עדכון: AM:PM מסרבים להחזיר דמי פקדון בפסח
פרסמתי את הפוסט הזה, יצאתי לבית קפה ובדרך גיליתי את זה:
AM:PM לא לוקחים מיכלי משקה בפסח. ולא מדובר ביוזמה מקומית של סניף מסויים (קינג ג’ורג’ 24) אלא במדיניות רשמית על שלט ממותג של הרשת: “אין קבלת בקבוקים למיחזור מחשש לקבלת חמץ”. הדאגה הכנה של הרשת הפועלת בשבתות לכללי הכשרות של הדת היהודית באמת נוגעת ללב. הם אפילו מחמירים במצווה ומסרבים לקבל בקבוקים כבר מהיום, למרות שפסח נכנס רק מחרתיים בערב.
מעקב הפרות חוק הפקדון: האם השר ארדן יורה ל-AM:PM לקבל מיכלי משקה גם בפסח?
[עדכון: גם השנה AM:PM מסרבים להחזיר דמי פקדון בפסח]
העברתי לעיתונאי אביב לביא, שכותב על איכות סביבה במעריב, את תיעוד ההפרות החוזרות ונשנות של חוק הפקדון ברשת AM:PM מקבוצת אלון דור, התירוצים השונים לאי קבלת מיכלי המשקה ופירוט שמונת (!) הקנסות העלובים שהמשרד להגנת הסביבה הטיל על הרשת בשנתיים וחצי. לביא פרסם על כך ידיעה במעריב.
לגבי ההתחמקויות והתירוצים שניתנו בסניפי AM:PM השונים – לא מקבלים בקבוקים אחרי עשר בלילה, בשבת, בפסח, בזמן שיפוצים ובזמן ספירת מלאי, אף שבכל הזמנים האלה הסניפים פעלו כרגיל – מסר המשרד כי “הנימוקים שמעבירה הרשת כפי שתואר בשאלה אינם עומדים במסגרת החוק”. לגבי האכיפה נמסר כי “המשרד אוכף את הוראות חוק הפיקדון בנחישות רבה. במידה ונמצאות עבירות בסניפים ניתנת ברירת קנס במקום לבעל הסניף. יחד עם זאת צריך לזכור כי אכיפת החוק נעשית על ידי מפקחי המשרד אשר עוסקים בעוד פעולות אכיפה רבות בנושאי סביבה אחרים”.
מרשת AM:PM נמסר: “רשת AM:PM מקיימת את חוק הפיקדון בכל סניפיה ללא תלות בשעות ובימי הפעילות. הרשת אף הקימה מערך עצמאי של אחסון והובלה כדי להתמודד עם 100-120 אלף(!) בקבוקים שמוחזרים לסניפים מדי חודש. המקרים הבודדים שהובאו לתשומת לבנו טופלו לאלתר כך שלא יישנו בעתיד”.
פסח מתקרב, ולפי התגובה של AM:PM, שטיפלה בכל “המקרים הבודדים” כך ש”לא יישנו בעתיד”, הם אמורים לקבל בשמחה מיכלי משקה גם בימי החג וחול המועד. מאחר שהמשרד להגנת הסביבה הכריז שהתירוץ של אי קבלת מיכלי משקה בנימוקי חמץ אינו חוקי, שלחתי לשר החדש גלעד ארדן בקשה לפרסם הודעה פומבית, שתמוען ל-AM:PM ולכל השאר, בה יורה להן לקבל מיכלי משקה לפי החוק גם בתקופת הפסח.
אם נתקלתם בסניף AM:PM שמסרב לקבל מיכלי משקה בתירוץ של פסח, תעדו את האירוע (כתובת הסניף, מתי זה קרה, ואם אפשר גם צילום של השלט שמודיע על אי קבלת מיכלי המשקה) ושלחו לי לאימייל ido@room404.net (וגם הפרות אחרות בחנויות אחרות, כמובן).
AM:PM ומגה בעיר מפירות את חוק הפיקדון
בסניף דיזנגוף סנטר של מגה בעיר מסרבים לקבל מיכלי משקה למיחזור אחרי 20:00, למרות ששעות הפתיחה של הסניף בימים השונים מגיעות עד 22:00 ו-23:00. בסניף שינקין 24 של רשת AM:PM מסרבים לקבל מיכלי משקה למיחזור בשבת, בטענה התמוהה ש”אין מי שייקח את זה היום, זה ישכב במחסן”. הקופאית שמסרה את התשובה הזאת אמרה שזו המדיניות בכל סניפי הרשת. ולפני כמה ימים סירבו לקבל בקבוקים ב-AM:PM סניף שינקין-אחד העם, כי הם לקראת ספירת מלאי באותו לילה. שתי הרשתות שייכות לקבוצת דור אלון של דודי וייסמן.
בבלוג זה לבדו דווח ב-2008 על לפחות שש הפרות של חוק הפיקדון ב-AM:PM (מקרה אחד, מקרה שני ומקרה שלישי של אי הכללת דמי הפיקדון במחיר המשקה; ועוד שלוש הפרות של החוק בסניף אחד).
