נראה את בעלי מגדל האופרה תובעים את גוגל
מגדל האופרה זכה למודל תלת-ממדי בגוגל ארץ, אותו בנתה חברת מטרוסקייפ (ויה אדר שלו, וויינט).
זוכרים את פרשת “אסור לצלם את מגדל האופרה כי הוא מוגן בזכויות יוצרים“? מעניין אם קבוצת אלרוב, בעלת המגדל, תאיים על גוגל או על מטרוסקייפ בתביעת זכויות יוצרים. אני אשמח לארגן עוד הפגנה נגדם. אני מקווה שגוגל ידפיסו לנו חולצות.
ואפרופו, הזדמנות לסגור חשבון ישן עם ערוץ 2: בשיחות שלי עם המפיקה/תחקירנית של תוכנית הבוקר, בה עשו אייטם על ההפגנה נגד מגדל האופרה, היא ביקשה שאשלח לה תמונות של המגדל ואישור כתוב באימייל שהזכויות שייכות לי ואני מתיר לה להשתמש בהן. אני מכיר את נוהל הכסת”ח הזה, זה התחיל לפני כמה שנים אחרי כמה תביעות של אנשים על תמונות שהם צילמו ששימשו בתקשורת בלי רשות.
אבל אני מה’כפת לי, הכל בקריאייטיב קומנז. אז שלחתי לה אימייל וכתבתי שאני מתיר שימוש בתמונות עם הקרדיט “עידו קינן, cc-by-sa”. אז הם השתמשו בתמונות, עם הקרדיט “עידו קינן”. כי על הזין שלהם – הם קיבלו תמונות בחינם, והעיקר שיש להם אישור כתוב, לא משנה מה כתוב בו.
נוף תל אביבי©: העיר, הצופה
ניקוי שולחן: גם ב”העיר תל אביב” וב”הצופה” כתבו על האירוע.
נוף תל אביבי©: הנהלת מגדל האופרה מבלבלת במוח
כשזיו מזרחי, שותפי למחאת מגדל האופרה, התקשר לשאול למה המאבטח אסר עליו לצלם את הבניין, אמרו לו שזה בגלל זכויות יוצרים (השיחה המוקלטת כאן). כשהוא ביקש תגובה רשמית מחברת אלרוב, בעלת הבניין, הם התעלמו, כמו שמעיד גם כתב טיים אאוט תל אביב שלא קיבל תגובה מהחברה.
מנחי העולם הבוקר. צילומסך מאתר רשת
הטלוויזיה מעוררת כנראה יותר יראה. מזרחי השתתף הבוקר בתוכנית הבוקר של רשת, “העולם הבוקר” (הווידאו מהתוכנית כאן), ושם דווקא קיבלו תגובה ממנהל מגדל האופרה, אילן עמיאל. לדבריו, “במקרים שבהם מבחינים אנשי הבטחון בגורם מעורר חשד, ובעיקר כשאותו גורם מצלם את הבניין ואת סביבתו, מונחים אנשי הבטחון לבדוק אם אין מדובר בגורם עוין. איש האבטחה מילא את חובתו, ויש להצטער עם כתוצאה מכך נגרמה אי נעימות למר מזרחי. להבנתנו הפנייה למר מזרחי נעשתה בצורה אדיבה ומנומסת ולא נגרם לו כל נזק. הנהלת מגדל האופרה מזמינה את הציבור לצלם, לבלות וליהנות במגדל האופרה”.
מזרחי בתוכנית הבוקר
מי שעקב אחרי הסיפור יודע שהתגובה הזאת מקושקשת. כמו שאמר בתוכנית אברי גלעד: אל תבלבל במוח. אנחנו מאמינים למה שאמרו למזרחי כשהוא התקשר כאזרח מן השורה ושאל למה אסור לו לצלם, לא לתגובה שחוברה אחרי שהנהלת המגדל הבינה שנתפסה בקלקלתה והיא עומדת לככב באייטם לא מחמיא בטלוויזיה.
תצלום מגדל האופרה בתוכנית הבוקר
• מן הארכיב: כל הפוסטים על מחאת מגדל האופרה
נוף תל אביבי© הגיע לבלוגוספירה האמריקאית, לרדיו ולפרינט
אני ממשיך פה את המעקב אחרי האזכורים של מבצע אופרה. הצלחנו להיכנס לרדיו, לפרינט ולבלוגוספירה האמריקאית, בין השאר בבלוג של יועץ זכויות היוצרים הבכיר של גוגל. יֶי!
