשך תקופה ארוכה הממשלה הסינית השתמשה באמצעים טכנולוגיים כדי לשבש, ואף למנוע, גישה מתוך סין ל-google.com. כדי לאפשר בכל זאת לתושבי סין גישה לשירותי גוגל, חתמה גוגל על הסכם עם ממשלת סין על פתיחת google.cn, שהיה כפוף לחוק הסיני (ולכן הופעלה בו צנזורה עצמית), ושממשלת סין הבטיחה לא לשבש את הגישה אליו.
    בשלב כלשהו גוגל החליטה (בעקבות פעולות שונות של ממשלת סין), שהיא איננה מעוניינת להמשיך בהסכם, וסגרה את אפשרות החיפוש ב-google.cn, שבמקום זאת החל להפנות גולשים באופן אוטומטי ל-google.com.hk (שעליו ההסכם לא חל). מאוחר יותר, על פי דרישת הסינים (שגוגל לא היתה יכולה להתנגד לה), הוחלפה ההפניה האוטומטית בהפניה שדורשת קליק.

    זה כל הסיפור. בשום שלב לא הודיעה גוגל שהיא תפסיק להשקיע בפיתוח השוק הסיני, או שתסגור או תצמצם את משרדיה בסין. ממילא, פעולות כאלה לא היו מועילות, לדעתי, לחופש המידע והביטוי בסין.

  2. קורא קבוע on 11 באפריל, 2012 15:02

    *מכם ולא “ממכם”.
    תודה!

  3. קורא קבוע on 11 באפריל, 2012 21:16

    קינן, אישרת את ההודעה… למה לא תיקנת?

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.