המפלגה של יאיר לפיד: לא מתראיינים, כן מתראיינים – תלוי מי שואל
יאיר לפיד מחרים את עיתון “הארץ” ולא מתראיין לו מאז הכריז על ריצה לכנסת, דיווחתי אתמול ב”העין השביעית”. דוברת יש עתיד, נילי רייכמן, התעלמה ביום שני מכך ששאלתי בנושא נגעה לכל התקופה, וענתה: “אנחנו לא מתראיינים כלל בשלב זה, לאף כלי תקשורת”. באותו ערב שודרה כתבה על לפיד ב”עובדה”, שכללה ראיון שנערך ביום שישי, שלושה ימים לפני כן.
הבלוג “שאריות ברשת” מדווח על תלונות שעיתונאים פרסמו אתמול בטוויטר על דום השתיקה שגזרה המפלגה על נציגיה, שמסרבים להתראיין בתקופה המאוד מעניינת של הרכבת הקואליציה. זאת כשהם דווקא הסכימו להצטלם לפינה ב-ynet וסיכמו על יום צילומים בערוץ הכנסת. הדוברת רייכמן הגיבה על כך אתמול כי “כל בקשה לראיון נבחנת בצורה עניינית, חלקן מתממשות וחלקן לא”.
לאיזו גירסה של דוברת יש עתיד אתם מאמינים?
יאיר לפיד מואשם שכמעט אמר “פרענק”; מסגביר למר פרץ מה זה פרגמנט
האם יאיר לפיד כמעט ופלט שש”ס היא מפלגה של פרענקים? הבלוג “שאריות ברשת” הביא את דברי לפיד מ”פגוש את העיתונות” במוצ”ש: “תראי איך ש”ס באמת עם אחד עשר מנדטים מסובבים את כל מדינת ישראל על האצבע הקטנה שלהם, אז צריך שתהיה מפלגה שעושה את אותו דבר בשביל רוב הציבור הישראלי… לא בשביל פר.. לא בשביל קבוצה..”
בעקבות תלונה של הגולש עיוש פרץ על הדברים, תומכו של לפיד דורון פדהצור כתב: “מר פרץ, המילה היא אולי פרגמנט=חלק. זה נאמר בקשר לסקטוריאליות”. שעה אחר כך, לפיד הגיע ואימץ את הגירסה של פדהצור. אף שלפיד נתפס לא פעם באי דיוקים (לי הוא שיקר בשידור, וכשנתפס סירב להגיב), אני נוטה לקנות את הגירסה שלו הפעם, אבל לא ברור למה הוא היה צריך להתנשא על השואל: “מר פרץ, מעודי לא השתמשתי במילה כזו, פרגמנט היא מילה לועזית שפירושה חלקיק או חלק קטן”. חוץ מזה, מם שלילי חדש יומיים לפני הבחירות זה חתיכת הישג פוליטי.
יאיר לפיד מחרים את התקשורת ומדבר עם הציבור בפייסבוק כי “אני יודע איך השוק הזה עובד”
יאיר לפיד הופיע הערב באוניברסיטה העברית להרצאה שכותרתה “מתקשורת לפוליטיקה”. כאן אפשר לקרוא את הדיווח של “העין השביעית” מהאירוע. בין השאר נשאל שם על החרם שלו על התקשורת ועקיפתה באמצעות תקשורת ישירה בפייסבוק.
אתה היית עיתונאי הרבה שנים, וריאיינת הרבה פוליטיקאים ואישי ציבור, ואתה בוודאי מודע לחשיבות של שיתוף הפעולה שלהם עם כלי התקשורת. עכשיו כשאתה פוליטיקאי ואיש ציבור, למה בחרת באסטרטגיה תקשורתית של התעלמות עקבית מכלי התקשורת?
לפיד: “התשובה היא מפני שאני מבין בזה. תראה, אני לא בחרתי להתעלם מהתקשורת, ועוד מעט אני אתחיל לתת ראיונות. אבל אני צריך לשמור על מתח תקשורתי מעכשיו עד הבחירות. […] אני יודע איך השוק הזה עובד. אם אני יכול ליצור תהודה ורעש סביב מדיה חברתית לאיזו תקופה – אז אני אצור. כשאתה מרגיש שזה מתחיל לרדת, תיכנס לתקשורת המסורתית. זה פשוט אסטרטגיה תקשורתית. אתה יודע, יש לי משרד, ובמשרד יש כזה מין סטנד שעליו יש שלטים, ועל אחד מהם כתוב ‘אסטרטגיה תקשורתית’. ועושים סעיפים, וכל פעם עושים ‘וי’ על משהו אחר. אז אין שום אידיאולוגיה מאחורי זה, רק תכנון של איך האסטרטגיה התקשורתית עובדת”.