סיכומי נוף תל אביבי©
מגדל האופרה זכה ביום שישי להתעניינות חסרת תקדים לרגע קצר. 30 איש התייצבו בדיוק ב-12:00 כדי לצלם את הגוש הורדרד המונח לו ליד החוף. […] מעבר לאזרחים שהתכנסו לצלם את המגדל הגיעו גם כמה צלמים של מערכות עיתונים תל-אביביות. יש שיאמרו שלתקשורת אין במה להתעסק. אני חושב שארוע כזה הוא הוכחה לקיומה של מנה גדושה של שפיות בתל-אביב.
החונטה היא משהו כמו 15-20 בלוגרים ישראלים, מאוד מקושרים (אחד לשני) ובעיקר מאוד מסוכנים.
כשאני רואה יוזמות כמו צילום מגדל האופרה בתל אביב כאקט של מימוש הזכות לצילום במרחב הציבורי תוהה לגבי מה יהיו מסוגלים לעשות ביום שהם באמת יתעצבנו על משהו רציני.
היה טיפשי אך מבדר, ובכלל תמיד נחמד לפגוש את החבר’ה מהבלוגוספירה. כצפוי, וכפי שתוכנן, יש מלאנתלפים תמונות בפליקר.
ובפליקר יש 311 תמונות מהאירוע.
מן הארכיב:
• הסיפור של זיו מזרחי
• אספסוף נולד
• כותבים על מבצע אופרה
• ועוד כותבים
• סיכום ותמונות
נוף תל אביבי©: סיכום ותמונות
הצילום? הוא אסור! צילום: זיו מזרחי; עיבוד: עידו קינן. קליק להגדלה
היום מתחיל בשיחה עם עזריאל, אספן ומתקן מצלמות ישנות שחנותו פוטו סנטר יושבת בקינג ג’ורג’, ואחר כך ברכישת סוללה חדשה עבור הקודאק התובענית.
עזריאל מ”פוטו סנטר”
משם לקופי פרינט בבוגרשוב, להדפיס כרטיסי מזכרת למשתתפי הפלאשמוב. העובדת שמכינה את התמונה שלי לדפוס מצביעה על התמונה של מגדל האופרה ואומרת שזה יצא לבן, אבל אני מסביר לה שזה בסדר, זו היתה הכוונה.
הכנת כרטיסי המזכרת של האירוע
11:26. מתקשר לזיו מזרחי. הוא בדרך. גם אני. תומר ליכטש תופס אותי במעבר החצייה. מתיישבים ליד המזרקה מול בית האופרה. מישהו עם מצלמה נראה מספיק גיק בשביל שנשאל אותו אם הוא משלנו, אבל הוא לא. אני נזכר בצילום מדהים של צביקה טלית, בו הוא הראה איך המגלשה שעל החוף מול בית האופרה היא העתק ארכיטקטוני של מגדל האופרה. אני רץ על החול הטובעני כדי לשחזר את הצילום ההוא, ותוהה אם בעלי מגדל האופרה יתבעו את העירייה על הפרת זכויות יוצרים, או שאולי המגלשה היתה שם קודם, ואז דווקא בעלי הבניין ייתבעו.
המגלשה ומגדל האופרה
רונית קנטור נוחתת לידנו עם האופניים. דורה קישינבסקי מתקשרת לאחל בהצלחה. אנשים שאני לא מכיר מתחילים לטפטף אל האזור. מזרחי מגיע. מגיעים גם יהונתן קלינגר, יובל דרור, דולי גולדנברג, דביר וולק, טלית, מיטל שרון, יואב לרמן, שרון גפן, ערן הדס וצלמי עיתונות של ידיעות אחרונות, טיים אאוט ואורן זיו מ-ActiveStills.org והעיר.
מצלמים את מגדל האופרה
אני מחלק לכולם כרטיסים, גם למזכרת וגם כדי שיזכירו להם להעלות את הפוסטים והתמונות עם OperaMob2008, התגית שהציע קלינגר.