הנה עוד שלוש:
• מאי 2008, הבלוג “אריק מתבטא” מדווח ש-AM:PM פינסקר-אלנבי בתל אביב לא מקבלים בקבוקים קטנים, אלה שהפיקדון עליהם הוא 25 אגורות. וגם שטיב טעם לא מקבלים בקבוקים בכלל.
• אפריל 2008, איתן שלו מדווח ש-AM:PM אבן-גבירול-קפלן בתל אביב לא מקבלים בקבוקים כי “החגים”, אתם יודעים.
• אוקטובר 2008, בוריס בולטיאנסקי מדווח (1, 2) ש-AM:PM ז’בוטינסקי-הרצל ברמת גן לא מקבלים בקבוקים בגלל “שיפוצים”.
השיטה תמיד אותה שיטה: כל מיני בלת”מים (שיפוצים) ובלתי-בלת”מים (שבת) שמפריעים ל-AM:PM לקבל בקבוקים, אבל לא מונעים מהם להמשיך ולהפעיל את הסניפים.
הקורא הנבון יסיק עכשיו את המסקנה שקופת המשרד להגנת הסביבה בטח מתפוצצת מרוב כסף שהגיע מהקנסות ל-AM:PM.
לקורא הנבון אין מושג לגבי עומק האימפוטנציה של השר להגנת הסביבה גדעון עזרא ומשרדו. בתחילת 2008 פניתי למשרד בבקשת חוק חופש המידע, וביקשתי לדעת כמה פעולות ננקטו וכמה קנסות הוטלו על רשת AM:PM על הפרת חוק הפיקדון. בסוף יולי, אחרי שלוש פניות ולאחר שעברו יותר משישה חודשים מאז הפנייה הראשונה – לא בוער למשרד לאכוף את חוק הפיקדון, למה שיבער להם לקיים את חוק חופש המידע? – התקבלו הנתונים המגוחכים הבאים ממרכזת פניות ציבור וממונה חוק חופש המידע במשרד, מיכל ריבלין:
להלן פירוט צעדי האכיפה שננקטו:
1. בשנת 2006 – ניתנו 6 דוחות על סך 330 ₪ כל אחד.
2. בשנת 2007- ניתנו 2 דוחות על סך 330 ₪ כל אחד.
3. בשנת 2008- לא ניתנו דוחות [נכון ליולי 2008; ע”ק].
4. בשנים 2007-2008 נערכו ביקורות רבות בחנויות הרשת.
על כל מעלליה בשנתיים וחצי, שמדגם מהם קראתם פה למעלה, קיבלה הרשת שמונה קנסות בשווי כולל של 2640 שקל. אז למה שדודי וייסמן לא יזרוק זין על החוק?
ואחר כך תבוא נחמה רונן מתאגיד המיחזור, גוף שמופעל על ידי חברות המשקאות ורוצה בביטול חוק הפיקדון, ותבקש לצמצם את שיעור המיחזור המחוייב בחוק (קריאת חובה: התחקיר של פירמה בנושא), ותציג סקרים שיראו שהציבור לא אוהב את חוק הפיקדון. מעניין למה הוא לא אוהב את חוק הפיקדון. אולי בגלל שהחנויות שגובות ממנו את דמי הפיקדון מקשות עליו לקבלם בחזרה? זה בדיוק כמו שבנק ישראל נימק את ביטול מטבע ה-5 אגורות בכך שרוב הציבור תומך בביטולו – כשברור שהציבור תומך בביטול מכיוון שהוא לא יכול לשלם במטבע הזה, כי בעלי עסקים מסרבים בניגוד לחוק לקבלו ולא נשפטים ונקנסים על כך.
מעקב 404
התפתחויות בסיפורים שפורסמו בחדר 404:
• עמוד הבית החדש של ישראבלוג, שנחשף פה, הועלה בכתובת נפרד לקבלת משוב מהגולשים. מנהלת ישראבלוג, אילנה תמיר, פרסמה פוסט בו היא מסבירה את המטרות והכוונות מאחורי העיצוב החדש.
• בסניף שינקין 24 של AM:PM הסירו את השלט שמגביל את השעות בהן ניתן להחזיר מיכלי משקה. אני לא יודע אם גם ההגבלה הוסרה בפועל, ולא יודע אם הם ממשיכים להגביל ל-30 פחיות ללקוח. מה שאני כן יודע זה שסניף נחלת יצחק של אמפם מגביל לקוחות ל-20 פחיות.
• מדריך הסגנון של עיתון הארץ, שנכתב עליו בהיתוך קר למפגרים ופה, הוסר מאוויר האינטרנט. אבל כמו שתגבב תומר כהן, “מישהו כבר הספיק לגבות את המאמר כדי ששוקן יוכלו להוריד את המאמר המקורי מהרשת ללא כל חשש”.