עם זאת, לטענתו, הוא לא חסם את התקשורת לחלוטין – הוא הופיע בעשרות כנסים ומפגשים שהיו פתוחים לתקשורת: “בכנסים האלה עניתי לאנשים על שאלות מאוד קשות, והעיתונות הישראלית היתה יכולה להגיע. היות שזה לא היה בתל-אביב, אז ברוב המקרים הם לא הגיעו. אבל היתה להם הזכות להיכנס”.
“שיטת יאיר לפיד” באוניברסיטת תל אביב
באוניברסיטת תל אביב, כתב פה סטודנט אנונימי, יש את התוכנית הבין-תחומית לתלמידים מצטיינים ע”ש עדי לאוטמן, שבה לומדים לתואר שני בלי לקבל תואר ראשון. זאת בניגוד לדברי המועצה להשכלה גבוהה (מל”ג), שלפיהם “אי-אפשר ללכת לתואר שני בלי תואר ראשון”, וכי “לפחות לפי הבדיקה שעשה מרכז המחקר בכנסת אין אף אוניברסיטה אחרת שזה קיים אצלה”.
אורנה כהן, ראש מערך הדוברות של האוניברסיטה, מסרה בתגובה לחדר 404: “על פי הנחיות המל”ג, ככל שקיימת אפשרות לקבלת סטודנטים לתארים מתקדמים, בלא שסיימו קודם לכן תואר ראשון או שני, היא מתייחסת רק לאותם סטודנטים שהוכיחו הצטיינות אקדמית במסגרת הלימודים האקדמיים ומכל מקום טרם קבלת התארים המתקדמים הם עמדו בדרישות הזכאות לתואר ראשון או שני. תוכנית המצטיינים הבינתחומית ע”ש לאוטמן באוניברסיטת תל אביב שייכת לקטגוריה זו”.
אתמול דווח ב-ynet כי “באוניברסיטת תל אביב התקבלו שני סטודנטים למסלול של תואר שני במינהל עסקים מבלי שסיימו את הראשון. במל”ג הורו לאוניברסיטה שלא לקלוט יותר סטודנטים ללא תואר, ולהורות לאלו הלומדים כעת להשלים אותו לפני שהם ממשיכים במסלול”. האוניברסיטה מסרה ל-ynet: “מדובר בקבלה לשתי תוכניות לתואר שני ללא תזה למנהלים, שאינן מאפשרות המשך לדוקטורט, כאשר אחת מהן היא בשיתוף עם בית הספר לניהול קלוג באוניברסיטת נורת’ווסטרן, אחד מבתי הספר לניהול המובילים בעולם. יצוין כי הן בביה”ס קלוג והן באוניברסיטאות מובילות אחרות בחו”ל נהוג לקבל לתוכניות אלה מספר קטן של מנהלים בעלי ניסיון מוכח, אך חסרי תואר ראשון. אוניברסיטת תל אביב הגבילה את הקבלה לשני תלמידים לכל היותר בכל מחזור. תלמידים אלה נדרשים לעמוד בתנאי קבלה מחמירים. אוניברסיטת תל אביב מתכוננת לערער על קביעת מל”ג”.
יאיר לפיד משיב לעניין
המעקב הסמי-אובססיבי אחרי יאיר לפיד בבלוג הזה מחייב גם לתת לו מילה טובה כשמגיע: יוסי גורביץ שאל שאלה, לפיד השיב לעניין, התרעת יקום קורס.
הבהרה: כשאני אומר “השיב לעניין” אני לא מתכוון בהכרח “השיב תשובה שאני מסכים איתה”. כשהוא נשאל על איסור מעבר סטודנטים פלסטינים בין עזה לגדה המערבית, התשובה שלו התבססה על אמונה עיוורת בצה”ל ולא על בדיקת העובדות וגיבוש דעה מולן, ואחר כך שבירת כלים (“טוב ביי”). הפעם הוא השיב מול העובדות, תוך שהוא מסייג שהתשובה שלו היא בהנחה שהדיווח על העובדות היה מדויק.
יאיר לפיד: “טוב ביי”
שתיקה שווה זהב, ומישהו מיועצי התקשורת של יאיר לפיד צריך להגיד לו לשבת על המטילים בכספת מאובטחת עד הבחירות.
“גישה”, ארגון שמטרתו המוצהרת היא “הגנה על הזכות לחופש תנועה של פלסטינים”, פנה ללפיד בפייסבוק ושאל:
תהינו מה עמדתך בנוגע למעברן של ארבע סטודנטיות למגדר וזכויות אדם מעזה לגדה המערבית. ארבע הנשים הללו, כולן בכירות בחברה האזרחית ברצועה, מעוניינות לסיים את התואר השני שלהן, אך מערכת הביטחון מסרבת באופן גורף לאשר לסטודנטים מהרצועה לצאת ללימודים בגדה, גם אם הם אינם חשודים בפעילות טרור. בעבר דיברת כמה וכמה פעמים על חשיבותו של חינוך ליצירת חברה בריאה יותר, האם היית תומך בלאשר לנשים הללו לעבור לגדה ולהשלים את לימודיהן?