כרטיס המזכרת של האירוע
מזרחי ואני עולים על ההגבהה שליד המזרקה. אני לוקח את המגאפון שמזרחי הביא ומסביר שלא באנו להפגין או לריב, אלא לממש את זכותנו הדמוקרטית לצלם את הבניין המכוער הזה. מזרחי לוקח את המגאפון ומספר את הסיפור שהוביל לאירוע הזה, כולל ציטוטים רלוונטיים מהחוק ומפסיקה בנושא.
מזרחי נואם
מצלמות דיגיטליות, מצלמפונים, מצלמת פילם ומצלמת פולארויד אחת מתחילים לתעד את הבניין. צלם מחוץ להיכל. המאבטחים של הבניין מסתכלים עלינו בספק תמהון ספק חיוך. מזרחי ואני מתבקשים לעשות פוזות למצלמה.
אחרי שאנחנו מתעדים לבניין את הצורה, אנחנו מתלבטים אם לחצות את הכביש ולצלם אותו מהמדרכה שעליה הוא יושב. ייעוץ משפטי מהיר מוביל אותנו לחלופה של הקפת הבניין וצילומו מסביב. אולי אם נקיף אותו שבע פעמים הוא ייפול, אני תוהה. חלקנו מתחיל להקיף את הבניין מזרחה, והאחרים נשארים. ואז מגיע המאבטח אל הקבוצה שנשארה מול הכניסה הראשית. אני חוזר למצוא אקשן, ודרור מסביר לי שהמאבטח טוען שאסור לצלם את הכניסה בהוראת השב”כ מסיבות בטחוניות. פסדר. דרור אומר למאבטח שהאנשים פה כבר מרוצים, והולכים להתפזר ממילא. המאבטח מתרצה והולך. אנחנו מתמנגלים קצת ומתפזרים בעיר.
המאבטח ויובל דרור
תודה לכל התומכים, המסקרים והמשתתפים. את כל התמונות (חוץ מאלה שצולמו בפילם ובפולארויד) אפשר למצוא כאן. אם אתם כותבים על האירוע, אנא שלבו את התגית OperaMob2008 ושלחו לי אימייל. בשבועות הקרובים אדווח על כל מיני עניינים מעניינים שנולדו בעקבות האירוע הזה.
מגדל האופרה בידינו! צילום: זיו מזרחי
(זכויות היוצרים של כל הצילומים בפוסט זה: עידו קינן, cc-by-sa, אלא אם צויין אחרת)
סיקור של “נוף תל אביבי©”
לקט סיקורים של אספסוף הבזק לצילום מגדל האופרה:
אסור אסור אסור לצלם! צילום: זיו מזרחי; עיבוד: עידו קינן. קליק להגדלה
עם כל העניינים האבסורדיים שיוצא לי לשמוע עליהם בשבועות האחרונים, קשה מאוד להפתיע אותי עם משהו שהוא מצד אחד ממש מטומטם ומצד שני ממש מפגר. אז אחרי ששר התקשורת החליט, עם הצעת החוק שתצנזר לנו את האינטרנט, שהוא החליף השפוי ביותר שיש במדינה הזאת לשרת החינוך ואחרי שהפדרציה לתקליטים זכתה בפסיקה תקדימית וגרמה לחסימת אתר שאינו מאוחסן בארץ על-ידי הספקיות המקומיות, מגיע תורו של חוק זכויות היוצרים לקפוץ לביקור חולים. […] ביום שישי הקרוב, ה-7 למרץ 2008, הוא מזמין את כולם להצטרף אל אספסוף הבזק שיגיע אל מגדל האופרה הממוקם ברחוב אלנבי 1 בת”א על-מנת לממש את זכותנו הדמוקרטית והחוקית לצלם ולעמוד על שייכותו של המרחב הציבורי לציבור ולא לחברות פרטיות.
ביום שישי הקרוב (7.3) בשעה 12:00, הגיקים הישראלים ירימו את ראשם וינציחו במצלמותיהם את מגדל האופרה בתל אביב. האירוע: התארגנות מחאה נגד חברת הניהול של מגדל האופרה, מקבוצת “אלרוב ישראל”. הסיבה למסיבה: טענתה של חברת הניהול כאילו מגדל האופרה מוגן בזכויות יוצרים ואסור לצלמו – לא מבפנים ולא מבחוץ. האמצעים: כשרים. הפגנה ספונטנית – או מה שמכונה “כנופיית בזק”. […] זיו מזרחי ועידו קינן, חנוני רשת עם תעודות, מנסים לנצל את המדיום שהם שוחים בו ולהוציא את עכברי המחשבים אל השמש התל אביבית, לפעולת תגמול. זה התחיל כאשר מזרחי, צלם חובב, צילם את מגדל האופרה – ומאבטח של הבניין ניגש אליו והורה לו לחדול, כיוון שהדבר פוגע בזכויות היוצרים של קבוצת אלרוב ישראל, מבעלות הבניין.