• מגזין ManTalk של גלובס יצא לאור, והדומיין ManTalk.co.il, שאותו תפס יבגני זרובינסקי, עדיין בידיו.
• הכתבה המועתקת מגיזמודו הוסרה מאתר גאדג’טים של קשת.
מהשרת של דור אלון נמסר: “אין תגובה”
המשרד לאיכות הסביבה עוד לא טרח להתייחס לתלונתי על הפרת חוק הפקדון ברשת AM:PM, אז החלטתי לפנות למקור. נכנסתי לאתר של בעלת הרשת, דור אלון, הלכתי לעמוד “צור קשר” וכתבתי להם שאשמח לשמוע למה הם מפירים את חוק הפקדון. הקלקתי שליחה והאתר ירק עלי עמוד עם הפרמטרים האלה והודעת שגיאת SQL מכוערת:
אני לא דובר SQLית, אבל אני בטוח שבין הקוראים פה יש כאלה שכן, ושיידעו להסביר מה קורה שם (להודעה המלאה הקליקו כאן או על הצילומסך).
AM:PM פתוחים 24 שעות ביממה; מקבלים פחיות רק בימי חול בין 8:00-22:00
לסניף AM:PM בשינקין 24 בת”א יש חוקים משלו. למשל: הסניף פתוח 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, אבל פקדון על מיכלי משקה אפשר לקבל שם רק בימים א’-ה’ בין השעות 8:00-22:00, כפי שמבשר השלט החדש בכניסה לחנות:
למשל, שבאותו סניף מוכנים לקבל מלקוח לא יותר מ-30 מיכלי משקה, בניגוד לחוק.
למשל, שעל שלטי המבצעים של המשקאות כתוב באותיות קטנות שהמחיר “לא כולל פקדון”, בניגוד לחוק (מה שכבר דווח פה בעבר, ועדיין קורה, למרות שברשת הבטיחו שהדבר יטופל).
אבל האמת היא שהסניף הספציפי לא ממש אשם: מדובר במדיניות של הרשת. הנה ציון מחיר משקה בלי סכום הפקדון בסניף לינקולן 9, והנה אותו סיפור בסניף הרצל.
למי שעדיין שבוי בתפיסה רומנטית של AM:PM כרשת מטרומרקטים קטנה וחצופה שבועטת בגדולים, אזכיר שהיא שייכת לדור אלון, “חברת אחזקות בשווי מיליארדי דולרים” כפי שמצויין באתרה הרשמי, וענקית קמעונאות שמחזיקה בין השאר ברשת הריבוע הכחול, מגה, מגה בעיר, שפע שוק ומרכזי קניות בתחנות דלק דור אלון, כולל חנויות הנוחות אלונית וסופר אלונית.
AM:PM ממשיכים בשלהם
לפני חודש סיפרתי פה שב-AM:PM מציגים את מחירי המשקאות בלי לכלול בהם את דמי הפקדון – עבירה על חוק הגנת הצרכן לגבי הצגת מחיר מלא וסופי של מוצר, ועבירה על חוק הפקדון שדורש לכלול את סכום הפקדון כחלק ממחיר המוצר.
nrg פרסמו את הסיפור, ובאמפם אמרו ש”הוראה כבר הועברה לכל הסניפים על פיה יוסרו השלטים לאלתר ועל גבי המשקאות יצוין המחיר המלא כולל הפיקדון”.
בשבת שלאחר מכן הייתי בסניף שינקין של אמפם, ושמחתי לראות עובדת מדביקה מדבקות מחיר מעודכנות על בקבוקי המשקאות (מה שפתר עוד סוגיה צרכנית מעצבנת של מחירים המסתיימים ב-90, 95 ו-99 אגורות כדי לתת תחושת שווא של מחיר זול יותר).
אבל היום מדווחים ב-nrg שחודש אחרי, בסניף הרצל של אמפם ממשיכים לציין את המחיר בלי הפקדון, ומוסיפים אותו בחשבון הסופי. תגובת הרשת לא התקבלה ב-nrg עד מועד הפרסום.
בסיבוב הראשון אפשר היה לוותר לרשת – אמנם, מדובר היה במדיניות לא חוקית שלה, שלוותה גם במדיניות של הערמת קשיים בניגוד לחוק הפקדון על מחזירי בקבוקים, אבל היא בדיוק עברה בעלות, והבעלים החדשים מיהרו להודות בטעות ולהבטיח לתקן. עכשיו, חודש אחרי ההתראה וההבטחה לתקן, אין שום סיבה לא לתת להם קנס יפה שיזכיר להם שהם צריכים לפעול בהתאם לחוק.
AM:PM מודים ועוזבים
nrg כלכלה הרימו את הסיפור שפורסם פה אתמול, על כך ש-AM:PM עוברים על חוק הפקדון. הרשת הודתה בכך והבטיחה לתקן את המדיניות:
הוראה כבר הועברה לכל הסניפים על פיה יוסרו השלטים לאלתר ועל גבי המשקאות יצוין המחיר המלא כולל הפיקדון.