נשמח לשמוע מה דעתך בנושא. מצורף קישור שמספר מעט על הנשים הללו.
http://spg.org.il/he_blog/meet-the-people/students/
מועמד עתידי לא אמור להכיר כל סיפור שקורה בארץ ולהחזיק בדעה נחרצת לגביו. אבל לפיד הבהיר שהוא אפילו לא מתכוון לשאול:
ובהמשך:
ואז:
מם או לא מם? ברור שמם.
איתמר שאלתיאל (מעמותת “גישה”).
יאיר לפיד – תיקון שגיאותיך אינו השמצה
בעקבות פרשת ההשכלה של יאיר לפיד, שהתקבל ללימודי תואר שלישי לפני שהשלים תואר ראשון, התארח ב. מיכאל ב”תיק תקשורת” בשבוע שעבר ומנה בעוקצנות שגיאות בטוריו של לפיד (כשהוא מצליח לשגות בעצמו). אליזבת’ צורקוב פרסמה לינק לסרטון על קיר הפייסבוק של יאיר לפיד, וכתבה: “‘הרבה יהירות ורשלנות’. מדויק, לא?”
בדיון שהתפתח עלו נושאים שונים: המעטה בחשיבות השגיאות, התמודדותו של לפיד עם ביקורת, קריאה לדון במצע ובדעות שלו ולא בשגיאות, הגדרתו את ההצבעה על השגיאות כ”השמצה” ועוד. לפיד עצמו הסתפק בתגובה אחת בתחילת הדיון: “אוי, אליזבת, איזו הברקה חמודה ושנונה להעלות אלי לקיר מישהו שמשמיץ אותי, כל הכבוד!”
טוב שלא הוציא לה לשון.
• עוד יאיר לפיד:
• יאיר לפיד בפייסבוק – לא טוב, לא מספיק
• יאיר לפיד נמנע מהסברת משנתו בפייסבוק?
• יאיר לפיד והסתירות
יאיר לפיד נמנע מהסברת משנתו בפייסבוק?
השבוע התפרסם פה פוסט של טל שניידר על פעילות הפייסבוק של יאיר לפיד. גל חן מהבלוג “תחפושת מבריקה” מספקת תובנה נוספת:
לאחרונה נהיה לי מנהג חדש, לקרוא את עמוד הפייסבוק של יאיר לפיד באופן תדיר. אני קוראת את אלפי הודעות התמיכה בו, ואת עשרות תגובותיו, כתופעה אנתרופולוגית מרתקת. מתוך ניתוח הודעות המשתמשים ניתן לראות כי:
• רבים מתומכיו הנלהבים של לפיד מצהירים בגלוי שהם לא בדיוק יודעים מהי דעתו של לפיד ומהי דרך הפעולה הצודקת בעיניו בסוגיות ספציפיות, ועם זאת מצהירים כי יש לתמוך בו בהיותו אלטרנטיבה טובה לנבחרי הציבור האחרים.
• כאשר לפיד מגיב לשאלות קשות שנשאל (דבר שלא קורה הרבה, יש לציין), הוא מפנה את השואלים לטקסט שכתב, או קטע יוטיוב בו הוא מתבטא בנושא, וכך מתחמק במופגן מהסברת משנתו באופן שעלול לעורר דיון ציבורי על קירות הפייסבוק. שילכו לטקבק ביוטיוב, אם הם ממש רוצים.
יאיר לפיד בפייסבוק – לא טוב, לא מספיק
משיחות שערכנו עם עשרות אנשים בשבועות האחרונים, מתבהרת התמונה של תחילת התנהלותו הפוליטית של כוכב התקשורת יאיר לפיד. לפיד מגשש באפלה ועושה טעויות של טירונים, כך למדנו ממספר מקורות, והוא מתקשה עדיין לעכל את מקומו החדש בציבוריות הישראלית. במקום לקבוע את מסריו, לדעת מה הוא אומר ולמי הוא אומר זאת, הוא נגרר בתגובות ספונטניות אחרי ההתרחשויות סביבו.
למרות היותו בשר מבשרה של התקשורת, לפיד מסרב לשוחח עם עיתונאים ולפרט לגבי מהלכיו. הוא נמנע בינתיים מראיונות בכלי התקשורת ומתעקש לתקשר עם תומכיו רק באמצעות הפייסבוק.