רוצים להיות מגניבים ולהביא אותה באמירה אנטי תאגידית ופרו זכויות אדם? יום שישי, 12:00, מול
מגדל האופרההמפלצת הורודה. הביאו מצלמות.
אירוע Flash mob ציוני ראשון?
יהונתן קלינגר, היתוך קר למפגרים:
הרעיון? מתקבצים כולם ומצלמים את מגדל האופרה.
הולך להיות ארוע דבילי ליד בניין דבילי עם תוצאות דביליות. נראה לי שווה.
לקט סיקורים קודם כאן. סיקרתם או ראיתם סיקור ולא פרסמנו? דווחו בת”ד 404. רוצים לדבר איתנו? זיו מזרחי (050.4253333, zivm21@gmail.com), עידו קינן (ת”ד 404).
מבצע אופרה
אסור לצלם את מגדל האופרה! צילום: זיו מזרחי; עיבוד: עידו קינן. קליק להגדלה
אתמול הכרזנו, זיו מזרחי ואני, על “נוף תל אביבי©”, אספסוף בזק לצילום מגדל האופרה (שישי זה, 12:00, אלנבי 1, ליד מגדל האופרה). זיו כתב:
יהיה מי שיצקצק בלשונו ויאמר, לאחר שקרא את המאמר הקודם – מה העבודה הזאת לך, בימים טרופים אלו? זה מה שאתה עושה כשקסאמים וגראדים שורקים מעל ראשיהם של תושבי אשקלון ושדרות?! מבלבל ת’מח על זכויות יוצרים ואמנות? כשהקסאמים שורקים המוזות שותקות. […]
נכון, לכאורה, זו אנקדוטה איזוטרית אודות בחור משועמם שמסתובב בתל אביב, נתקל במגדל האופרה ומצלם אותו (בחוסר כישרון מובהק, יש לומר) כשלפתע מופיע המאבטח ועושה לו נו נו נו.
אבל רגע – אם אסור לזיו מזרחי לצלם את מגדל האופרה מן הרחוב, ומסתבר שזו גם המדיניות של בעלי המגדל, מה ההשלכות? מה זה אומר עליך? על כל מי שצילם או צייר אי פעם בניין או פסל? מה דינו של אתר כמו זומאפ, שמציג תצלומים של אלפי בניינים בישראל? כולם עבריינים מפרי זכויות יוצרים? פיראטים שתומי עין ותאבי רום?
האיש הרע בתקרית הקפקאית הזו הוא לא המאבטח, כמובן. אי אפשר לצפות ממי שמרוויח 21 שקלים לשעה לגלות בקיאות בדיני קניין רוחני. הטענה שלי מופנית כלפי מי שהורו לאסור על צילום המגדל מחוצה לו (בניגוד לחוק, כפי שהראיתי) ובעשותם כן מפקיעים את המרחב הציבורי מידי האזרח ומנכסים לעצמם את קו הרקיע התל אביבי.
מישהו צריך למתוח את הגבול שבין הפרטי לציבורי – רוצה למנוע בעדי מלצלם בקניון שלך? סבבה. אבל הכסף שלך עוצר ברחוב הרברט סמואל – זה לא של “אלרוב”, של אלפרד אקירוב או של כל אחד אחר. זה שלי ושלך. של כולם.
עוד כתבו על האספסוף:
דבורית שרגל, ולווט אנדרגראונד:
בהמשך לפוסט של זיו מזרחי, שנאסר עליו לצלם את מגדל האופרה, יייערך ביום שישי
ב-12:00 אירוע מחאה צילומי ליד הבניין.
שוקי טאוסיג, אתר העין השביעית:
חברת הניהול של מגדל האופרה סילקה צלם שצילם את הבניין בטענה שיש להם זכויות יוצרים עליו. הבלוגר עידו קינן קורא לאנשים להתקבץ ביום שישי לצילום משותף של הבניין
הנהלת מגדל האופרה החליטה שאסור לצלם את הבניין. לכן, ביום שישי הזה, בשעה 12:00 כולם הולכים לצלם את הבניין. קטעים.
לא רק שהדרישה מנוגדת לחוק ומייצגת שיאים של קניין חומרני, היא גם מטופשת. האינטרס של הנהלת המגדל הוא שיונצח, יתועד ויצולם כמה שיותר.
אליאונורה, דיווחים מן העיר הנצורה:
לכל מי שמחפש איזו הפגנה טובה על חופש הדיבור, הקניין, התנועה, האומנות, היצירה ועוד- ביום שישי הזה יתכנס אספסוף בזק, חמוש במצלמות דיגיטליות, כדי לצלם את מגדל האופרה ולתת איזו אמירה בנושא מרחבים ציבוריים וזכויות הפרט. מתוך החיבה שלי להפגנות חמודות, חיוביות, שעושות טוב על הלב, לא נותר לי אלא להמליץ בחום. וגם, כי דמוקרטיה וחופש זה חשוב.
אני בא.
עם מצלמה.
כתבתם על האספסוף? רוצים לשאול משהו? דברו עם זיו מזרחי (050.4253333, zivm21@gmail.com) או איתי (בת”ד 404).
נוף תל אביבי©: אספסוף-בזק למימוש הזכות לצלם בפרהסיה
אסור לצלם את מגדל האופרה! צילום: זיו מזרחי; עיבוד: עידו קינן. קליק להגדלה
זיו מזרחי, צלם חובב, צילם את מגדל האופרה כשמאבטח של הבניין חיפף אותו משם. בחברת הניהול של מגדל האופרה, אשר שייך לקבוצת אלרוב ישראל של אלפרד אקירוב, אמרו למזרחי שאסור לו לצלם את הבניין (מבחוץ! כשהוא עומד ברחוב!) כי יש להם זכויות יוצרים עליו (הוא כתב על זה פוסט, ויש גם הקלטה של השיחה).
הדברים נוגדים את ההיגיון הבריא, כמו גם את החוק: מזרחי בדק וגילה שחוק זכות היוצרים מונה שימושים הוגנים שביצועם לא מהווה הפרת זכויות יוצרים, ואחד מהם הוא “עשייתם או פרסומם של ציורים, שרטוטים, פיתוחים, או צילומים של יצירת פיסול או מלאכת-אמנות, אם דברים אלה נמצאים באופן קבוע במקום או בבנין ציבורי, או עשייתם או פרסומם של ציורים, שרטוטים, פיתוחים או צילומים (שאינם מסוג שרטוטים או תרשימים אדריכליים) של כל יצירה אדריכלית אמנותית”.
ביום שישי הזה, 7/3, בשעה 12:00, נגיע עם מצלמותינו ומצלמפונינו למגדל האופרה, אלנבי 1 ת”א, ונממש את זכותנו הדמוקרטית והחוקית לצלם את מגדל האופרה, ובאותה הזדמנות להבהיר לקבוצת אלרוב שהמרחב הציבורי לא שייך לה, אלא לציבור. אחר כך ניצור גלריה מקוונת לציון האירוע, (פליקר, תגית OperaMob2008).
כולם מוזמנים. הנה עמוד האירוע בפייסבוק.
ילדים, זכרו לשמור על זכויות היוצרים
הצלם החובב זיו מזרחי צילם לתומו את מגדל האופרה, כשמאבטח יצא אליו והודיע לו שאסור. הוא פנה לחברת “מגדל האופרה – ניהול והפעלה בע”מ”, שמנהלת את הבניין עבור הבעלים “אלרוב ישראל”, והם בילשטו לו שהבניין מוגן בזכויות יוצרים וצילומו מצריך אישור (כנראה שהתעמולה של מיקרוסופט ישראל עובדת).
הסיפור הזה, שהגעתי אליו דרך ולווט, הזכיר לי שבסניף דן איילון של אופיס דיפו, בפינת צילום המסמכים, ראיתי את אזהרת הקופירייט הע-נ-קית הבאה, שמשולה לאזהרת “החוק וכן עשרת הדברות אוסרים על רצח” במחלקת הסכינים של חנות כלי בית:
זהירות, הפרת זכויות יוצרים! צילום: עידו קינן, cc-by-sa. קליק להגדלה
ובוינג בוינג ממליצים על Strictly No Photography, אתר לשיתוף תמונות שצולמו במקומות שאסור לצלם בהם.