סקר שערך מכון ShiluvMillwardBrown עבור מגזין סוף השבוע של mako, מגלה שלפיד עלול לשלם על השתיקה הזו מחיר יקר. מהסקר עולה שיש שחיקה משמעותית באמינות שלו – מחצית מהנשאלים שהעידו לפני כשלושה שבועות כי יצביעו בוודאות ללפיד, שינו את דעתם. מתוצאות הסקר החדש עולה כי רק חמישה אחוז מהציבור בטוחים שיצביעו ללפיד בבחירות הקרובות, לעומת עשרה אחוז שהיו בטוחים שיעשו זאת כשנשאלו בסקר הקודם. 18 אחוז מהנשאלים חושבים שכן יצביעו לו. בסך הכל 23 אחוז לעומת 32 בסקר הקודם מעידים על כוונותיהם להצביע ללפיד. מדובר בירידה של 30 אחוז. מספר האנשים שהעידו שאינם מתכוונים להצביע ללפיד עלה מ-43 ל-50 אחוז.
עוד עולה מהסקר שגם העובדה שלפיד לא חושף את המצע הפוליטי שלו פוגמת לו באמינות. חלף חודש מאז הצהרתו של לפיד על הכוונה להיכנס לפוליטיקה, ועד כה לא ידוע מה סדר היום שלו. כשליש מהנשאלים ציינו שחשיפת המשנה הפוליטית של לפיד יכולה לגרום להם להצביע עבורו, 16 אחוז ציינו את החשיבות בהתמודדות ברשימה עצמאית כגורם מכריע בהחלטתם אם יצביעו ללפיד. 13 אחוז הדגישו כי הרכב הרשימה שלו הוא זה שיכריע. רק שישה אחוז ציינו את המשך דרכו של אביו טומי ז”ל וקרבתו של לפיד הבן לחברים של אבא, כגורם שישפיע על הצבעתם עבורו.
הפעיל העיקרי בינתיים הוא עמוד הפייסבוק של לפיד, שם דומה שהוא מממש את אהבת הציבור. הוא מפרסם מדי פעם סטטוסים על הקיר ועסוק בקריאה ערנית ופעילה של התגובות. בקיר משוטטים 45 אלף איש, ומקורבים ללפיד טוענים שהוא סבור שאותם 45 אלף מייצגים לפחות שבעה מיליון איש.
מהסקר עולה שההיתלות של לפיד בעמוד הפייסבוק עולה לו במחיר הפופולריות. לפי תוצאות הסקר נראה שהוא אינו מצליח להגיע לכלל הציבור באמצעות הרשת החברתית. מהסקר עולה ש-54 אחוז מהציבור שמע על דף הפייסבוק שלפיד מנהל, אבל רק שמונה אחוז ביקרו בו. אמצעי התקשורת אמנם מצטטים מתגובותיו של לפיד בפייסבוק, אבל ככל הנראה הוא לא יוכל להתעלם לאורך זמן מ-92 אחוז מהציבור שלא מתעדכנים בדף הפעיל שלו ברשת החברתית.
לפיד מגיב בחביבות בעמוד הפייסבוק, לא מתעמת עם אף אחד ומדי פעם מגיב לגולשים בצורה בלתי מחייבת ונטולת משמעות. “ירון, עד עכשיו אנחנו מסכימים בכל”, ענה לגולש שהזדהה כבוחר ליכוד בעברו, וכתב על הקיר של לפיד “מקווה שתקים מפלגת מרכז, אלטרנטיבה למעמד הביניים, ללא השתייכות לשמאל או ימין, שתהיה גורם שפוי עם צדק חברתי שוויוני, ובעניין הפלסטיני הסכם שלום שישמור על רוב יהודי בארץ”.
בתחילת דרכו בפייסבוק לפיד קיבל סיוע בניהול העמוד מבנו הגדול יואב, בן ה-25. עד לאחרונה ניהל לפיד את הקיר בעצמו, אבל בימים האחרונים נוסף ניהול מקצועי. בינתיים מסתמן שלקחי סאגת עישון הסמים טרם הופנמו. אנשים שניסו לשוחח עם לפיד בנושא לגליזיציה, עדיין חסומים בעמוד הפייסבוק. במקביל מנהלי העמוד מסירים סטטוסים מדי פעם, אך משתדלים לעשות זאת ברגישות.
נכון להשבוע מונו לפחות שני אנשים להיות מורשי כתיבה ומחיקה של סטטוסים בניהול קיר הבחירות הגועש ביותר בישראל. כמו כל ישראלי ממוצע, לפיד מסתובב עם האייפון שלו, וכשהוא מבחין בהתייחסויות שאינן לשביעות רצונו הוא מורה ל-admins שלו מה לבצע.
_______________________
טל שניידר היא עיתונאית ובלוגרית פוליטית, לשעבר כתבת מעריב בוושינגטון. הפוסט הוא חלק מכתבה שפרסמה בבלוגה “הפלוג – בלוג פוליטי” ובמגזין סוף השבוע של מקו.